Opinie Jaap Majoor

Houd moed boeren, over 30 jaar komt de waardering

11 September 2019 - 26 reacties

Met verbazing las ik de oplossing van D66 voor het stikstofprobleem. De helft van de Nederlandse pluimvee- en varkensstapel schrappen en het stikstofprobleem is opgelost. Hoe simpel, zegt de heer Tjeerd de Groot van D66. Het kost maar 1% van de economie.

Ik vind het erg dat de politiek in Den Haag zo weinig kennis heeft. Dat er iemand zit die dit soort uitspraken doet. De landbouw zorgt immers voor meer dan 20% van de Nederlandse export. Als je hier drastisch in snoeit, is de schade in heel de agrarische keten veel groter dan de 1% van de economie die De Groot doet voorkomen.

Waar is trouwens zijn verhaal dat 70% van de uitstoot uit de landbouwsector op is gebaseerd? Stikstof bestaat voor 66% uit NOx (industrie en verkeer) en voor 33% uit NH3 (mensen en dieren, bestaande uit koeien, kippen, varkens, huisdieren, dieren in het wild en de kunstmestindustrie). Een heel ander getal dan 70%. Leuk om te weten is dat de stikstofuitstoot van de Nederlandse landbouw van 1990 tot op heden met 65% is gedaald.

Alle stikstof opkopen
Als de politiek zo omgaat met de stikstofregels, dan kopen de vliegtuigindustrie, woningbouw, verkeer en industrie binnen de kortste keren alle stikstof van de boeren op. Met als resultaat het einde van de Nederlandse landbouw. Dit heeft grotere milieuschade tot gevolg dan het gras wat straks in Nederland geen bestemming meer heeft. Nu resulteert de grasgroei voor een grote opname van CO2, omdat gras telkens door de boer wordt geoogst en dus veel zuurstof levert. Deze getallen neemt de politiek niet mee. Onbegrijpelijk.

Ook onstaat een enorme afvalberg, omdat de Nederlandse veestapel ons afval opeet (bijvoorbeeld sojaschroot, bietenpulp en palmoliepitten). De Nederlandse landbouwsector moet worden gekoesterd als we de forse bevolkingstoename op de aardbol in de toekomst willen voeden. Geen enkel land ter wereld is zo geschikt voor voedselproductie als Nederland. Wij zijn niet voor niets, op Amerika na, de grootste voedselexporteur ter wereld. Hier moeten wij trots op zijn.

Compensatie voedselproductie
Het plan van D66 kan, afgezien van de werkloosheid die het tot gevolg heeft, leiden tot een wereldwijde hongersnood. Als Nederland terugvalt in voedselproductie, welk land kan dat dan compenseren? Geen enkel ander land. Daarbij is 1 ding zeker: D66 snapt niet wat landbouw is en denkt - geloof ik - dat voedsel zo uit de lucht valt.

De Groot van D66 roept iets wat nergens op is gebaseerd. De politiek zegt telkens weer: alleen de plantaardige productie van voedsel bevorderen. Zo zie je dat de politiek niets van het vak boeren afweet. Er zijn slechts kleine delen van de aardbol geschikt voor plantaardige productie. De meeste gebieden zijn te droog, bevatten te veel stenen, zijn onvruchtbaar, te steil, te nat of hebben te weinig draagkracht.

In al deze gebieden kan nog wel vee grazen: van 1 koe of rendier per 15 hectare tot wel 4 dieren per hectare. Dat laatste kan in Nederland, gelet op de groeipotentie van het gras. Alleen milieutechnisch gezien mag dat niet van de overheid. De mens is een omnivoor en eet van nature vlees en planten. Dus veeteelt is, naast plantaardige productie, noodzakelijk om de mens te voeden. Het wordt tijd dat de politiek eens langer vooruit denkt, dan hun neus lang is.

Voedsel wordt in de toekomst steeds schaarser. Geen enkel land teelt voedsel met zo’n lage milieubelasting als de Nederlandse boer. Denk nu eens na politiek. Zorg eens dat wij burgers onze kringloopwijzer sluitend hebben. Sta alleen maar producten toe die 100% afbreekbaar zijn. Belast alles op dezelfde wijze. Het vliegverkeer en scheepvaart is nagenoeg onbelast, terwijl zij de grote vervuilers zijn.

Boer steeds meer bedreigd
De boer wordt in onze samenleving steeds meer bedreigd door de politiek (uit onwetendheid, geen verstand van zaken en beïnvloeding door wetenschappers en natuurorganisaties). Hoe harder zij roepen dat het slecht gaat met het milieu en de plantendiversiteit, des te meer subsidie en grond zij krijgen van de overheid (hun verdienmodel). Bij de wetenschap idem dito: hoe slechter het gaat met het milieu des te meer geld krijgt zij voor onderzoek (ook hun verdienmodel).

De boer is een gewillig slachtoffer en zegt toch niets terug. Doordat de media alleen maar het negatieve nieuws brengen, beïnvloeden zij de samenleving. Dit is zelfs zo erg dat er milieuactivisten ontstaan die de boerengezinnen bedreigen. Ook het onderwijs begint al kinderen te beïnvloeden met geen vlees te eten.

De Chinezen en enkele rijke Arabieren hebben wel een toekomstvisie. Zij kopen nu al over de wereld grote boerderijen op. Zij snappen dat er in de toekomst geen oliecrises, maar water- en voedselcrises ontstaan. Dus boeren: houd de moed erin. Over 30 jaar worden jullie weer gewaardeerd, want dan hebben ook wij weer hongersnood. Het verbaast mij niks als wij dan de natuurgebieden in ons land ontginnen voor landbouwdoeleinden. Honger breekt wetten.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
26 reacties
jobke 11 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883959/houd-moed-boeren-over-30-jaar-komt-de-waardering]Houd moed boeren, over 30 jaar komt de waardering[/url]
en dan te bedenken dat de heer de Groot 7 jaar lang directeur geweest is van de nzo. Zeven jaar lang heeft de sector hem een riant salaris betaald. Nu afgeven op de agrarische sector is ronduit schandalig.
antoinette 11 September 2019
Wat een prima stuk , Jaap..
Alleen vrees ik dat ik er over 30 jaar niet meer ben, en de waardering
dus misloop.

bep 11 September 2019
Goed verhaal Jaap MAJOOR maar dit wisten we al als boeren zijnde. dit verhaal moet je in Den Haag gaan vertellen want daar moeten ze dit ook gaan geloven en daar ben ik bang voor dat dat niet gaat gebeuren.en over dertig jaar dan zijn er nog een paar boeren de rest zit in het bejaardenhuis te vertellen dat jij misschien wel gelijk had maar ja daar hebben zij in het bejaarden huis niets meer aan.
vanplateringen 11 September 2019
Zoals ik al eerder heb gezegd: Het werkelijke probleem is de overbevolking. Grenzen radicaal dicht en een oprotpremie voor een ieder die hier weg wil. ( Geld is er toch zat in Den Haag.) Woningnood opgelost, file's opgelost en de luchtkwaliteit in de randstad is ook weer normaal. Simpel.
Berry 11 September 2019
Mooi stuk. Ik denk eerder.
Kreeg gister al een complimentje over afgeleverd produkt. Geeft me weer hoop;)
Allee 11 September 2019
Jaap , dit hebben ze 30 jaar geleden ook al eens gezegd......Elke 5 jaar weer...... wie het nu haalt, heeft het gered........ conclusie is, elke 10 jaar de helft van de boeren weg. Alleen de veestapel bleef ongeveer gelijk. Maar dat gaat wel veranderen, de veestapel gaat nu met het aantal boeren mee naar beneden. Conclusie is dat het Rabo plannetje gaat mislukken.
vanplateringen 11 September 2019
Allee, wie denk jij wie het in dit k..landje het voor het zeggen heeft: Rutte, of de Rabo. Lijkt mij niet zo moeilijk. Rabo te Utrecht bepaald alles in deze samenleving, hun tentakels zitten overal erg diep.
Rutte stelt niks voor, geeft alleen maar handjes en lacht de hele dag maar een beetje.
peter 11 September 2019
De Salafisten geven de moslim kinderen al les in het doden van in hun ogen ongelovige, homo's en ander westers denkende!
En deze mensen worden door de Nederlandse overheid financieel gesteund en kregen allerlei priveleges om naar Nederland te komen ze werden soms nog als terrorist terug gehaald uit Syrie. Hoe gek is het om kinderen op te leiden tot het haten en VERMOORDEN van ander denkende mede mensen????? en wat doen ze met de boeren die iedere dag 7 dagen in de week liefde voor hun dieren hebben?

Hoe ROT moet het nog worden drugscriminelen worden terug gehaald door minister Grapenhaus.. kinderen krijgen opleiding mensen vermoorden en dit is het resultaat van het (antichrist,partij van de dieren,wakker dier,vegano en vega) denken!






Kjol 11 September 2019
Zolang Chinezen en Arabieren geen landbouwgrond kopen op de meest productieve locatie ter wereld(NL) dan weet je dat er meer zijn die voor de NL landbouw geen toekomst zien.
Abonnee
jan 11 September 2019
Via ASR hebben ze al een hoop grond gekocht !
vanplateringen 11 September 2019
Kjol. dat is toch wel een eyeopener van jou!
thomas 11 September 2019
als over 30 jaar de jonge veehouders nog willen boeren in nederland.
Abonnee
Kjol 11 September 2019
SALIC de grootste agrarische investeerder wereldwijd en mede-eigenaar van G3 laat zien waar de toekomstige NL boer weer volgas vooruit kan.
www.g3.ca
gijsje 12 September 2019
Jullie zijn doemdenkers. Niks mis mee als we wat minder vlees eten, maar dan voor een betere prijs. Het grasland mag best wat meer stikstofbindend rode klaver bevatten, het verlaagt de kosten. Hier en daar mag best een boom staan in het weiland en akkerland. Staat veel beter en je ontmoet veel meer sympathie. Ik wil boerin zijn, waarbij ik me goed voel, goed verdien en gewaarderd wordt. Anders moet je wat veranderen, maar niet blijven zeuren.
petatje 12 September 2019
Nou Gijsje, je wens kan ik me indenken, maar zal een wens blijven. Zolang we open grenzen houden zal de tucht van de markt regeren en komt het voedsel van de goedkoopst producerenden. En daar zul jij dan niet bij horen. Wellicht wil en kan jij het anders maar dan is het onmaatschappelijk hard sappelen voor een zeer karige boterham.
Kees Hanse 12 September 2019
Over 30 jaar is echt te laat. Kijk eerst maar eens over 3 jaar !! Het gaat hard met de boeren die stoppen. Geen opvolgers, financieren die niet meer toereikend zijn. Enz enz. De groten worden groter, en worden industrieën en het gezinsbedrijf verdwijnt. En dat gaat hard.
Kjol 12 September 2019
De groten worden niet groter, een enkeling daar gelaten die meent nog meer schuld op zich te moeten nemen. De lage rente moedigt dat zeker aan, als de inflatie flink doorzet en de Euro’s helikoptergeld worden dan is grond een veilig bezit zolang je er iets mee kunt in ieder geval. Dit heeft echter weinig te maken met de agrarische bedrijfsvoering ansich, maar dat weet iedereen zo langzaam aan wel. Geld verdien je momenteel hoofdzakelijk door het idiote ECB beleid van geld printen tot de boel instort.
NLiszinkendschip 12 September 2019
Deze maand gaat mijn campagne online...

Zorg dat u sociale media heeft. Facebook enzo....

Gasten, henig an! Laterrrrrrrr
Silvia Bouwmans 12 September 2019
Zolang, dierwelzijn en ook milieueisen in de wet vastgelegd worden, hoeft de consument niet meer te betalen voor zijn stukje vlees.
Stijn Huijsmans 12 September 2019
"Ook het onderwijs begint al kinderen te beïnvloeden met geen vlees te eten."

Vrijheid van onderwijs, vrijheid van een visie ontwikkelen binnen een school waar vlees kritische bekeken wordt op zijn bijeffecten voor watergebruik en uitstoot. Ik ben er dankbaar dat de wetenschap blijft onderzoeken en zijn bevindingen blijft delen.

Voor boeren tegen onbewust omgaan met natuur.
Frans de Koopman 12 September 2019
Dat plan zal veel geld kosten, mede daarom gaat het niet door.Maar hongersnood komt er niet van. Je moet Nederland ook niet weer overschatten.
Henk de Jong 13 September 2019
Gelukkig zijn de cijfers van meneer de Groot éénvoudig gezegd onrealistisch!, een weldenkend schepsel begrijpt ook dat dit klare onzin is en dus gooit meneer gelukkig met zijn eigen geloofwaardigheid.
Jan Henk Lefers 22 September 2019
Mooi stuk!!
Zorg ervoor dat dat deze week in een landelijke krant komt!
marjo 23 September 2019
Goed stuk......maar waarom lees ik dit soort artikels bijna nooit in kranten en alleen in vakliteratuur ???????
Cagri 23 September 2019
Mooi stuk, hier in België net van t zelfde, k denk trouwens in heel west Europa. Het is gewoon te lang geleden dat mensen honger hadden en de generatie die dit nog meegemaakt heeft is bijna volledig verdwenen. De wetenschap onderzoeken?? De bio ingenieurs die vandaag de dag afstuderen zijn al volledig anti-boer gemaakt van in het onderwijs, die hun “onderzoeksresultaten” kan ik u zo voorspellen.
flap 24 September 2019
snap ik ook niet!! lto plaatst ook alleen tegen berichten in eigen vak literatuur. de burger moeten dit lezen! als het niet lukt om de krant te halen doe het dan in gemeente krantjes. probeer aub de mensen te bereiken!!!! zij lezen alleen het neppe slechte berichten.. het is nu toch al te laat...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Stikstofcrisis wordt steeds onbegrijpelijker

Opinie Jaap Majoor

Stikstofcrisis wordt steeds onbegrijpelijker

Mijn vertrouwen in politiek is gedaald naar nul

Opinie Jaap Majoor

Mijn vertrouwen in politiek is gedaald naar nul

Stikstofpolitiek lijkt op nieuwe toeslagaffaire

Opinie Jaap Majoor

Stikstofpolitiek lijkt op nieuwe toeslagaffaire

Deze boer moest leven op donaties van bezoekers

Opinie Jaap Majoor

Deze boer moest leven op donaties van bezoekers

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief