Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

22 Oktober 2021 - Boerenbusiness - 3 reacties

Omdat Engeland nu buiten de EU valt, is het voor hun moeilijker geworden om mensen uit Oost-Europa een werkvergunning te geven. Gevolg: het land is ontwricht door een gebrek aan werknemers voor het uitvoeren van het dagelijks werk. Dit moet toch ook onze ogen openen.

Als bij ons de buitenlandse werknemers wegvallen, zijn de problemen bij ons nog veel groter dan in Engeland. Het transport valt stil, de verwerking van landbouwproducten stopt, de bouw stopt, de industrie moet zijn productie stil leggen en ga zo maar door. Wat is er aan de hand ?

Dikke rapporten schrijven
Onze beroepsbevolking bestaat alleen nog maar uit managers, kantoorpersoneel, adviesbureaus en controlerende instanties. Allemaal hebben zij het zo dicht getimmerd, dat het lijkt, alsof zij onmisbaar zijn. Voor elk besluit moeten dikke rapporten worden geschreven, gecontroleerd worden en vervolgens weer worden gecontroleerd. In werkelijkheid is er nog niets anders gebeurd, dan alleen maar geld verspillen. Je hoort de leraren zeggen: wij zijn alleen maar bezig rapportages in te vullen. Dit zeggen ook onze zorgverleners. Kortom elke bedrijfstak is hier een groot deel van de dag mee bezig.

Waarom beginnen wij niet met de mensen op de werkvloer meer bevoegdheden te geven? Zij weten precies wat er aan de hand is en als zij met rust worden gelaten, voeren zij het werk veel gemakkelijker, sneller en met meer plezier uit. Wij moeten de mensen op de werkvloer wel een beter salaris geven, maar dat kan dan makkelijk. Al die adviserende en controlerende instanties, worden dan immers voor meer dan 80% overbodig. Deze groep mensen kunnen dan ook op de werkvloer worden ingezet om zo het personeelstekort op te lossen.

Jeugd wil minder werken
Pas vertelde iemand mij dat er een vacature was geweest voor een topmanager baan. Meer dan 3/200 mensen hadden gesolliciteerd. Wij zoeken een leerling heftruck monteur. In één jaar heeft nog niemand gereageerd. De jeugd wil steeds minder werken en er wordt ook al gesproken over een 30 urige werkweek. Het werk moet toch worden gedaan, dus de werkstress gaat nog groter worden. Waarom niet een langere werkweek met dezelfde prestaties als nu?. Dat vermindert pas stress. De mensen op de werkvloer moeten weer plezier in het werk moeten krijgen, want het loopt nu spaak.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
3 reacties
klei boer 22 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10894827/opent-engeland-na-de-brexit-onze-ogen]Opent Engeland na de brexit onze ogen?[/url]
@ Jaap Majoor, en Laag Zuthem,

Heren,

vertel ons eens waar denken jullie te zitten ?

op de werkvloer of in die adviserende en controlerende instanties ?
gerard 22 Oktober 2021
heb wel eens iemand gehoord die zij .in dit land zijn er 3 miljoen controleurs en geen mens die meer een pijp aan elkaar kan solderen
het wordt tijd dat de mensen op de werkvloer meer gaan verdienen dan die mensen die schone handen hebben
Abonnee
Ivo 25 Oktober 2021
Het was tot over een heel aantal jaren normaal dat iemand die werkte en nog wat overuren maakte; voor die overuren extra betaald kreeg, tot het moment er wat teveel werklozen kwamen naar het idee van de geleerden in den Haag. Men besloot toen om overuren flink extra te gaan belasten; zoveel dat de werknemer er minder van overhoud dan een gewoon uur met als gevolg dat werknemers melden er geen zin of behoefte meer te voelen om extra uren te maken (en geef ze eens ongelijk!!!) en als gevolg dat veel werkgevers extra moeten bijleggen om het voor werknemers weer aantrekkelijk te maken. Nu er werknemers te kort zijn moet je natuurlijk niet denken dat dat progressieve geboefte in den Haag die maatregel terugdraait . JAMMER JAMMER JAMMER. Wanneer werken weer beloond wordt vinden heel veel mensen het helemaal niet erg om weer wat meer te werken en zou op de werkvloer alweer wat verlichting scheppen maar dat dat geboefte eens wijs!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Jaap Majoor

Wordt er wel met de boeren gesproken?

Nieuws Landbouwbeleid

Britse landbouwsubsidies zijn mysterieus verdwenen

Analyse Logistiek

Klanten willen af van contractprijzen containers

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox