De overnamedeal van Bayer en Monsanto wordt gezien als een grote bedreiging. Dat bleek dinsdag maar weer eens toen de Europese Commissie bekendmaakte een diepgaander onderzoek te willen. Er zit echter ook een positief effect aan een fusie, maar die hoor ik nergens.
De bezwaren voor de krachtenbundeling zitten 'm vooral in het afnemende concurrentieklimaat. Het megaconcern zou een te grote marktdominantie krijgen. Helemaal in markten met een gering productaanbod. Verder wordt de combinatie van resistente gewassen tegen bepaalde eigen middelen met argusogen bekeken. En ten slotte gaan prijzen van farminputs en voedsel mogelijk omhoog en wordt er gevreesd voor een verschraling in zaadvariëteiten en innovatie. Terechte argumenten voor feitenonderzoek, maar ik mis iets.
Veranderingsproces
De landbouw zit middenin een belangrijk veranderingsproces: van chemie naar biologie. Tegelijkertijd hebben ook technologische ontwikkelingen geënt op duurzame bedrijfsvoering enorme potentie. Denk aan sterk uitgangsmateriaal dat bestand is tegen allerlei invloeden van buitenaf, het vroegtijdig signaleren van aantastingen en ziektes en als er dan toch wat in het gewas zit, dit op een zo duurzaam mogelijke wijze aanpakken. Bestaande uit een combinatietactiek van chemische en groene oplossingen en smart farming.
Koers verleggen
Thema's waar beide ondernemingen fors in investeren en waar zij samen denken echt verder te kunnen komen. Bayer is vooral groot in chemie en ziet dat het mee moet in de huidige ontwikkelingen, wil het zijn koppositie behouden. Monsanto, dat sterk is in zaden en groot in technologische ontwikkelingen, is daarvoor volgens de Duitsers een goede partner. Marktleider Bayer verlegt dus de koers van chemie naar biologie en technologie. Met het deels afscheid nemen van de core-business erkent de chemiereus dat chemie niet de toekomst heeft in landbouw, maar voor deze stap krijgt het niet de credits.
Frankenstein-voedsel
Daar moet aan worden toegevoegd dat de controverse tegenover GMO-gewassen of in de volksmond 'Frankenstein-voedsel' genoemd, waarvan Monsanto als de producent wordt gezien, hier 'nicht im frage' is. De Europese Unie heeft de deur potdicht. Hoewel veel bedrijven het jammer vinden, omdat het de maatschappij zo veel had kunnen brengen, steken zij er in Europa geen energie meer in. Die discussie wordt voornamelijk op emotie gevoerd en ook de beoogde megadeal is omstreden en beïnvloed door emotie.
Dit blijkt ook uit de vele ongeruste brieven die de Commissie heeft gekregen. Laten we hopen dat de keuze die de EC maakt, is gebaseerd op feiten en ratio. Dat ze in hun onderzoek alleen kijken naar de mededingingsregels en dat het onbevooroordeeld zijn werk uitvoert. Want emotiepolitiek hebben we de laatste jaren al veel te vaak in de landbouw gezien.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.