Column Edin Mujagic

Is deflatie werkelijk een zorgwekkende ramp?

7 Oktober 2014 - Edin Mujagic - 2 reacties

U leest er al enige tijd bijna elke week over: deflatie, dalende prijzen, dreigt Europa te overspoelen en dat zou een ramp zijn. De Europese Centrale Bank (ECB), (Europese) beleidsmakers en veel economen, journalisten en anderen waarschuwen ervoor.

Het ligt dan voor de hand te concluderen dat de Europeanen zich ook grote zorgen over die dalende prijzen maken. Niets is echter minder waar.

Regelmatig peilt de Europese Commissie de mening van de Europeanen en waar ze zich zorgen over maken. Duizenden mensen in alle landen van de Europese Unie doen mee aan die uitgebreide enquête. Onlangs is het laatste rapport ervan verschenen. Wat blijkt: dalende prijzen, deflatie, worden niet eens genoemd als een bron van zorg.

Bijna 4 op de 10 Europeanen maken zich juist zorgen over inflatie, dus stíjgende prijzen. Inflatie is in maar liefst 20 van de in totaal 28 EU-landen zelfs zorg nummer één voor de gewone man. In nog eens 5 EU-landen prijkt inflatie in de top-3 van de grootste bronnen van zorg. Alleen in Zweden, Griekenland en Cyprus ontbreken stijgende prijzen in de top. Op grote afstand volgt werkloosheid.

Wat de Europeanen merken, is dat de prijzen van goederen en diensten die ze regelmatig kopen, en die voor hen dus het belangrijkst zijn, juist stijgen. Dat in combinatie met het feit dat in veel landen de loonstijgingen nauwelijks de inflatie bijhouden – waardoor de koopkracht niet toeneemt of vaak zelfs daalt – zorgt ervoor dat stijgende en niet dalende prijzen de gewone man wakker houden.

Zo bezien zouden dalende prijzen van goederen en diensten die de Europeanen vaak aanschaffen juist welkom zijn. De koopkracht zou toenemen en dat zou zomaar de economische groei een duwtje in de rug kunnen geven.

Edin Mujagic
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ECBInflatie
Reacties
2 reacties
vanplateringen 8 Oktober 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnistenartikel/10859886/Is-deflatie-werkelijk-een-zorgwekkende-ramp?]Is deflatie werkelijk een zorgwekkende ramp?[/url]
Goed gezien van Edin, schandalig dat er naar inflatie gestreefd wordt door de ambtenaren. Inflatie willen ze alleen dat de schulden van de landen vanzelf weggepoetst worden. Dus landen en in mindere mate burgers die schulden maken worden hiervoor beloont middels inflatie. Schandalig, want de burger die rustig aan doet wordt er door de inflatie door gepakt. Helaas weten velen zoals gewoonlijk dit niet. Het volk is nu eenmaal dom en goedgelovig.
H. de Jong 9 Oktober 2014
En zo snel als de deflatie begonnen is wacht iedereen het liefst nog even met investeren / kopen tot alles nog wat goedkoper is. De koopkracht zal dan echt niet toenemen. Dat is een duwtje in de rug van iemand die aan de rand van de sloot staat..

Ik mag aannemen dat een monetair econoom dit soort dingen schrijft om discussie aan te zwengelen en dit zijn werkelijke analyse is?!
vanplateringen 9 Oktober 2014
H.De Jong. Onzin wat je zegt. Vele aankopen kunnen maar even worden uitgesteld, b.v. kapotte auto, wasmachine, computer enz. Zet deze termijn op een jaar. Dit doet even pijn, hierna wordt alles weer als vanouds. Deflatie moet natuurlijk niet met grote sprongen. Ieder jaar 1 procent terug is genoeg.
De waarheid is dat landen zoals Amerika, frankrijk, Italë enz zonder inflatie nooit meer van hun schulden afkomen. Dus zal inflatie altijd gepromoot worden, en de gewone man weer bedonderd worden zoals gewoonlijk.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden