Alexandros Michailidis/ Shutterstock.com

Opinie Edin Mujagic

Beste mevrouw Lagarde, geldmoord ECB doet pijn

8 Juni 2022 - Edin Mujagic - 8 reacties

Geachte mevrouw Lagarde, welkom in Nederland. U lijkt er ondertussen een gewoonte van de maken ons landje te bezoeken. Leuk. Sta mij toe u iets over Nederland te vertellen, een soort economische gids te spelen zeg maar. Nederland vindt u in de Top 10 van de meest innovatieve landen ter wereld. Niet alleen op het moment, maar eigenlijk elk jaar. Wij zijn vrijwel altijd het best presterend euroland op die ranglijst.

Op de lijstjes waarin landen worden gerangschikt naar de kwaliteit van het leven, vindt u ons in de Top 3. En wederom als het best presterend euroland. Dit postzegeltje aan de Noordzee heeft zich ook structureel genesteld in de lijst van landen waar het volgens de bewoners blij toeven is. Niet dat ons landje perfect is en geen problemen kent, verre van, maar toch. Dat we toch tevreden zijn, heeft wellicht ook iets te maken met het feit dat we tot de groep van minst corrupte landen behoren. Frankrijk en Italië, om uw twee favoriete maar te noemen, vinden we trouwens op plekken 22 respectievelijk 42, maar dat even terzijde. Heb ik al gezegd dat ons inkomen, zowel mediaan als gemiddeld, tot de hoogste ter wereld behoort? Niet. Oké, bij dezen dan.

Beleid gericht op het garanderen van vrijheid
Al die mooie plekken komen niet uit de lucht vallen. Nee, zij zijn het resultaat van decennialang beleid. Beleid gericht op bijvoorbeeld het garanderen van ieders vrijheid, een prima bodem voor innovatie om te gedijen. Innovatie die ook weelderig is, doordat de onzekerheid over economische ontwikkeling is beperkt. Iets wat op zijn beurt te maken heeft met gezonde overheidsfinanciën (ons motto is 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'), een sterke munt (waar we trots op waren), lage inflatie (fijn, hoor) en in het verlengde van dat alles lage rentes.

Er zijn ook landen die het anders hebben geprobeerd hoor. De mix van rammelende overheidsfinanciën met torenhoge begrotingstekorten en idem staatsschulden, juichende beleidsmakers als de reeds zwakke munt nog zwakker wordt en de inflatie hoog ligt, bleek toch niet zo'n succes te zijn. Wat? U wilt voorbeelden? Italië, Griekenland, Spanje en ja, ook uw thuisland, Frankrijk, komen bij mij op.

Lachen om talloze voorbeelden
Wij economen, dat bent u niet, vandaar 'wij', hebben het vaak over dat correlatie geen causaal verband inhoudt. Ach, wat kunnen we lachen over talloze voorbeelden ervan. Zelf vind ik het volgens mij door ondergetekende bedacht voorbeeld ook wel leuk. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland behoren niet tot de sterke economieën waarin het buitenland rotsvast vertrouwen heeft, omdat ze in al die landen (semi-)Duits spreken. Nee, dat al die landen decennialang dezelfde munt-inflatie-rente-mix hadden als Nederland, waar ik het zojuist over had, dát is veel meer plausibel.

Misschien dat u tijdens uw bezoek aan het Rijksmuseum (mooie kunst hè, ook al mogelijk gemaakt door de vrijheid en rijkdom, dat weer het gevolg is van…afijn…het is inmiddels duidelijk denk ik) en het kantoor van De Nederlandsche Bank uw gastheren naar wat meer details kunt vragen. Zij kunnen het ook wel vertellen hoor, het zit immers in ons economisch DNA (ja, het DNA van DNB, een andere term die ik heb gemunt, is sterke munt is goed, lage inflatie is goed). Geldmoord is ook iets wat uit mijn linguïstische koker komt. Het doet mij pijn te constateren dat de ECB zich daaraan schuldig maakt onder uw leiding.

Bosje verstandig monetair beleid
Hier in Nederland nemen we bloemen mee als we op bezoek gaan bij iemand. U hoeft dat niet te doen. Breng ons gewoon een bosje verstandig monetair beleid mee (maak daar duurzaam groen van, dat is toch uw stokpaardje tegenwoordig) de volgende keer dat jullie vergaderen. Zijn we ook tevreden mee hoor. Geniet van uw bezoek in ons mooie land en neem meer mee terug dan een bosje tulpen.

Met onder voorbehoud van uw toekomstig gedrag een vriendelijke groet,

Edin

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Inflatie
Reacties
8 reacties
Abonnee
gerard 8 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10898899/beste-mevrouw-lagarde-geldmoord-ecb-doet-pijn]Beste mevrouw Lagarde, geldmoord ECB doet pijn[/url]
u heeft het goed verwoord
hiervoor hadden we een Italia n die heeft er een mooie pot van gemaakt ,nu een fransese die het iets beter doet maar dan ook maar een klein beetje
ze laat haar hoofd teveel naar de zuidelijke landen hangen en ook de aandeel houders
Abonnee
Insider 8 Juni 2022
Heel goed verwoord.
maar of ze het gaat lezen is iets anders.
De ECB kan GEEN kant op, simpel weg het failliet van Europa rekken.
Daarvoor hebben ze de Plandemie van Corona uitgevonden. In 2017 was er al sprake van corona bonds.
Oekraine is het afleidings maneuver.
Putin heeft nooit gedacht dat binnen kort samen met India, China, Argentinie, een stel afrikaanse landen en niet te vergeten de Saoudis ( méér dan 4 milj mensen) de globalisering definietief de nek zal omdraaien.
"Just in time" wordt " Just in case" voor de afnemers.
Rond haar nek hangt er een kleinood in de vorm van een crypto munt: Madame wil de euro afschaffen... google er maar op los.
Abonnee
jan 9 Juni 2022
insider van zulke mensen als jij gaat het land kapot
je LULT uit je nek
Abonnee
gerard 9 Juni 2022
volgens mij had ze in het programma college toer het niet zo op crypto munten en rade het zelfs af om er in te handelen
Abonnee
fokker 9 Juni 2022
Ze zij bij college tour dat bitcoin door niks gedekt is, maar dat is de euro ook niet. De euro is net zoveel waard als het papier waar het op gedrukt is.
Abonnee
Jan4072 9 Juni 2022
Nederland niet corrupt? Laat me niet lachen. We staan al decennia tussen 15 en 20 van meest corrupte landen (direct na Nigeria etc) in de lijst van 400 landen. Paar voorbeelden de narcotica maffia. NL nummer 1 van de EU. De Panama papieren gaan voor (veel te) groot gedeelte over Nederlanders. Grootste gedeelte van het private Russische geld van de oligarchen is weggesluisd via NL. Heel veel multinationals hebben hoofdkantoor in NL enkel en alleen omdat je hier afspraken kunt maken met de belastingdienst. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
schoenmakers 9 Juni 2022
Jan durft te zeggen, wat ieder normaal wakker mens zou kunnen zien, vele zijn zinde blind en horende doof
Abonnee
kees 11 Juni 2022
Edin mag blijven. Ik stel voor elke mand een nieuw betoog op dit medium.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Nieuws Economie

Deflatie door flink lagere energieprijzen

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox