Shutterstock

Opinie Eric de Lijster

D66'er De Groot is definitief in grachtengordel beland

9 September 2019 - 18 reacties

Dat D66 maandag oproept om de Nederlandse veestapel met gezwinde spoed te halveren, is an sich niet bijzonder aangezien de partij nooit veel compassie met de Nederlandse land- en tuinbouw geeft getoond. Dat Kamerlid Tjeerd de Groot, die de sector met zijn werkzaamheden uit het verleden van haver tot gort kent, het boegbeeld van deze wens blijft opvallend. 

Het stikstofdossier doet de temperatuur na het wegvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op het Binnenhof hoog oplopen. Het legt de tegenstelling tussen stad en platteland in ons land ook feilloos bloot. Om het bouwen van woningen, wegen en andere projecten weer mogelijk te maken, moet de veehouderij er als grootste 'stikstofvervuiler' aan geloven. Randstedelijke partijen als GroenLinks en D66 hebben geen zin om te wachten op het advies van een commissie onder leiding van Johan Remkes, die met aanbevelingen komt om het stikstofprobleem het hoofd te bieden.

Deze maandag 9 september zijn de twee partijen een offensief gestart tegen de veehouderij, door afzonderlijk van elkaar met plannen en uitkoopregelingen te komen om de Nederlandse veestapel gedwongen terug te dringen. Dan kan weer lekker door worden gegaan met huizen bouwen om zo het groene areaal in Nederland nog kleiner te maken. D66 beet het spits af met de aankondiging dat de veestapel met spoed moet worden gehalveerd.

Lobbyist voor de zuivel
Dat juist Kamerlid Tjeerd de Groot de boodschapper van D66 is voor deze oproep, is opvallend. De Groot heeft voor zijn installatie als Kamerlid immers 20 jaar in diverse functies zijn boterham verdiend aan de agrarische sector. Eerst in dienst van het ministerie van Landbouw, later als directeur van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). In deze laatste rol was hij in feite de lobbyist voor de Nederlandse zuivelindustrie. 

Van zo iemand met een gefundeerde kennis van de agrarische sector verwacht je geen populistische oproepen tot een drastische krimp met als doel extra huizen in de Randstad te bouwen. Toch blijkt dat bij een wisseling van baan ook je opvattingen ineens drastisch kunnen veranderen. Al valt het op dat D66 de melkveehouderij in haar plan volledige buiten schot laat. Valt hier toch de hand van de voormalig zuivelpromotor te zien?

Liegen in stikstof
In Nederland moeten 50 miljoen minder kippen en 6 miljoen varkens het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Want de landbouw is verantwoordelijk voor 70% van de Nederlandse stikstofuitstoot, claimt De Groot. De reactie van de organisatie van varkenshouders en pluimveehouders dat D66 liegt over de stikstofcijfers (van de stikstof die in natuurgebieden terecht komt, is naar schatting 20% afkomstig van de landbouw) is helder.

Je kan kritiek hebben op het feit dat de Nederlandse agrarische sector zich te langzaam aanpast aan de zogeheten wensen uit de maatschappij. De Groot stak dat niet onder stoelen of banken bij zijn installatie tot Kamerlid. Maar om op deze wijze boeren duidelijk te maken dat hun bestaan kennelijk zo onbeduidend en onbelangrijk is voor de BV Nederland dat je direct mag verdwijnen - daarbij de verdere consequenties voor de keten negerend - , is op zijn zachtst gezegd onfatsoenlijk.

'De Groot en enkele aanverwanten maken er al langer een gewoonte van om plattelanders de schuld te geven van de milieu-impact van de eigen uitbundige levensstijl.' De varkens- en pluimveeorganisaties plaatsen De Groot precies waar hij na 20 jaar actief te zijn geweest in de landbouw is aanbeland: in de grachtengordel waar D66 als politieke partij traditioneel goed gedijt.

boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reacties
18 reacties
Abonnee
Gwoon 9 September 2019
Helaas is de agrarische sector het afvoer putje van onze maatschappij.. als er maar iets met klimaatdoelstelling/ vervuiling is helaas onze sector de klos.. Maar het echte probleem is de mobiliteit van onze maatschappij.. luchtvaart - scheepvaart- auto's -vrachtverkeer e.d. met stikstofuitstoot en steeds grotere SUV! Onze agrarische sector heeft altijd voor de Nederlandse economie een handelswaarde van bijna 90 miljard Euro.. daar heeft D66 blijkbaar geen mening over alleen dat het veestapel weinig toegevoerde waarde heeft!
premiumpig 9 September 2019
wiens brood men eet,wiens woord men spreekt!!,
Eddy 9 September 2019
De ammoniakemissie is sinds 2010 vrijwel stabiel op een niveau van 110 à 115 miljoen kg NH3. De melkveehouderij heeft in 2016 met 54 miljoen kilo uit dierlijke mest het grootste aandeel, gevolgd door de varkenshouderij met 19 miljoen kilo en de pluimveehouderij met 10 miljoen kilo.

https://www.agrimatie.nl/ThemaResultaat.aspx?subpubID=2232&themaID=2282&indicatorID=2007§orID=2256

Waarom moet dan de varkenshouderij en de pluimveehouderij halveren en de melkveehouderij niet?

vanplateringen 9 September 2019
Eddy, je gaat hier toch niet serieus over nadenken? Trouwens je moet nooit sectoren tegen elkaar uitspelen. Eéndracht maakt macht.
Eddy 9 September 2019
Waarom niet, met een goede vergoeding ben ik weg.
Maar ja , we zullen wel weer overladen worden met extra regels. Zoals D66 in Brabant doet zodat je noodgedwongen moet stoppen en men weer goedkoop huizen kan bouwen.
Abonnee
Keer het tij 9 September 2019
Keer het tij nu het nog kan.
Dit bereik je niet met emotie politiek, al begrijp ik dat heel goed.
Je bereikt het door middel van feiten en waarheden, uitleg.
Het is wel heel toevallig dat vandaag de Groot met zijn plannen komt en Annemarie van Gaal met een collum in de telegraaf staat met dezelfde strekking.
Er zijn zoveel onwaarheden. Er wordt zoveel onzin geschreven.
Het is nu aan de standsorganisatie om voor eens en voor altijd duidelijk te maken hoe het werkelijk zit.
De agrarische sector de schuld van alles te geven omdat dit zo makkelijk is, en het de maatschappij het beste uitkomt.
Het is een grote schande wat hier gebeurt.
Een land zonder landbouw, die zn volk niet kan voeden zal altijd een arm land zijn.,
Er zal een ding recht doen aan de agrarische sector, de voedsel prijzen zullen enorm stijgen, men zal smeken om "Geef ons heden ons dagelijks brood". Ik hoop het mee te maken.

HANDEN AF VAN DE AGRARISCHE SECTOR.

Eddy 9 September 2019
https://nos.nl/artikel/2300994-miljoenen-varkens-en-kippen-minder-hoeveel-stikstof-scheelt-dat.html
idee 9 September 2019
DE GROOT / El Campina
Jp kievit 10 September 2019
De verborgen agenda van paard en wagen minister schouten en tjeerd de groot van d66 wordt helder boeren die geen opvolger hebben laat je niet afschepen door de overheid .na 50 jaar hard werken .de chinesen miljardairs zitten klaar om echte landbouwkennis te kopen
Kjol 10 September 2019
Advies aan jonge boeren: vertrek zo snel mogelijk en steek je in NL niet meer in de schulden
Rudy 10 September 2019
Dat is geen advies Kjol, maar een behoorlijk domme opmerking..
In het buitenland is echt niet alles beter!
geert 10 September 2019
Laten ze eerst maar eens de vliegtuigstapel halveren en het wegverkeer,dat is overal goed voor,ook de goedkope vakantievluchten verbieden.
Gertit 10 September 2019
Milieu ?
Wat nu als we de bron eens benaderen, er van uit gaan dat er een milieu probleem is.
Kunnen we dan stellen dat de mens eigenlijk de grote veroorzaker is van het probleem ?
We kunnen vaststellen dat de landbouw 20% van ons bruto nationaal realiseert, daar draait onze economie dus voor wen groot deel op!
En we eten er ook van op een veilige manier!
De vraag is nog maar hoe ons voedsel is geproduceerd en hoeveel uitstoot en overlast dat voor het milieu betekent als we het straks moeten importeren.
Misschien is eerst minder mensen wel een veel betere oplossing, dan ons land volbouwen.

En gebruik svp goede cijfers, dan zult u zien dat de landbouw minimaal de oorzaak van het veronderstelde probleem is.
Auto’s worden overigens ook steeds minder milieu belastend, zelf diesels zijn schoner dan benzine auto’s tegenwoordig
Gebruik dus actuele en zuivere cijfers en niet die van een gekleurde partij.
Terug naar een hogere kiesdrempel en het kaf worst weer van hey koren gescheiden
Kjol 10 September 2019
Voor de NL boer is het buitenland een warm bad, voor de milieufreak is het daar even inbinden. Dus tis maar net wat je doel is.
andre vw 10 September 2019
Alle boeren een anti D 66 bord in het land.

???!!! 11 September 2019
nee andre, in een sgp bord geloof ik niet, die lui hebben zelf (ook) een bord voor de kop
Loek Bakker 11 September 2019
Handen af , van de Agrarische Sector, alleen waar TE voor staat is nooit goed , Zoek een betere verdeling in beleid. Als een Boer echt stopt komt hij nooit meer terug, betere afstemming , wie echt vervuilt .
In de Oorlog van 40/45 hebben we genoeg honger geleden, zijn jullie de geschiedenis vergeten,?? laat onze correcte Boeren met RUST.
knor 11 September 2019
wat denk je van tevreden , tezamen en tegoed (bij de bank) er zijn niet veel uitzonderingen maar ze zijn er wel
voor de rest moet je aan de onzin van D66 geen aandacht besteden heel veel mensen die niet uit de landbouw komen zien hier ook geen oplossing in en het bevestigd de gedachte dat D66 alleen maar kan wijzen naar andere en zelf geen verantwoording durft te nemen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Nieuws stikstof

Stikstofexperts D66: krimp veestapel niet nodig

Nieuws Stikstof

LTO herkent terechtwijzing Van der Tak niet, lijkt hoax

Politiek Peilingen

Omtzigt trekt veel zetels bij BoerBurgerBeweging weg

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief