Het kabinet en de Tweede Kamer wensen een snelle overgang van een lineaire naar een circulaire landbouw. Over nut en noodzaak daarvan bestaat ook in de sector weinig twijfel. In feite wordt er al veel werk op dat gebied verzet: de Kringloopwijzer is daar een bewijs van.
Een belangrijk kenmerk van circulaire landbouw is het gebruik van reststromen. Dat blijkt tevens uit het onlangs verschenen maatschappelijk jaarverslag over 2017 van Agrifirm. Op pagina 35 is een uitstekende definitie van circulaire landbouw te vinden: "Bij circulaire landbouw blijven de grondstoffen en producten zo lang en zo hoogwaardig mogelijk in de kringloop door volledige benutting van grondstoffen, hoogwaardig gebruik van biomassa en recycling van reststromen."
Reststromen
Ook in eerdere maatschappelijke jaarverslagen van Agrifirm kwam dit onderwerp al aan de orde. Geen wonder, want de diervoederindustrie maakt van oudsher graag gebruik van restromen (om kostentechnische redenen). Men dient er ook een groot maatschappelijk belang mee, dat onder andere tot uitdrukking komt in de hoogte van de CO2- voetafdruk van het geproduceerde veevoer. Hoe meer reststromen in het veevoer zijn verwerkt, hoe lager de CO2- voetafdruk.
Agrifirm heeft op dat punt wat opmerkelijke resultaten geboekt voor de melkveevoedersoorten. Het aandeel van de reststromen in de voeders voor melkvee is opgelopen van 58,3% (2016) naar 71,1% (2017). Het gaat nu nog om fabrieken in België en Polen, maar de toon is gezet. Meer hierover is te lezen op pagina 37 van het genoemde jaarverslag.
Betaalde duurzaamheid
De huidige generatie melkveehouders in Nederland staat voor de uitdaging om aan de befaamde hoge productiviteit van hun bedrijfsvoering duurzaamheid toe te voegen. De afnemers vragen en willen daar ook voor te betalen. Dat is de afgelopen tijd duidelijk geworden. Ondernemers komen graag in actie.
De meest concrete maatstaf voor duurzaamheid is momenteel de CO2-voetafdruk per kilo melk. Verwacht mag worden dat deze gebruikt zal worden voor het bepalen van de hoogte van de beloning van de duurzaamheidsinspanningen van melkveehouders.
Zo'n 25% van de CO2-voetafdruk van melk wordt bepaald door krachtvoergebruik, zo is becijferd door Wageningen Economic Research. Krachtvoer met een lage CO2-voetafdruk tikt aan en daar zal de melkveehouder dus graag gebruik van maken. Agrifirm heeft zijn leden en klanten dus wat te bieden. Met groen, meer poen!
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.