Opinie Herre Bartlema

Bemesten klaar voor toekomst, nu het advies nog

10 Augustus 2018 - Herre Bartlema - 1 reactie

De laatste jaren is er veel gewerkt aan het ontwikkelen van klimaatvriendelijke meststoffen en apparatuur om deze juist toe te dienen. Waar het nu aan schort, zijn de juiste bemestingsadviezen. Die blijven nog altijd traditioneel. Brengt de inmenging van LTO Nederland een verandering teweeg?

De site klimaatakkoord.nl is een voorbeeld van een goede en gebruiksvriendelijke website. Je vindt er veel feitelijke informatie. Zo ook een tabel met maatregelen die Sectortafel Landbouw en Landgebruik voorstelt. Deze maatregelen zijn ontstaan uit overleg tussen een breed veld aan organisaties die betrokken zijn bij de landbouw: van LTO Nederland tot Milieudefensie.

Klimaatakkoord biedt kans
De tabel verscheen als onderdeel van de tussenrapportage over de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord, dat vanaf 1 januari 2019 in werking moet treden. Het publiek krijgt nu de kans om te reageren op de voorstellen, die de opstellers eensgezind en met trots presenteren. Het is hen gelukt om een haalbaar plan voor de reductie van 3,5 miljoen ton CO2 neer te zetten. De mogelijke reductie is zelfs meer.

Dat reductie van kunstmestgebruik in dat plan voorkomt, verbaast niemand. Dit is tenslotte een hotspot in de klimaatstatistieken; al sinds de opstelling door het IPCC eind vorige eeuw. Daarom zijn in 2008 afspraken gemaakt in het Sectorconvenant Schone en Zuinige Agrosectoren om de broeikasgasemissies (als gevolg van de productie en toediening van kunstmest) terug te dringen. Dat heeft geleid tot het door ZLTO (namens LTO Nederland) uitgevoerde Programma Precisielandbouw tussen 2010 tot 2015.

20

procent

van de bemesting is klimaatvriendelijk

Het heeft ons de machines, de meststoffen en de kennis verschaft die nodig is voor een klimaatvriendelijke bemesting. Inmiddels is de adoptiegraad van die werkwijze in open teelten ongeveer 20%. Praktijkvoorbeelden genoeg: van low tech tot high tech machines. Dit om via de bemesting een reductie van minstens 1,4 miljoen ton CO2 te verkrijgen.

Advies blijft achter
De telers die hun vakmanschap willen inzetten om over te stappen op een klimaatvriendelijke bemesting, zullen helaas maar weinig informatie vinden in de 2 officiële bemestingsadviesdatabanken. Die vormen de grondslag voor de adviezen op uitslagformulieren van grondonderzoek en zijn daarmee bepalend zijn voor de bemestingspraktijk in Nederland. Die adviezen gaan echter nog uit van klassiek kunstmestgebruik.

Daar moet natuurlijk snel verandering in komen. Dat zal geen probleem zijn. In de beide wetenschappelijke commissies hanteert een vertegenwoordiger van LTO Nederland de voorzittershamer. De bal ligt dus bij LTO Nederland. Practice what you preach!

Herre Bartlema

Herre Bartlema is voorzitter van het NCOK: Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van de Kringloopprecisielandbouw. Het doel: toepassing van praktijkrijpe precisielandbouwtechnieken bevorderen om bij te dragen aan een schone sector.
Reacties
1 reactie
Jpk 11 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879578/bemesten-klaar-voor-toekomst-nu-het-advies-nog][/url]
Een landbouwacoord is alleen een werkbaar accoord als het gaat gelden over een lengte van 30 jaar op hoofdlijnen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden