Ik meldde 2 weken geleden dat er een aantal telers waren in 1976 die 1 bunder aardappelen verkochten voor een prijs waarvan ze toen een nieuwe Mercedes konden kopen. Dit omdat er 2 weken geleden nog gehoopt kon worden op een redelijke oogst.
Ik ben van nature een optimist en had daar zelf ook hoop op. Echter, na 2 dagen met verschroeiende temperaturen is mijn hoop op een redelijke oogst vervlogen. Wat de opbrengst gaat worden, weet ik niet. Ik verwacht echter dat dit in de meeste gevallen niet hoog zal zijn.
De telers in 1976 waren georganiseerd in een pool of teelden vrij. Iedereen volgde de markt, zodoende werden tegenvallende opbrengsten gecompenseerd door hoge prijzen. Ook waren er een groot aantal handelaren die de markt een extra boost gaven en waren de teeltoppervlakten per boer veel kleiner.
Andere situatie
Vandaag de dag kennen we een totaal andere situatie. We zijn met veel minder telers, maar hebben wel een grotere teeltoppervlakte. Ook telen de telers al lang niet meer vrij of in poolverband. Grotere bedrijven en stijgende kosten hebben contracteelt in de hand gewerkt. Niet veel boeren kunnen zich een slechte prijs veroorloven. Als ik de gemiddelde teler neem, dan zou het zo maar kunnen zijn dat 30 tot wellicht 40 ton vastligt met een prijsafspraak.
Daarmee wordt duidelijk dat de meeste telers geen tot weinig vrije aardappelen overhouden, gezien het huidige groeiverloop. Het maakt dat de aardappelen duurder kunnen zijn, maar dat er niet van geprofiteerd kan worden. Zo kan dit jaar voor een aantal telers weleens minder worden dan vorig jaar en kan die Mercedes van 1976 wellicht nog niet eens een 'BabyBenz' worden met 300.000 km op de teller.
Wat nu?
Tot zover een weergave van de situatie. Wat nu? Je kan naar de overheid gaan en om steun vragen; accijnsverhoging van rode diesel teruggeven, zou een goede steun zijn. Als boeren in het buitenland gesteund worden, dan moeten wij ook gesteund worden. Anders is er geen gelijk speelveld.
Wij moeten met elkaar meer geld van de consument naar de teler zien te krijgen. De Vavi luidde afgelopen week de alarmbel, omdat er veel minder aardappelen zouden komen. Het zou goed zijn om als telers (samen met Vavi) naar de minister te gaan en haar te wijzen op de uitzonderlijke situatie. Want, laten we eerlijk zijn: voor een groot aantal van ons wordt het een ramp.
Eerlijke handel
De minister spreekt geregeld over 'fair trade'. Men zou de retail, friteshandelaren en dergelijke er gezamenlijk op aan kunnen spreken, en hen kunnen wijzen op de meer dan uitzonderlijke situatie. Het is een gedachte om €0,10 per kilo frites in een fonds te storten, ter verlichting van de gevolgen van dit jaar.
In mijn optiek is het ook de verantwoordelijkheid van de retail om ervoor te zorgen dat hun toeleveranciers geholpen worden; ook dat is maatschappelijk en duurzaam ondernemen. En de consument merkt niets van dat dubbeltje, omdat het nog geen €0,02 per bakje frites is.
Dat fonds moet binnen de aardappelsector verdeeld worden, zodat vrije telers en contracttelers ervan profiteren. Maar, ook fritesbakkers moeten zich erin kunnen vinden. Tevens moet er in het fonds aandacht zijn voor de pootgoedtelers, die de Nederlandse markt voorzien. De zetmeeltelers zouden dezelfde lijn kunnen volgen.
Natuurlijk is er van alles op te merken aan mijn gedachten en is het makkelijk om deze af te schieten. Echter, laten we afspreken dat als je kritiek hebt, je met een betere oplossing komt. En willen we nietsdoen, dan kan dat ook. Maar, dan moet je het wel accepteren zoals het is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879517/het-jaar-2018-is-niet-gelijk-aan-1976][/url]
moeten we nu met zn allen in een moderne sowchoze ik dacht het niet
Brede weersverzekering betekent gewoonweg weer lastenverzwaring voor de Nederlandse boer. In de landen om ons heen hebben ze gewoon catastrophe scenarios vvor getroffen streken en bedrijven. Dit wordt grootdeels gefibancierd door de EEG.
Waarom moeten wij dit als sector zelf dragen terwijl er fondsen voor zijn!
Is volgens mij zo onstaan omdat er destihds geen ministerie voor landbouw was voor de uitvoering van een catastrophe regeling.
Nu dat ministerie er wel weer is moet de overheid gewoon netjes richting zijn voedselvoorzieners deze EEG gelden laten vloeien of is het werkelijk zo dat dit kabinet de boeren wil koudsaneren! Wie denken ze dan dat er over 20 jaar nog zo gek zijn om voor het voedsel te zorgen?!
Kortom wie nu de boeren laat stikken heeft straks niks te bikken. Dus overheid blik graag wat verder vooruit als fout reageren op de waan van de dag en wat de media er van maken!
@MariusHet verschil tussen op contract of vrij telen is slechts het verkoopmoment.Zelfs als je de aardappels achter de planken hebt ben je niet zeker van de tonnen die er uit komen.Vanaf welk moment mag er dan verkocht worden?
Berry schreef:Kan iemand voor me uitrekenen wat het verschil is over de laatste 10 jaar .Alles vrij of 100% op contract .Heb het dus niet over meeleveraardappels maar alles op contract!@MariusHet verschil tussen op contract of vrij telen is slechts het verkoopmoment.Zelfs als je de aardappels achter de planken hebt ben je niet zeker van de tonnen die er uit komen.Vanaf welk moment mag er dan verkocht worden?
Ik kan doen en laten wat ik wil dus ga mij niet vertellen hoe het moet dat kan ik al jaren als 1 van de beste van dit land zelf, en dat gezeur over vrij telen hou toch op dat zijn er nog maar een hand vol in dit land.