Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zet je schrap voor de renteoorlog

20 Juni 2019 - Joost Derks

De Amerikaanse centrale bank (Fed) haalde woensdagavond 19 juni de rentetrekker niet over, maar zinspeelt er wel op dat dit in 2020 wel gaat gebeuren. Deze toespeling was voldoende om de dollar in beweging te zetten.

Het is lang geleden dat een bijeenkomst van de Fed vuurwerk opleverde. Vroeger zette de bank de markten weleens op het verkeerde been, onder meer door de rente plotseling met 0,25% te verhogen. Echter, vandaag de dag is dat ondenkbaar. Zo'n soort zet zou de aandelen- en valutamarkten op hun grondvesten doen schudden. In plaats daarvan is het een spel geworden om de woorden van Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, zo goed mogelijk te ontcijferen. Deze keer ging alle aandacht uit naar het woord 'geduld'. Of eigenlijk het ontbreken daarvan.

Geduld is op
De Amerikaanse economie staat er volgens Powell best goed voor en de inflatie komt langzaam in de buurt van de 2%. Daarbij ligt de nadruk wel op langzaam, want voor het lopende jaar voorspelt de bank een inflatie van 1,5% tot 1,8%. De Fed kiest ervoor de ontwikkelingen af te wachten. Dat is een groot verschil met de vorige bijeenkomst, want toen koos de bank er namelijk voor om de ontwikkelingen met geduld af te wachten. Het weglaten van dat ene woordje zorgde ervoor dat de dollar toch even opveerde.

De Fed heeft alle reden om de vinger aan de rentetrekker te houden. De handelsoorlog met China begint inmiddels namelijk zijn tol te eisen op de Amerikaanse industrie-, landbouw- en exportsector. Bovendien nam de 'baangroei' in mei flink af. In totaal kwamen er 75.000 arbeidsplaatsen bij. Dit is nog niet de helft van waar economen op rekenden (185.000). De officiële lijn van de Fed is dat de rente in de tweede helft van het jaar op het huidige niveau blijft. Economen en beleggers denken daar anders over, want op de futuremarkt van CME denken handelaren dat de kans op een renteverlaging voor de jaarwisseling meer dan 90% is.

Valutaruzie
De verwachting van de beleidsmakers is dat een renteverlaging in 2020, wordt gevolgd door een renteverhoging in 2021. Kortom: dat is een ander vooruitzicht dan dat Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), schetst. Draghi hintte juist op een mogelijke renteverlaging en nieuwe stimuleringsmaatregelen. De toespeling van Draghi was tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump, die de ECB ervan beschuldigde de euro kunstmatig laag te houden.

Voorlopig is er echter weinig kunstmatigs aan de teleurstellende groei en inflatie in de eurozone. Ondanks de kleine daling in de eerste weken van juni, schommelt de wisselkoers met de euro nog altijd rond het hoogste punt in bijna 2 jaar tijd. De echte omslag komt pas zodra de Fed echt de rentetrekker overhaalt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox