Shutterstock

Opinie Joost Derks

Het duurste diner ooit: 75 miljard dollar

27 Juni 2019 - Joost Derks

In de komende dagen gaan de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping samen op zoek naar een uitweg uit het handelsconflict. Wanneer ze daar niet in slagen, dan heeft dat grote gevolgen.

Tijdens de G20 in Osaka (Japan) schuiven Trump en Jinping aan voor wat mogelijk het duurste diner ooit wordt. Tussen de gangen door, moet een oplossing worden gevonden voor de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Trump dreigt om bij het uitblijven van een akkoord, een importheffing van 25% in te voeren op $300 miljard aan goederen waar nu nog geen belasting over wordt betaald. Bij het etentje staat dus $75 miljard op het spel.

Goede vooruitzichten
De vooruitzichten zijn gunstig. Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën,  vertelde eerder deze week dat de voorbesprekingen goed verkopen en een akkoord voor 90% rond is. Het is echter afwachten of de partijen elkaar daadwerkelijk vinden. Eerder gingen de besprekingen ook vlot, totdat Trump in mei ineens nieuwe importheffingen doorvoerde. Hij vond dat China op te veel punten terugkrabbelde. Het land laat nu geen kans liggen om de goede wil te tonen. Zo plaatste China plaatste 26 juni voor $4,5 miljard aan renminbi-obligaties om die munt te ondersteunen. Dat is een signaal dat China de eigen valuta niet als wapen wil gebruiken in het conflict.

In economisch opzicht komt het beide landen goed uit om de strijdbijl te begraven. De laatste tijd zijn namelijk wat haarscheurtjes zichtbaar in de Amerikaanse economische groei. Over de maand mei daalden de orders voor duurzame goederen (zoals vliegtuigen en auto’s) voor de derde keer in 4 maanden rijd (-1,3%). Daarbij waren de 75.000 nieuwe banen in deze maand nog niet de helft van waar Amerikaanse economen op rekenden. Dat het Chinese groeitempo enigszins op peil blijft, is volledig te danken aan een enorm pakket stimuleringsmaatregelen.

Winnaars van de handelsvrede
Op de valutamarkt hebben de opkomende landen echter het meeste te winnen bij een handelsakkoord. Die landen zijn enorm getroffen door de afvlakkende wereldhandel. Bovendien hebben beleggers (met het oog op de groeiende risico’s) hun positie in valuta’s van deze opkomende landen ingeruild voor veilige havens (zoals de dollar).

De kans dat er in een paar dagen een compleet akkoord ligt, is overigens vrij klein. Trump wil eerst bewijs zien dat China de afspraken nu wel goed nakomt. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een invoerheffing van tafel gaat en de onderhandelingen een vervolg krijgen. Ook in dat geval halen de financiële markten (en valuta’s van opkomende markten in het bijzonder) straks opgelucht adem.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden