Stuart Boulton / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

De sluipmoordenaar van de brexit

5 September 2019 - Joost Derks - 4 reacties

Het is premier Boris Johnson niet gelukt het Britse Lagerhuis buitenspel te zetten. In plaats daarvan dreigt hij zelf op een zijspoor te belanden in de brexit-soap. Dat is overigens heel goed nieuws voor het Britse pond.

Wat zou jij doen als je de keuze had om nu van een hoge klif te springen, of over 3 maanden? Johnson kan niet wachten om zich in de afgrond te storten, terwijl Lagerhuislid Hilary Benn de sprong liever zo lang mogelijk uitstelt. Woensdagavond 4 september werd duidelijk dat de meerderheid van de parlementariërs het met hem eens is. Zijn motie is aangenomen (329 tegen 300 stemmen). Het Hogerhuis liet snel weten dat het zich ook achter deze motie schaart. Als nieuwe verrassingen uitblijven, dan ligt er nog voor het weekend een wet die Johnson verplicht om af te reizen naar Brussel en uitstel te vragen tot 31 januari 2020.

Vernederende tocht naar Brussel
Voor Johnson is dit een enorme afgang. Hij heeft deze zomer campagne gevoerd met de belofte dat Groot-Brittannië 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Johnson schrijft liever nieuwe verkiezingen uit, dan dat hij de vernederende gang naar Brussel moet maken. Ook dit is hem echter niet gegund. Het is alleen mogelijk om vervroegde verkiezingen te houden als daarvoor een meerderheid in het Lagerhuis is. Oppositieleider Jeremy Corbyn voelt er niets voor om al akkoord te gaan met een stembusgang. Eerst wil hij garanties hebben dat Johnson er niet via een achterdeurtje alsnog voor kan zorgen dat het land duidelijke afspraken uit de Europese Unie vertrekt.

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen tonen aan dat het spel in het Lagerhuis op dezelfde manier gespeeld wordt als voor de zomerperiode. Het belangrijkste verschil is dat meerdere spelers uit de brexit-soap zijn verdwenen, terwijl anderen een nieuwe rol hebben. In plaats van Theresa May, is het nu Johnson die dieper wegzakt in het politieke moeras. Op de valutamarkten wordt zijn afgang overigens enthousiast ontvangen. Sinds Johnson in augustus het Lagerhuis buiten spel dreigde te zetten, is het pond met 4% opgeveerd ten opzichte van de euro door het afnemende risico van een chaotische brexit.

Pond als sluipmoordenaar
De koersbewegingen van het pond zorgen ervoor dat de Britse bevolking dagelijks de gevolgen voelt van de brexit-soap. Het land importeert ieder jaar meer dan £600 miljard aan goederen en diensten. Elke keer als het pond met 1% daalt, dan zijn bedrijven en consumenten in het land dus miljarden extra kwijt aan de invoer: van machines en chocoladerepen tot bloemen en fruit. Ondanks de recente opleving heeft de munt binnen 4 jaar ongeveer 20% van zijn waarde verloren ten opzichte van andere valuta’s. Het goede nieuws? Nu brexit opnieuw wordt uitgesteld, lijkt een nieuwe glijvlucht van het pond even van de baan.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
4 reacties
hans 5 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883892/de-sluipmoordenaar-van-de-brexit]De sluipmoordenaar van de brexit[/url]
Wanneer jij op een snelweg staat tussen het verkeer, zou je dan nu weggaan, of over 3 maand?

Dat is de vraag !!

Dat die Brexit oppositie alles wil, maar geen verkiezingen om de wil van het volk te vragen zegt alles. Pionnetjes van de heersende elites.

Vwb het pond, dat is slechts een leuk speculatief dingetje waar enkelen miljarden mee verdienen.
En een lage pond maakt invoer duurder, maar hoeveel miljarden ponden export wordt beter betaald? En export levert banen op, maar dit is voor de tegenstanders onbelangrijk.
A van Zandwijk 5 September 2019
In de EU blijven is een diepere afgrond!!!!
jan veltkamp 5 September 2019
B.J. had de EU een beetje in de hoek gedreven om betere condities af te dwingen. Maar nu heeft de de UK zichzelf buitenspel gezet en zal de EU (Brussel) nooit meer toegeven aan hun eisen.
kalf 6 September 2019
Wat weer een geneuzel gaat nergens over.GB heeft democratisch gekozen.Waarom doet Europa zo spastisch en bemoeizuchtig?Zuid Europa is een veel groter probleem,En ons eigen Holland kan zijn eigen broek geeneens ophouden.Kijk naar de bejaarden en ziekenhuizen,en de noodzaak van voedselbanken etc.Deze vorm van berichtgeving is gewoon aandacht afleiden van de problemen die ons echt allemaal aangaan en waar niemand over bericht.Nogmaals GB is een democratisch land.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox