Shutterstock

Opinie Joost Derks

Volatiele valuta's door luchtaanval van VS op Iran

3 Januari 2020 - Joost Derks - 1 reactie

De Amerikaanse aanval op een Iraanse generaal, leidt tot flink wat koersturbulentie in de valutawereld. Behalve veilige munten zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank is er ook een andere groep valuta’s die terreinwinst kunnen boeken.

De dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani na een Amerikaanse luchtaanval in Irak, echoot behalve op aandelenmarkten ook hard door in de valutawereld. De dollar steeg iets ten opzichte van de euro. Maar het was overduidelijk welke munten door handelaren gezien worden als veilige vluchthavens.

In de eerste plaats was dat de Japanse yen, die even met 0,5% opliep ten opzichte van de dollar tot de hoogste koers in 2 maanden. Die voor valutabegrippen grote stijging werd deels veroorzaakt doordat de Japanse aandelenhandel stil lag als gevolg van een lokale feestdag. Hierdoor lag het handelsvolume in de yen lager dan gebruikelijk en dat leidt vaak tot wat fellere koersbewegingen.

Veilige valuta bij uitstek
Naast de yen is de Zwitserse frank de veilige valuta bij uitstek. Ten opzichte van de euro bereikte de munt bijna het laagste niveau sinds het voorjaar van 2017. De afgelopen maanden boekte de frank telkens al wat terreinwinst op momenten dat de onrust over brexit of het Amerikaans-Chinese handelsconflict oplaaide.

De rally van de yen en de frank is dan ook een mooi voorproefje van wat er in 2020 op de valutawereld gebeurt zodra de politieke of economische spanning oploopt. De reactie op de aanval op Soleimani levert echter nog een tweede aanwijzing op van wat het nieuwe jaar kan brengen.

Opvallende zigzag
De munten van olie-exporterende landen lieten vrijdagochtend een opvallende zigzagbeweging zien. Na het nieuws over de aanval vielen de Russische roebel en de Noorse kroon wat terug ten opzichte van de euro. Al na enkele uren volgde echter een herstel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stijging van de olieprijs.

Voor een vat Brent-olie werd even meer dan $69 betaald, terwijl dat donderdagochtend nog minder dan $66 was. Begin augustus kostte datzelfde vat overigens nog $58. De flinke stijging van de olieprijs verklaart waarom beide munten sinds begin oktober ruim 4% meer waard zijn geworden ten opzichte van de euro.

Onrust opstoken
Het zou zomaar kunnen dat de opmars van olievaluta’s in 2020 doorzet. Iran en Irak zijn samen goed voor ruim een vijfde van de totale OPEC-olieproductie. Iran heeft al aangekondigd dat het de aanval gaat vergelden. Aan de andere kant komt het de Amerikaanse president Donald Trump niet slecht uit om het conflict met Iran in het verkiezingsjaar wat verder op te stoken.

Dat is per slot van rekening een mooie internationale afleiding voor de afzettingsprocedure die de Democraten onlangs gestart hebben. Een van de aanwijzingen in de eerste dagen van 2020 is dan ook dat olievaluta’s zoals de roebel en kroon wel eens de verrassingen van het nieuwe jaar kunnen worden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Dell leningen 8 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10885194/volatiele-valuta-s-door-luchtaanval-van-vs-op-iran]Volatiele valuta's door luchtaanval van VS op Iran[/url]
Bent u op zoek naar super dringend krediet?
U zoekt hulp om uw activiteiten te vergroten of een project uit te voeren?

Wij kunnen u helpen.
Wij zijn een financiële instelling in een particuliere hoedanigheid die gekwalificeerd is voor onze betrouwbaarheid en voor onze snelheid, we helpen individuen die willen investeren of een persoonlijk financieel probleem willen oplossen om financiering te hebben die dicht bij onze structuur ligt. E-mail: Dell_hospitality@outlook.com of Bel: +447741034627 SMS of WhatsApp.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox