Shutterstock

Opinie Joost Derks

Canadese dollar veilige haven in verkiezingstrijd

2 Oktober 2020 - Joost Derks

De Covid-19-besmetting van Trump voegt een nieuwe dimensie toe aan de al onvoorspelbare strijd om het Amerikaanse presidentschap. Voorlopig is de Canadese dollar een van de weinige winnaars bij dit gevecht.

Het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump besmet is geraakt met Covid-19, gaf de dollar eind deze week opvallend genoeg een duw in de rug. De Amerikaanse munt is vaak in trek als de onzekerheid in de financiële wereld toeneemt. Als gevolg van de besmetting, schort Trump zijn verkiezingscampagne voorlopig op. De race om het presidentschap wordt hierdoor opnieuw wat onvoorspelbaarder.

Wie erop hoopte dat het eerste debat tussen Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden wat meer duidelijkheid zou brengen, kwam namelijk bedrogen uit. Het was een vreselijke vertoning waarbij de kandidaten geen mogelijkheid onbenut lieten om de ander in de rede te vallen of te beledigen. Het debat had meer weg had van een ordinaire kroegruzie, dan van een volwassen uitwisseling van standpunten.

Eigenlijk kende de avond alleen maar verliezers. Alhoewel? Een datajournalist van The Economist plaatste dinsdagnacht een tweet dat het aantal Google-zoekopdrachten naar 'moving to Canada' direct na het debat plotseling enorm is toegenomen. In verschillende opzichten heeft de noorderbuur een duidelijk streepje voor op de Verenigde Staten.

Lang leve de loonie
De loonie (bijnaam van de Canadese dollar) is in het afgelopen halfjaar 5% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De wisselkoers USD/CAD van 1,33 staat ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Daarmee toont de loonie opvallend veel kracht.

De Canadese economie is namelijk sterk afhankelijk van de olie-export. En de prijs van een vat Brent-olie is binnen twaalf maanden met bijna een derde gedaald. Meestal voorspelt dat weinig goeds voor de loonie, maar deze keer is het anders. De veerkracht van de munt is voor een deel te danken aan de Canadese centrale bank.

Net als de Federal Reserve heeft die bank de rente binnen twaalf maanden verlaagd van bijna 2% naar net iets meer dan 0%. De steunmaatregelen zijn naar verhouding echter minder omvangrijk dan de enorme pakketten die in de Verenigde Staten ontvouwen worden.

Politieke zekerheid
Een ander voordeel voor de loonie is dat het aantal Covid-19-besmettingen in Canada naar verhouding minder snel groeit. Het economisch momentum was in het derde kwartaal naar verwachting wat sterker dan bij de zuiderburen.

Bovendien heeft het land geen last van de verkiezingszenuwen die de Verenigde Staten in hun greep hebben. Premier Justin Trudeau is niet alleen Covid-19-vrij, maar zijn tweede termijn loopt nog door tot de herfst van 2023. Juist dankzij de politieke onzekerheid kan de Canadese munt misschien nog wat terrein winnen.

Op de langere termijn is het minder zeker of de loonie erin slaagt om de winst uit te bouwen of vast te houden. Canada heeft een behoorlijk tekort op de handelsbalans. Als de olieprijs niet als door magie een stevig herstelt, komt de munt vroeg of laat onder druk te staan.

Liever een munt van onder de VS
De vooruitzichten voor dat andere grensland van de Verenigde Staten zijn beter. De Mexicaanse peso staat dit jaar behoorlijk onder druk. Veel partijen kiezen door de Covid-19-onzekerheid voor de zekerheid van harde valuta's.

Bovendien is de Mexicaanse economie – net als die van veel andere opkomende landen – relatief hard geraakt door de pandemie. De keerzijde is dat er ook veel ruimte komt voor herstel zodra een vaccin op de markt komt. Of als er een Amerikaanse president aantreedt die geen grote muur aan de grens wil bouwen.

Sinds de jaarwisseling is de peso met 14% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De kans dat de munt in 2021 een deel van dat verlies goedmaakt, lijkt groter dan de mogelijkheid van een verdere stijging van de loonie.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox