etonastenka / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Een euro/dollar tijdreis aan de hand van de iPhone

15 Oktober 2020 - Joost Derks - 2 reacties

De introductie van een nieuwe iPhone is een leuke aanleiding om eens met een valutablik zowel terug als vooruit te kijken. Want dan valt al snel op dat enkele factoren achter de stijging van de dollar, ook in de toekomst een rol gaan spelen.

Het is nog maar een kwestie van tijd voordat de iPhone 12 in de winkel ligt. Het scherm van het toestel is van een enorm sterk soort glas (ceramic shield) en de smartphone is klaar voor 5G. Alle moderne snufjes prikkelen de fantasie: komt er over enkele jaren bijvoorbeeld ook een onbreekbare variant met een opvouwbaar scherm?

De introductie is natuurlijk ook een mooie aanleiding om eens terug te blikken op de valutamarkt. Het is namelijk ruim 12 jaar geleden dat de eerste iPhone in Nederland verscheen. Indertijd kreeg je ongeveer $1,50 voor een euro, terwijl dat nu minder dan $1,20 is. De wereld zag er toen sowieso heel anders uit. De kredietcrisis moest nog echt losbranden en het hartverscheurende verlies in de WK-finale van 2010 lag nog in het verschiet.

Dollarstijging: back to the future
Sinds de introductie van de eerste iPhone heeft de dollar stevig terrein gewonnen ten opzichte van de euro. Achter die opmars gaan allerlei factoren schuil. Twee daarvan hebben ook in de toekomst veel impact op de koersschommelingen van de Amerikaanse munt.

In de eerste plaats is dat de rol van veilige haven. Zodra de onzekerheid in de financiële wereld toeneemt, kiezen veel partijen voor de voorspelbaarheid van de dollar. In deze rol komt - gezien de dominante rol van de munt in de wereldhandel - voorlopig geen verandering.

Vergrijzing en groei
Een andere oorzaak van de dollarkracht, is de relatief hoge economische groei. Dat is voor een deel te danken aan een gunstige demografie: het land heeft naar verhouding een grote en relatief jonge beroepsbevolking. Vergrijzing is een belangrijke reden waarom het maar niet lukt om de economie in Europa wat meer op te stoken.

In de Europese Unie waren 12 jaar geleden 194 miljoen mensen aan het werk. Volgens een becijfering van uitzendorganisatie Randstand daalt dat aantal tot net iets meer dan 160 miljoen in 2050. Met dit soort cijfers hoef je geen helderziende te zijn om te voorspellen dat het Europese groeitempo in de toekomst onder druk blijft staan

Waar staat de dollar bij de iPhone 20?
In het tempo waarin Apple nieuwe smartphones ontwerpt, komt de iPhone 20 rond 2028 op de markt. Wie weet schrijf ik dan dat de Amerikaanse munt zelfs al meer waard is dan de euro. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Sterker nog: 20 jaar geleden kreeg je slechts $0,80 voor elke euro. De wereld van de iPhone 20 is nog ver weg. Toch kan het geen kwaad om eens wat verder vooruit te kijken.

Alle onzekerheid rondom het coronavirus, de Amerikaanse verkiezingen en brexit maken het al lastig genoeg om een paar dagen vooruit te blikken. Dan is het fijn om te bedenken dat er krachten zijn die ervoor zorgen dat de economie op de lange termijn groeit en ons leven weer wat makkelijker wordt. De nieuwe iPhone is daar een mooi bewijs van.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
2 reacties
Abonnee
jan veltkamp 16 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889683/een-euro-dollar-tijdreis-aan-de-hand-van-de-iphone]Een euro/dollar tijdreis aan de hand van de iPhone[/url]
@Joost Derksen. 60 jaar geleden zaten er NLG6,- in een USD. Dat is omgerekend naar EUR +/- €2,70 in een USD. Dus is de USD 60% van zijn waarde verloren tov de gulden-euro. Wat wel opvalt is dat onder Trump de USD goed stand houdt terwijl normaal de USD valt onder een republikeinse president en gelijk blijft of iets stijgt onder een liberale president. In dat opzicht doet Trump het dus best goed.
Theo van Gogh 16 Oktober 2020
Pas maar op, dadelijk word je keel vakkundig als een schaap hangend aan zijn achterpoten doorgesneden.

wen er maar vast aan VVD Partij van de vrijheid:
(en hun nazi boeren met hun "zieke gelijk" als satan)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta

Inflatiepijn na bestellen van biertje bij het carnaval

Opinie Joost Derks

Gaat de euro een dollar doen in 2023?

Podcast Joost Derks

Sterkere euro helpt tegen hoge energieprijzen

Opinie Joost Derks

Kerstinkopen in Londen, dure aangelegenheid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox