360b / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

China grijpt de economische macht

19 November 2020 - Joost Derks

Terwijl een groot deel van de wereld maatregelen neemt voor het opvangen van een nieuwe coronagolf, komt de Chinese economie juist weer goed op stoom. Het is een kwestie van tijd voordat de renminbi een grotere rol gaat spelen binnen de valutawereld.

Stel je eens voor dat je weer gewoon naar de kroeg kunt gaan om een biertje te drinken en dat de regering allemaal slimme handelsdeals sluit om de economische groei verder aan te wakkeren. Terwijl half Europa op slot gaat door het coronavirus en de brexit-onderhandelingen muurvast zitten, bloeit de Chinese economie op.

Dankzij strenge maatregelen heeft het land de virusuitbraak al begin dit jaar onder controle gekregen. In de grote Chinese steden gaat het leven voor een groot deel weer zijn normale gang. Door de zwakke jaarstart komt de economische groei dit jaar uit op iets meer dan 2%. Maar dat is een keurige prestatie als je bedenkt dat Europa en de Verenigde Staten overeind krabbelen na een diepe recessie.

Groei van ruim 8%
Economen rekenen er bovendien op dat de Chinese groei volgend jaar alweer boven de 8% uitkomt. Daar kunnen de meeste landen alleen maar van dromen. Bovendien doen de machthebbers, onder aanvoering van leider Xi Jinping (foto) er alles aan om het groeitempo ook op de lange termijn zo hoog mogelijk te houden. Begin deze week sloot China bijvoorbeeld een handelsakkoord met Japan, Australië, Zuid-Korea en twaalf andere landen.

Als onderdeel van de overeenkomst gaan importheffingen uiteindelijk verdwijnen en wordt het makkelijker om over de grens te investeren. Het is een van de grootste handelsafspraken die ooit is gemaakt. Samen zijn de ondertekenaars van het zogeheten RCEP-verdrag goed voor circa 30% van de wereldeconomie.

Gevoelig moment
Eerlijk is eerlijk: het akkoord heeft vooral veel symbolische waarde. Het borduurt voort op bestaande afspraken. De veranderingen in handelstarieven worden in sommige gevallen uitgesmeerd over 20 jaar. Maar het verdrag komt op een gevoelig moment. Europa en Groot-Brittannië lukt het na bijna vier jaar onderhandelen niet eens om op een goede manier uit elkaar te gaan.

Het RCEP-verdrag is bovendien een mooie trap na richting de vertrekkend Amerikaanse president Donald Trump. Die trok zich in 2017 terug uit de onderhandelingen met een groep Aziatische landen. Inmiddels is duidelijk dat deze groep net zo makkelijk zonder de Verenigde Staten een stevig machtsblok vormt.

Eigen koers
De opmars van China krijgt vroeg of laat ook impact op het koersverloop van de renminbi. De afgelopen jaren heeft het land op verschillende manieren geprobeerd om de rol van de eigen munt uit te bouwen. Dat leverde vooral symbolisch succes op. In december 2015 nam het IMF de renminbi op in het valutamandje van Speciale Trekkingsrechten. Een poging om olie-futures in renminbi te verhandelen mislukte en in de valutawereld speelt de munt een marginale rol.

Slechts bij 4% van alle transacties is de renminbi betrokken. Dat kan allemaal veranderen als China ervoor kiest om de koppeling met de dollar los te laten. Als de renminbi een eigen koers kiest, wordt het voor handelspartners aantrekkelijker om reserves in deze munt aan te houden. De recente economische en handelssuccessen brengen dat moment steeds dichterbij.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden