Shutterstock

Opinie Joost Derks

En daar gaat de Amerikaanse dollar

29 April 2021 - Joost Derks

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdagavond voor het eerst het congres toegesproken. Hij focuste onder meer op infrastructuur en het bestrijden van ongelijkheid, waarin hij flink wil investeren. Die enorme uitgaven krijgen steeds meer impact op de dollar.

Joe Biden kon deze week vieren dat het 100 dagen geleden is sinds hij zijn intrek nam in het Witte Huis. Meestal geeft deze periode een goed beeld van wat een president wil bereiken tijdens zijn bewind. Dat geldt echter niet voor Biden, omdat zijn beginperiode volledig in het teken staat van het aanpakken van de pandemie.

Zijn belofte om in zijn eerste 100 dagen minstens 200 miljoen vaccinatieprikken te zetten, is in ieder geval ruimschoots gehaald. Dankzij die doortastende aanpak, kan de focus de komende maanden verschuiven naar zijn andere plannen. De rode draad daarin is dat Biden vooral geld wil gaan uitgeven. Heel veel geld.

2.000.000.000.000 dollar
In maart ontvouwde Biden al een groot plan om de infrastructuur flink op te knappen. Hij wil $2 biljoen vrijspelen om het achterstallig onderhoud aan 30.000 kilometer aan wegen en aan 10.000 bruggen weg te werken. Ook moet de digitale infrastructuur verder worden uitgebouwd en er wordt ook fors geïnvesteerd in de omslag naar een groene economie, met stroom uit duurzame bronnen.

Als Biden erin slaagt om zijn plan door het Congres te loodsen – waar zijn Democratische partij een minieme meerderheid heeft – wordt de $2 biljoen dollar de komende 8 jaar uitgegeven. Aanvankelijk leidde het ontvouwen van het infrastructuurinitiatief tot een wat hogere dollar. De grote uitgaven kunnen zowel de economische groei als de inflatie aanwakkeren. De afgelopen weken staat de Amerikaanse munt echter steeds meer onder druk.

Obligatiemarkt loopt voor
Een belangrijke reden voor de dollarzwakte is dat de rentestijging op de Amerikaanse obligatiemarkt is stilgevallen. Met een stijging van 0,9% eind vorig jaar tot ruim 1,6%, hebben beleggers dit jaar al een flinke versnelling van de economische groei ingeprijsd. Dat verklaart waarom de positieve werkloosheids- en groeicijfers nauwelijks een reactie uitlokken op de obligatiemarkt.

Een andere factor die de dollar onder druk zet, is het groeiende begrotingstekort. Biden rekende weliswaar voor dat de infrastructuur-investeringen binnen 15 jaar kunnen worden terugverdiend met hogere belastinginkomsten. Maar die inkomsten zijn behoorlijk onzeker, terwijl de uitgaven juist grotendeels vast staan als het plan eenmaal is goedgekeurd. Bovendien lijkt het erop dat Biden nog veel meer geld gaat uitgeven.

Weer een nieuw investeringsplan
Deze week maakte hij bekend dat hij flink gaat investeren in kinderopvang, onderwijs en langduriger betaald verlof voor ouders. Voor dit zogeheten American Families Plan wil hij $1 biljoen uitgeven, met daar bovenop $800 miljard in belastingkortingen. Ook in dit geval is het de bedoeling dat de investering in 15 jaar wordt terugverdiend.

Maar valutamarkten kijken meer en meer naar de kosten van de ambitieuze plannen van Biden. De ervaring leert dat de munt van een land met een 'dubbel tekort' op zowel de begroting als de lopende handelsrekening, het vroeg of laat behoorlijk moeilijk krijgt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden