Shutterstock

Opinie Joost Derks

Het halfjaar van de dollar en roebel

30 Juni 2022 - Joost Derks

We zijn pas op de helft, maar het is nu al duidelijk dat 2022 heel anders verloopt dan waar het eind vorig jaar naar uitzag. Op valutamarkten trekt de opmars van de dollar en vooral de roebel veel aandacht. Mogelijk kan de euro het stokje in het tweede halfjaar overnamen.

Eerlijk zeggen: had jij een half jaar geleden gedacht dat je bij de pomp meer dan €2,50 kwijt zou zijn voor een liter benzine? De flinke stijging van de energieprijzen is slechts een van de gevolgen van de vreselijke oorlog in Oekraïne. In combinatie met onder meer alle problemen in toeleveringsketens, is dat een van de oorzaken waarom de inflatie gierend hoog is. De maatregelen van centrale banken om die inflatie in te dammen, dreunen stevig door in de valutawereld. Dat is echter niet de grootste verrassing in de eerste helft van 2022.

Verrassing nummer 1
In de dagen na de invasie van Oekraïne, kwam de Russische roebel sterk onder druk te staan. Sindsdien is de waarde echter heel hard omhoog geschoten. De munt is nu de helft meer waard dan eind 2021. Dat komt omdat er steeds vaker in roebels afgerekend moet worden voor olie en aardgas uit Rusland. Bovendien zijn Russische bedrijven verplicht bijna al hun buitenlandse valuta's om te wisselen voor roebels. Aan de andere kant heeft het land als gevolg van de sancties nauwelijks mogelijkheden om de dollars, euro's en andere harde munten uit te geven.

Verrassing nummer 2
De tweede verrassing is de snelheid waarmee de rente in de Verenigde Staten omhoog gaat. In juni heeft de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 1994 de beleidsrente in één klap met driekwart procent verhoogd. De bedoeling is om met dit soort maatregelen de inflatie terug te dringen richting het doelniveau van 2%. In mei kwam die inflatie nog uit op 8,6%. Economen houden er rekening mee dat de 10% binnenkort wordt aangetikt. In Europa staat de rente nog op hetzelfde niveau als zes jaar geleden. De laatste renteverhoging is zelfs meer dan tien jaar terug. Het groeiende renteverschil met de Verenigde Staten is een belangrijke reden waarom de dollar net als de roebel in het eerste halfjaar flink steeg ten opzichte van de euro.

Verrassing voor de toekomst?
Diezelfde euro kan mogelijk de verrassing van het tweede halfjaar worden. Over een paar weken gaat de De Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in ruim tien jaar de rente verhogen. Maar wat gebeurt daarna? Komt er een nieuwe verhoging in september en hoe groot is die? En is het ECB-voorzitter Christine Lagarde echt menens met haar belofte om de inflatie de kop in te drukken? Want bij een inflatieniveau van ruim 8% is daar meer voor nodig dan twee of drie kleine rentestapjes. Uiteraard wil de ECB voorkomen dat de economische groei in Europa omslaat in een recessie. Maar voorlopig lijkt de hardnekkig hoge inflatie de opmaat voor renteverhogingen dan wat rente- en valutamarkten nu inprijzen. Daarmee behoort een euro-opmars tot een van de mogelijke verrassingen voor het komende halfjaar.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden