Blog: Laurens Maartens

8 Juni: D-day voor het Britse pond

7 Juni 2017

De Britse verkiezingen van volgende week beloven behoorlijk spannend te worden. Dat is een streep door de rekening van premier Theresa May en door het Britse pond.

De Britse bevolking gaat volgende week donderdag voor de tweede keer binnen een jaar naar de stembus. Op 23 juni 2016 werd er in het brexit-referendum gestemd over het EU-lidmaatschap. Een jaar eerder leek het uitschrijven van dat referendum nog een meesterzet te zijn van de toenmalige Britse premier David Cameron.

Kans bestaat de Theresa May zichzelf heeft overschat 

Cameron vertrouwde erop dat het merendeel van de Britten er de voorkeur aan zou geven om de aansluiting met de EU te houden. Zijn plan was om zo een groter draagvlak te creëren voor het doorzetten van zijn politieke koers. In plaats daarvan haalde het brexit-kamp een nipte meerderheid, waarna Cameron opstapte. Het heeft er alle schijn van dat zijn opvolgster Theresa May nu ook een flinke misrekening heeft gemaakt.

Flinke misrekening
Premier May heeft de nieuwe verkiezingen voor het Lagerhuis van het parlement half april uitgeschreven. Daarmee wilde ze handig gebruikmaken van haar groeiende populariteit, die ze te danken heeft aan haar harde lijn in de onderhandelingen met de Europese Unie. Haar Conservatieve Partij stond anderhalve maand geleden in de peilingen nog op een mooie winst.

Met een grotere meerderheid in het Britse parlement zou May minder afhankelijk zijn van parlementariërs die inzetten op een harde Brexit. Bovendien hoeft ze zich dan geen zorgen te maken dat er na het aflopen van de deadline van de onderhandelingen met de EU weer verkiezingen zijn, waarin ze mogelijk hard wordt afgerekend op vertragingen of concessies.

Conservatieve Partij kan maar liefst 20 zetels verliezen

Paniek na peiling
Het heeft er alle schijn van dat May zichzelf met de vervroegde verkiezingen in de voet heeft geschoten. Dinsdagavond publiceerde The Times de uitslag van een YouGov-peiling, waaruit naar voren kwam dat de Conservatieve Partij van May maar liefst 20 zetels kon verliezen. Labour, de belangrijkste tegenstrever van de conservatieven, zou er juist 30 bij krijgen.

The Times tekende bij die uitslag meteen aan dat de peiling een vrij grote foutmarge heeft. Toch liet de reactie op valutamarkten zich hard voelen. Binnen enkele uren viel het pond met ruim een half procent terug tot het laagste niveau sinds de verkiezingen werden uitgeschreven. De klap lijkt nog maar het begin van de "pondpijn".

Verkiezingen met grote gevolgen
Na het uitroepen van de verkiezingen is de Britse munt wat opgeveerd. Handelaren anticipeerden daarmee op de grotere ruimte die May zou krijgen om haar eigen beleid te voeren. Inmiddels is de wisselkoers weer terug op het niveau van half april, waarmee de markt verwacht dat de Conservatieve Partij in ieder geval haar meerderheid behoudt. Als dat beeld bijgesteld moet worden, zijn de gevolgen groot.

Britse pond onderhevig aan tal van factoren

De klap komt het hardst aan als Labour een meerderheid haalt. De partij heeft vooral grote plannen om de Britse economie te hervormen. Een duidelijke strategie voor de Brexit-onderhandelingen ontbreekt en dat zal voor onzekerheid zorgen op valutamarkten. De kans op een Labour-zege is echter vrij klein. Het is een aannemelijker dat May geen absolute meerderheid haalt en op zoek moet naar een andere partij om toch de meerderheid te houden in het parlement. Die onderhandelingen wakkeren dan weer de politieke onzekerheid aan.

De valutamarkten lijken voorlopig nog heel sterk rekening te houden met een overwinning van de Conservatieve Partij, maar die kans neemt volgens de peilingen langzaam af. In bijna elk ander scenario komt het pond onder druk te staan. Beleggers kunnen dan ook positie kiezen voor een daling van de Britse munt, terwijl ondernemers naar mogelijkheden moeten kijken om hun toekomstige inkomsten in ponden af te dekken.

boerenbusiness.nl

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Hier doet personeelstekort pas echt pijn

Opinie Joost Derks

Hier doet personeelstekort pas echt pijn

Hier laat inflatie zich pas echt voelen

Opinie Joost Derks

Hier laat inflatie zich pas echt voelen

Wat hebben Mark Rutte en het Britse pond gemeen?

Nieuws Joost Derks

Wat hebben Mark Rutte en het Britse pond gemeen?

De Houdini-truc van het Britse pond

Opinie Joost Derks

De Houdini-truc van het Britse pond

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief