Blog: Laurens Maartens

Wordt 2018 het jaar van de euro?

9 Januari 2018 - Laurens Maartens

De stevige economische groei in Europa en het vooruitzicht van een oplopend handelstekort in de Verenigde Staten (VS) geven de euro vleugels in de eerste dagen van 2018. Een belangrijke les van vorig jaar is, dat er geen garanties zijn dat die stijging doorzet.

De stijging van de euro, ten opzichte van de dollar, was vorig jaar dé grote verrassing op de valutamarkten. Het verbaast echter niemand dat die opmars in 2018 wordt doorgezet. Dat heeft deels te maken met de kracht van de Europese economie. PwC, een consultancyfirma, voorspelde half december dat de eurozone dit jaar afstevent op een groei van iets meer dan 2%. Met een verwachte groei van 2,5% is de Nederlandse economie zelfs de Europese koploper. Je zou haast vergeten dat de eurozone 5 jaar geleden nog kampte met een flinke recessie.

Goed nieuws voor spaarders
Het economisch herstel heeft een fikse duw in de rug gehad van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Met de stijging van de euro nemen handelaren een voorschot op een omslag in dit beleid. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft al laten doorschemeren dat er in de herfst waarschijnlijk een einde komt aan het opkoopprogramma van de ECB. De weg naar een renteverhoging ligt dan wagenwijd open. Daar zullen spaarders erg blij mee zijn.

De weg naar renteverhogingen ligt wagenwijd open 

Behalve de goed draaiende Europese economie speelt ook de Amerikaanse belastingverlaging een rol bij de daling van de dollar. Vlak voor de kerstdagen lukte het president Donald Trump eindelijk om de maatregelen door het congres te loodsen. Consumenten en bedrijven in de VS gaan in het lopende jaar een stuk minder belasting betalen. Op de korte termijn krijgt de Amerikaanse economie hierdoor een boost, maar dat zal voor de Federal Reserve geen aanleiding zijn om de rente sneller op te schroeven.

Beleggers beter beschermd
Amerikanen zullen een deel van het geld dat ze door de belastingwijziging overhouden, gebruiken voor de aanschaf van onder meer smartphones, tablets en andere artikelen. Een groot deel van die producten komt uit het buitenland. Hierdoor neemt het handelstekort van de VS verder toe, zodat de dollar onder druk blijft staan.

Ten slotte speelt de invoering van de nieuwe Europese beleggingsregelgeving Mifid 2 per 3 januari een kleine rol bij de stijging van de euro. De bescherming van de beleggers is nu nog beter geregeld, zodat het voor partijen aantrekkelijker wordt om hun vermogen in Europese activa aan te houden. Daarmee groeit de vraag naar euro’s.

Belangrijke les
De euro heeft dus in veel opzichten de wind in de rug. Valutastrategen van ING voorspellen dat de munt kan oplopen tot $1,25, voordat de ECB zich serieus zorgen gaat maken over de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven. Een belangrijke les van 1 jaar geleden is echter dat zelfs als alle signalen dezelfde kant op wijzen, dit nog geen garantie is dat de wisselkoers ook daadwerkelijk die richting kiest. 

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden