Blog: Laurens Maartens

Wanneer slaat de deur dicht voor het Britse pond?

23 Maart 2018

De voorzichtige signalen van economisch herstel en bemoedigende voortgang tijdens de brexit-onderhandelingen zetten de deur op een kier voor een stijging van het Britse pond. Het is echter een kwestie van tijd voordat die deur weer wordt dichtgegooid.

De renteverhoging die de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdag 21 maart doorvoerde, laat de valutawereld koud. De dollar viel na de rentezet zelfs wat terug, ten opzichte van de euro. Dat geeft aan dat handelaren hadden verwacht dat de Fed de rente met meer dan 25% zou verhogen of zou laten doorschemeren dat er in 2018 nog eens 3 of 4 verhogingen gaan volgen.

Het Britse pond zit daarentegen juist behoorlijk in de lift, ondanks dat de Bank of England de rente op donderdag 22 maart ongewijzigd liet. De munt werd binnen enkele dagen 1,5% meer waard, ten opzichte van de euro.

Gevaar voor harde brexit is ietwat weggenomen

Brexit-perikelen naar de achtergrond
Achter de opleving van het Britse pond gaan verschillende ontwikkelingen schuil. Eén factor is dat de zorgen over de impact van de brexit tijdelijk naar de achtergrond zijn verdwenen. Eerder deze week werd een akkoord bereikt over een overgangsperiode die loopt van de officiële datum (29 maart 2019) tot eind 2020.

De partijen zijn bovendien een stuk dichter bij elkaar gekomen over de rechten van de Europeanen in Groot-Brittannië en andersom. Het gevaar dat het volgend jaar tot een harde brexit komt, is hiermee weggenomen.

Economie in herstel
Signalen van een aantrekkende Britse economie geven het pond eveneens een duw in de rug. Donderdag 22 maart werd bekend dat de winkelverkopen in de maand februari met 0,8% zijn toegenomen, ten opzichte van de voorgaande maand. Die groei is 2 keer zo groot als waar de economen op rekenden.

In de maand januari tekende zich nog een daling van 0,2% af. In vergelijking tot 1 jaar eerder lag de waarde 1,5% hoger. Dat is een signaal van een voorzichtig economisch herstel. De afgelopen maanden stonden de economische cijfers vooral in het teken van een inflatie, die een stuk hoger lag dan de Britse loongroei.

Voorschot op renteverhoging
Voor de Bank of England waren de groeicijfers aanleiding om een toespeling te maken op een renteverhoging later in het voorjaar. De renteontwikkelingen hebben dus nog wel degelijk impact op de koersbewegingen van de Britse munt. Ondanks het vooruitzicht van een renteverhoging is het niet verstandig om positie te kiezen voor een verdere stijging van het pond. Daarvoor zitten er simpelweg te veel potentiële valkuilen in de onderhandelingen.

Bovendien is de positie van de Britse premier Theresa May allesbehalve zeker. Het is een kwestie van tijd voordat de politieke spanning weer oploopt en het pond weer onder druk komt te staan.

boerenbusiness.nl

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Hoe de valutamarkt dealt met inflatie en rente

BB TV Business Afrika

Hoe de valutamarkt dealt met inflatie en rente

Hier doet personeelstekort pas echt pijn

Opinie Joost Derks

Hier doet personeelstekort pas echt pijn

Hier laat inflatie zich pas echt voelen

Opinie Joost Derks

Hier laat inflatie zich pas echt voelen

Wat hebben Mark Rutte en het Britse pond gemeen?

Nieuws Joost Derks

Wat hebben Mark Rutte en het Britse pond gemeen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief