Blog: Laurens Maartens

Kan de Turkse lira gered worden?

1 April 2018 - Laurens Maartens

De Turkse lira gaat in 2018 opnieuw keihard onderuit. Daar zal geen verandering in komen zolang de centrale bank geen poging waagt om de gierende inflatie onder controle te krijgen.

In eerste instantie lijkt de Turkse economie de wind in de rug te hebben. Het land stevent af op een groei van 4%, terwijl de politieke spanning wat is afgenomen. Achter dit beeld gaat echter een groot en groeiend probleem schuil. De inflatie blijft hardnekkig hoog. In november 2017 werd het hoogste niveau bereikt sinds 2004. Sindsdien is de inflatie wat gedaald: van bijna 13% naar ruim 10%. Dat ligt nog altijd dubbel zo hoog als de 5% waar de Turkse centrale bank naar streeft.

Politieke motieven
In andere landen hadden centrale bankiers de rente allang opgeschroefd, om zodoende de inflatie omlaag te drukken. In Turkije neemt de bank echter een afwachtende houding aan. Dat komt omdat er, behalve economische argumenten, ook politieke motieven meespelen. In november volgend jaar worden namelijk presidentsverkiezingen gehouden.

Gaan rentelasten binnenkort omhoog?

Er is de zittende premier Recep Tayyip Erdogan veel aan gelegen om de economische groei voorlopig niets in de weg te leggen. De kans is dus klein dat er binnenkort een renteverhoging komt, die ertoe zou leiden dat consumenten en bedrijven de rentelasten zien stijgen.

Vrije val van de lira
Door de hoge inflatie ontstaan er onevenwichtigheden in de Turkse economie. Het tekort op de lopende rekening kwam in januari uit op $50,6 miljard. In dezelfde maand van vorig jaar was dat nog $33,6 miljard. Deze uitstroom speelt een belangrijke rol bij de vrije val die de Turkse lira momenteel doormaakt.

De munt is sinds eind 2017 met ruim 8% gedaald, ten opzichte van de euro. Tegenwoordig is de lira nog maar €0,20 waard, terwijl dat 10 jaar geleden nog ruim €0,50 was. Verschillende zakenbanken waarschuwden deze maand al dat de Turkse munt in een negatieve spiraal terecht dreigt te komen.

Zo stop je een valutacrash
Het is nu zaak om de daling te stoppen; dat kan op 2 manieren. Als de risicobereidheid van beleggers toeneemt, zullen meer investeerders de gevaren voor lief nemen en meer geld stoppen in de Turkse bedrijven, op zoek naar een hoger rendement. Gezien de oplopende spanning op financiële markten is die zeer klein.

Dat geldt ook voor de andere optie: een renteverhoging door de centrale bank. De deur komt daarvoor (waarschijnlijk) pas op een kier als de verkiezingszege Erdogan niet meer kan ontgaan. Het zou dus zomaar kunnen dat je over een paar jaar nog maar een dubbeltje voor een lira krijgt.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden