Opinie Laurens Maartens

Pond is speelbal van Britse politieke chaos

12 Juli 2018 - Laurens Maartens

Het Britse pond schiet momenteel alle kanten op, omdat de positie van de Britse premier Theresa May wankelt. Dit na het plotselinge vertrek van 2 ministers.

De chaos in Groot-Brittannië is compleet, nadat de minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson maandag 9 juli zijn vertrek bekendmaakte. Een dag die voor zowel premier Theresa May als het Britse pond hoopvol begon, eindigde hierdoor in grote onzekerheid.

Maandagmorgen had brexit-minister David Davis zijn ontslag al ingediend. Davis kon zich als voorstander van een harde brexit niet vinden in een voorstel van May, waarbij er ook na het vertrek uit de Europese Unie (EU) vrij verkeer van goederen mogelijk blijft. In ruil hiervoor zou het land de handelsregels van de EU moeten volgen.

Kolonie van Europa
Die concessie schoot niet alleen Davis in het verkeerde keelgat. In zijn ontslagbrief schrijft Johnson dat het land een kolonie van Europa dreigt te worden. In zijn ogen is de droom van een overtuigende brexit, waarbij het land een nieuwe start kan maken, langzaam aan het sterven als gevolg van onnodige twijfels. Door het vertrek van 2 belangrijke ministers is de positie van May opnieuw gaan wankelen.

Britse pond bereikt laagste punt in 4 maanden tijd

De onzekerheid leidde ertoe dat het Britse pond, na het onverwachte vertrek van Johnson, terugviel tot het laagste niveau in 4 maanden. Aanvankelijk was de munt juist opgeveerd, aangezien handelaren verwachten dat het opstappen van Davis de weg vrijmaakte voor May om vaart te maken met de brexit-onderhandelingen.

Positie verdedigen
Voorlopig heeft premier May haar handen vol aan het verdedigen van haar eigen positie. Ze handelde razendsnel door Dominic Raab aan te stellen als opvolger van Davis en om Jeremy Hunt op de vrijgekomen plaats van Johnson te zetten. Raab heeft zich sterk gemaakt voor de brexit.

Met de benoeming geeft May aan dat ze niet meteen voor een nieuwe koers kiest. Daarmee probeert ze een opstand van haar partijleden, die voor een harde brexit zijn, te voorkomen. Voorlopig is dat gelukt, gezien een sterke tegenkandidaat ontbreekt en de premier de steun heeft van een kleine meerderheid binnen haar partij.

Hete zomer
Het pond heeft zich ondertussen wat hersteld nu duidelijk wordt dat May de regie in handen heeft en haar brexit-plannen aan de EU kan voorleggen. Daarmee is de munt, na een flinke achtbaanrit, weer terug op het niveau van voor het weekend. De flinke koersschommelingen zijn een voorproefje van wat de valutawereld de komende maanden te wachten staat.

Na het vertrek van Davis en Johnson verliest May de controle over haar regering. De beide heren kunnen hun kritiek nu al spuwen zonder beperkingen van ministeriële verantwoordelijkheid. Vooral Johnson heeft flair en is populair. Houdt May zich staande in dit politieke wespennest, of ligt er muiterij op de loer? De politieke chaos in Groot-Brittannië is nog lang niet voorbij. Het pond gaat een hete zomer tegemoet.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden