Shutterstock

Opinie Laurens Maartens

Brexit: een deal, of toch niet?

14 November 2018

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben een voorlopig akkoord bereikt over de brexit. Daarmee komt voorlopig een einde aan het makkelijke deel van de scheiding: nu brandt de echte strijd los.

Na maanden van onderhandelingen hebben de EU en de Britse premier Theresa May eindelijk een akkoord bereikt over de brexit. De details van de scheiding zijn nog niet bekend, die legt May eerst aan de leden van haar regering voor. De Britse ministers krijgen dan de kans om hun steun uit te spreken, of om anders ontslag te nemen.

Er is een kans dat (bijna) het volledige kabinet zich achter May schaart. Het Britse pond veerde dinsdag 13 november, na het uitlekken van het akkoord, met bijna 1% op ten opzichte van de euro. Daarna is een deel van de winst echter razendsnel verdampt.

Op het verkeerde been
De valutamarkt laat zich niet op het verkeerde been zetten: het akkoord met de EU is een mooie opsteker, maar de echte strijd moet nog losbarsten. Die wordt straks gevoerd in het Britse parlement. Het is nog maar de vraag of het May lukt om de 320 stemmen te halen die ze nodig heeft om het akkoord door het Lagerhuis te loodsen.

Haar partijgenoten, die inzetten op een harde brexit, krijgt ze ongetwijfeld niet mee. Die zullen zich verzetten tegen de concessies die ze aan de EU heeft moeten doen om ruim voor brexit-dag (29 maart 2019) toch tot een akkoord te komen.

Groot vraagteken
Het grootste vraagteken is echter de regeling die May heeft getroffen over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De EU gaat onder geen beding akkoord met de komst van grensposten en controles. Aan de andere kant zet de Noord-Ierse regeringspartij nooit een handtekening onder een akkoord waarbij die controles tussen Noord-Ierland en het hoofdeiland plaatsvinden.

De grote vraag is of May een magische tussenoplossing heeft gevonden, of dat ze akkoord gaat met een tussenoplossing waarbij het land nog tot 2020 binnen de Europese douane-unie valt. In dat geval leidt dat tot een storm van kritiek van pro-brexit kabinetsleden.

Riskante gok
Als het May lukt om de steun te krijgen van het kabinet, dan is de kleine opleving van het pond een voorbode voor een grotere beweging. Zover is het nog lang niet. Als het plan wordt afgeschoten door het Lagerhuis, is de chaos pas echt compleet. In dat geval moet May opnieuw de onderhandelingen aangaan met de EU.

De kans is groot dat ze dan opstapt en er nieuwe verkiezingen komen. Ondertussen tikt de tijd door. May hoopt erop dat Britse politici die chaos liever willen vermijden. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren wijzen echter uit dat dit een heel riskante gok is.

boerenbusiness.nl

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief