Blog: Mark Heebing

Dit worden de saaiste verkiezingen sinds tijden

25 Februari 2017 - 4 reacties

Het is verkiezingstijd. De tijd dat slimme politici domme dingen gaan roepen. Populaire kreten, lastenverlichtingen en de extra te verdelen miljarden zijn dagelijkse kost. Terwijl na de verkiezingen beloftes onder het mom van ‘het compromis’ worden gladgestreken. Wel wordt de materie waarover politiek gaat steeds complexer.

Dit vraagt nogal wat van de stemmer om tot een gedegen keuze te komen. Diverse stemhulpprogramma’s kunnen hierbij helpen. Maar veelal hebben slechts enkele stellingen betrekking op de agrarische wereld. En deze stellingen zijn vaak ook nog eens suggestief of multi-interpretabel.

Links-conservatieven zijn boze mensen

Mijn ervaring is dat mensen veelal stemmen op een partij of persoon die het meest voor henzelf kan betekenen. Ik adviseer u niet op welke partij u moet stemmen. Dat zou een ‘wij-van-Wc-eendje’ worden. Wel geef ik u stemadvies per politiek spectrum in de volgende alinea’s. Mag u er zelf een partij bij zoeken. Toegegeven, het is niet altijd duidelijk tot welke kwadrant van het politiek spectrum een partij behoort. De meest moeilijk te categoriseren partij, die van de waterstofperoxidekuif, reken ik onder eerstgenoemde categorie. Indien u verkiezingsprogramma’s leest of anderszins redelijk op de hoogte stelt van het politieke landschap, is het aannemelijk dat u mijn relaas te kort door de bocht vindt.

Links-conservatief
De hoek van de boze mensen. Denkt u gepakt te worden door vreemdsoortige die uw baan inpikken of uw grond willen annexeren om een moskee op te bouwen? Gaan veranderingen u te snel? Denkt u dat globalisering niet bevorderlijk is voor de export van uw producten? Bent u in het dagelijks leven druk met wat niet deugd van anderen? Dan is de kans groot dat u zich hier thuis voelt.

Links-progressief
De categorie meest lieve mensen. Graag organiseren zij zaken vanuit de overheid. Een systeem van belastinggeld innen en uitdelen mag ruim opgetuigd worden. Gelooft u in de kracht van een samenleving die kan bepalen wat goed is voor het individu? Bouwt u graag mee aan een sociaaleconomisch vangnet zodat niemand buitenboord dreigt te raken? Ziet u de meeste veehouders als mensen die niet goed genoeg met hun vee om gaan? Ook als u vindt dat de landbouw volledig biologisch zou moeten zijn, zit u in deze hoek goed.

Rechts-conservatief
De meest tevreden mensen die vinden dat het goed gaat. Aan het bestaand landbouwbeleid zou weinig veranderd moeten worden. Landbouwsubsidies moeten in stand blijven en Brussel moet niet zo zeuren over het fosfaatplafond. Bent u gebaat bij uitermate stabiel regeringsbeleid? Zijn radicale veranderingen niet aan u besteed als dit grote risico’s met zich mee brengt ten aanzien van huidig bezit, veelal opgebouwd familiekapitaal? Dan zult u hier zeker een partij naar uw gelieve vinden.

Rechtsconservatief is over het algemeen tevreden

Rechts-progressief
De groep vooruitstrevende mensen die er samen iets van wil maken, maar vanuit de kracht van het individu. Wilt u innoveren en vooruit met de maatschappij door slim om te gaan met (nieuwe) mogelijkheden? Durft u internationaal te denken? Bent u ondernemer en hebt u volop plannen om te investeren, uitbreiden en innoveren? Verkent u graag nieuwe technieken om effectiever te boeren? Bent u niet schuw voor hightech- en precisielandbouw? Gegarandeerd dat u hier een partij naar uw hart vindt.

Er valt iets te kiezen. Partijen zijn er eveneens genoeg. Maar onthoud bij uw keuze: het gaat beter met de economie, de werkloosheid neemt af en het welzijnsniveau is hoger dan ooit. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren: laten we opschieten met de energietransitie, het belastingstelsel is aan hervorming toe en aan de arbeidsmarkt schort ook het een en ander.

Iedere groep mensen heeft zo zijn eigen trubbels met de overheid. Wat de onzekerheid aangaande de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is voor de zzp’er, is de fosfaatproblematiek voor de veehouder. Desondanks wordt Nederland heel behoorlijk bestuurd en met de meeste mensen gaat het uitermate goed. Of het door, of ondanks het beleid van de afgelopen kabinetsperiode komt zullen we nooit weten. Feit blijft dat het grosso modo goed gaat met Nederland. Het nieuwe kabinet zal hier hoogstens ten dele invloed op hebben. Of het politieke discours in tijden van verkiezingen nog gaat over zaken waarover het écht zou moeten gaan? Het worden misschien wel de saaiste verkiezingen sinds tijden. 

boerenbusiness.nl

Mark Heebing

Mark Heebing is landschapsontwerper en gebiedsontwikkelaar. Zijn blogs hebben betrekking op landgebruik in relatie tot hedendaagse ontwikkelingen. Met zijn eigenzinnige kijk probeert hij nieuwe wendingen aan discussies te geven.
Reacties
4 reacties
Teler 25 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873542/Dit-worden-de-saaiste-verkiezingen-sinds-tijden]Dit worden de saaiste verkiezingen sinds tijden[/url]
Toch een vvd hartje zo te lezen..
Zeeuwke 25 Februari 2017
grapjas de wc-eend druipt ervan af.
Zuidboer 25 Februari 2017
Het lijkt DWDD, Nieuwsuur of Jinek wel. Wat is dat toch met al die mensen die zo nodig hun mening slinks aan een ander moeten opdringen?. Daar bereik je in mijn optiek alleen maar het tegenovergestelde mee.
Boerke 25 Februari 2017
Ook de tweede column van deze meneer is wat mij betreft niets zeggend.
Of is deze globale hokjes opsomming ook als grap bedoeld?
Teler 25 Februari 2017
De nieuwe media stort zoveel onzin uit dat het geen media meer is..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Fosfaatrechten

Juridische stappen tegen fosfaatkorting in de maak

Nieuws Onderzoek

Stop op verhoging slachtsnelheid blijft (nog)

Nieuws Politiek

Bijval afschaffen geborgde zetels waterschappen

Nieuws Stikstof

Stikstofoverleg Gelderland dreigt spaak te lopen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief