Shutterstock

Opinie Niels van der Boom

Schouten vergroot kloof tussen boer en burger

20 Juni 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) presenteerde maandag 17 juni 'haar' visie op de toekomst van de Nederlandse landbouwsector en hoe ons voedsel de komende 10 jaar geproduceerd wordt. Afgezien van de discussie over kringlooplandbouw was haar 'tone of voice' in mijn optiek onjuist. Het vergroot de kloof tussen boer en burger.

Aan pakkende one-liners hebben we bij minister Schouten geen gebrek. Vooraf aan de publicatie van het rapport 'Op weg met nieuw perspectief' sprak zij reeds met de media over haar stokpaardje: kringlooplandbouw. Echter, 1 punt werd hier razendsnel uitgefilterd: Voedsel is te goedkoop en de boer betaalt de rekening. Snapt u wat ik bedoel met die one-liners?

2 feiten, 1 conclusie
Nu wil het feit dat, toeval of niet, diezelfde dag ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe cijfers over de consumentenbesteding naar buiten bracht. Sinds de btw-verhoging op voedsel is het onrustig in boodschappenland. Het CBS toont aan dat ons eten over mei gemiddeld 3,8% duurder is geworden. De grootste stijging in 10 jaar. De consument kon snel hoofdrekenen. De one-liner van Schouten was al direct tot munt geslagen.

Persoonlijk ben ik van mening dat voedsel helemaal niet te goedkoop is. Ik ga ervan uit dat de prijs, die ik in de winkel betaal, terecht is. De boer krijgt zijn deel, net zoals de tussenhandel en de afnemer. Ook ga ik ervan uit dat de residulimiet niet is overschreden en het dierenwelzijn op orde is. In Nederland mag je daarvan uit gaan. Als landbouwjournalist weet ik dat de praktijk heel anders in elkaar steekt. In ieder geval op het gebied van de prijs.

Scheve marges
In de winkel betaal ik €2,05 voor 1 kilo aardappelen. Voor diezelfde kilo heeft de boer een prijs ontvangen van circa €0,20. Dit seizoen misschien iets meer, al ligt de prijs aardig vast. Bij de uien is dat niet heel anders. Ik snap dat er kosten worden gemaakt; de sorteerder en de verpakker wil er immers ook iets aan verdienen. Zelfs als je die kosten van de prijs aftrekt, dan blijft het verschil schokkend. Bij bijvoorbeeld melk is dat misschien een ander verhaal, maar bij de meeste producten is de margeverdeling ontzettend scheef.

Beter was het, in mijn optiek, geweest als Schouten met die wetenschap het interview was ingestapt. Geen hogere consumentenprijs, maar een eerlijkere verdeling. Daar zit volgens mij de fout. Stap 2 is dan hoe alle bovenwettelijke eisen betaald worden en welke meerprijs dit met zich meebrengt. Wanneer een consument zich realiseert dat dit extra bedrag ook daadwerkelijk bij de boer terechtkomt, is de sympathie bovendien ook groter. Niet voor niets wordt steeds meer lokaal gekocht.

Voedsel is emotie
Voedsel is macht en emotie. Er worden oorlogen om gevoerd, gewonnen en verloren. In de droge zomer prijken steevast berichtjes over dure frites bovenaan de krantenpagina’s. Roepen dat deze prijs omhoog moet, raakt de consument in zijn toch al aangevallen portemonnee. Vanuit de consumenten waren de opmerkingen op het plan van Schouten dan ook niet mals. Inhoudelijk ging dat niet eens over kringlooplandbouw, maar vooral over hoe de boodschap werd gebracht. Zo staat de sector weer met een punt achter in de Nederlandse agrarische eredivisie. Een gemiste kans.

 

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Reacties
3 reacties
Allee 20 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882923/schouten-vergroot-kloof-tussen-boer-en-burger]Schouten vergroot kloof tussen boer en burger[/url]
Moeder natuur kan en regelt het veel beter....(kijk Varkenspest).
Wat de politiek en de boeren niet voor elkaar kunnen en willen krijgen, daar grijpt moedertje natuur in. En kijk nu naar de varkensprijzen..... dit helpt de boer.... en steekt de politiek en alle andere schakels in de sector.
Moeder natuur, ga zo door want wij boeren en de politiek kunnen en gaan dat niet regelen.
hans 20 Juni 2019
Nou Allee, fijn dat je je collega's elders ter wereld, of dichterbij?, rampspoed toewenst om zelf beter van te worden.

Over het artikel hierboven,
duidelijk is bij iedereen dat de supers zich als slechtste jongetje van de klas blijven gedragen door zowel de consument als de toelevering uit te knijpen.
Hiertoe krijgt zij alle ruimte door
1- gebruik te mogen maken van grote inkoopcentrales die voor meerdere supers gezamenlijk werkt, en
2- haar schappen mag vullen met alles wat ook maar aangeboden wordt van waar ook ter wereld, terwijl dit onder soms erbarmenlijke sociale, maatschappelijke en/of milieuverontreinigende omstandigheden geproduceerd/gefabriceerd wordt.

Waarom blijft de politiek, de minister de supers zo uit de wind houden??
Abonnee
Laurens 20 Juni 2019
Het is beslist onjuist dat allen maar geïmporteert kan worden in de EU.
Invoerheffingen beschermen de landbouw in de EU.
Maar als er een strukturele overproductie is van landbouwgewassen en melk mogen we niet klagen over de lage prijzen voor de producent.
Er zijn niet veel bedrijfstakken waar overproductie wordt gesteund door bijvoorbeeld het opkopen van overschotten middels interventie.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Niels van der Boom

Holman ontketent onterechte aardappelhetze

Opinie Niels van der Boom

Koester je loonwerker nu het nog kan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden