Blog: Peter Pals

Beter te duur dan helemaal niet te koop

8 April 2017 - Peter Pals - 1 reactie

Agrarische bedrijven zijn veelal familiebedrijven, die gezamenlijk goed zijn voor miljarden euro's aan export. Daarmee staan ze op de tweede plaats van grootste landbouwexporteurs ter wereld. 

Uit CBS gegevens blijkt dat de Nederlandse landbouw goed is voor circa 21 procent van de totale Nederlandse export. Daarnaast blijkt ook dat ruim de helft van de oppervlakte in Nederland gebruikt wordt als ''agrarisch terrein''. Echter, blijkt dat er nog maar een relatief klein van deel van onze samenleving werkzaam in de agrarische sector. Die samenleving heeft gezamenlijk ruim 340 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Alleen is de rentevergoeding daarvoor op dit moment erg laag of zelfs nul.

Behoefte aan kapitaal
Ontwikkelde bedrijven hebben continu behoefte aan kapitaal en, zoals het vandaag in de sector gaat, zie ik dat voorlopig ook niet anders worden. Als bedrijven goed renderen en meer verdienen dan zij opeten, kan de kapitaalsbehoefte voor een deel direct uit de winstgevende exploitatie komen. In de financiële wereld staat dit bekend onder de noemer ''eigen inbreng''.

Die categorie is de laatste jaren wat terughoudend

Andere invulling
Het deel dat niet op die manier beschikbaar is, zal anders ingevuld moeten worden. Vaak geschiedt dit, op de traditionele wijze, via de bekende grote financiële instellingen. Echter, de laatste jaren zien we dat deze laatste categorie wat terughoudend is. Zij eisen meer eigen inbreng en/of verwachten een inbreng van andere geldverstrekkers. Dat betekent, heel simpel, een verandering in het financiële landschap waar je maar het beste in kan proberen mee te gaan. 

Één van de belangrijskte geleerden van de negentiende eeuw, Charles Darwin, zei het ook al: 'Het zijn niet de sterkste, de slimste of de snelste die overleven, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden.'

Crowdfunding steeds populairder
Één van de nieuwste financieringsmogelijkheden, ook voor de agrarische sector, is crowdfunding. Dat wordt soms ook wel publieksfinanciering genoemd. Eenvoudig gezegd is het zo dat iemand die geld nodig heeft, dit via een crowdfuningsplatform op internet aanvraagt en de investeringsmogelijkheden voor vermogenden aanbiedt. 

Zo financierde Obama zijn campagne ook

Het idee is dat deze vermogenden, de crowd (die samen beschikken over 340 miljard euro), hun geld tegen een vooraf afgesproken rente in het fonds investeren en daarmee de financiering van het plan op zich nemen.

Als gevolg van de lage spaarrentes en de terughoudendheid van de banken wint crowdfunding nog steeds aan populariteit. Zo financierde Barack Obama, ruim 8 jaar geleden, zijn verkiezingscampagne.

Het is een blijvende ontwikkeling
Wellicht denkt u dat deze financieringsvorm niet geschikt is voor u, als agrarisch ondernemer. Echter, ik stel vast dat het een niet te stoppen ontwikkeling is die, samenlevingsbreed, op alles niveau's toeneemt. In het eerste kwartaal van 2017 groeide crowdfunding in Nederland met 17 procent.

In hoofdlijnen werkt het als volgt: de ondernemer schakelt een deskundige in, die de haalbaarheid van de investering toetst en de aanvraag indient bij een crowdfundingsplatform. Het platform toetst opnieuw de risico's en haalbaarheid van het plan en plaatst deze vervolgens op haar website. Ook stelt het platform het idee open voor investeerders. Aansluitend daarop kan de crowd beslissen om wel of niet te investeren. 

Geld wordt vaak voor 5 tot 10 jaar beschikbaar gesteld

Tarifering vaak boven die van banken
Investeerders stellen hun geld, afhankelijk van het bestedingsdoel, gemiddeld 5 tot 10 jaar beschikbaar. De tarifering ligt gemiddeld vaak boven die van de grootbanken en investeerders. Ook hier geldt immers ''beter te duur dan niet te koop''. 

Daar komt nog eens bij dat je als ondernemer op deze manier extra scherp blijft en dus alerter gaat ondernemen. De crowd kun je beschouwen als een soort van familie en van familiebedrijven is bekend dat zij zorgen voor meer continuïteit dan bedrijven met grote externe investeerders.

Ik zie het zo: 'Geld is geld'. Zie u het ook zo?

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.
Reacties
1 reactie
Abonnee
Berry 10 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10874074/Beter-te-duur-dan-helemaal-niet-te-koop]Beter te duur dan helemaal niet te koop[/url]
Kregen de mensen die de campagne van Obama financierden hun geld ook terug?
Peer 12 April 2017
Goed om alternatieven te zoeken. Denken dat de bank jou helpt is gewoon ouderwets. Die zijn zo zoekend en met zichzelf bezig dat we wel
moeten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Peter Pals

Tem je ego voor succesvolle bedrijfsovername

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden