Deze week werd bekend dat Rik Grashoff, Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder van GroenLinks, wegens privéredenen uit politiek Den Haag vertrekt. Hoewel Grashoff gezien kan worden als een landbouwcriticaster, had hij tenminste wel een visie.
In zijn tijd als Tweede Kamerlid streefde Grashoff naar een andere opzet van de gangbare landbouw en veehouderij, dat moge duidelijk zijn. Zijn opvattingen en ideeën haalden regelmatig het (agrarische) nieuws. In het kort gezegd streefde hij naar een ander agrarisch systeem; een systeem met minder dieren, minder gewasbeschermingsmiddelen en meer natuurinclusief.
Goed onderlegd
Het verschil met sommige andere (politieke) landbouwcriticasters is dat Grashoff een visie had. Hij bleef bij de feiten, kwam daadwerkelijk met tegenvoorstellen en werd nooit sentimenteel. Dat kan niet van iedereen in de Tweede Kamer gezegd worden. Tijdens het laatste landbouwdebat over dierwelzijn werden door de Partij van de Dieren nog sentimentele foto’s getoond van zogenaamde mistanden in de varkenshouderij. Dat zie ik Grashoff niet zo snel doen, al kon hij wel fel zijn.
Ook ging Grashoff constructieve discussies niet uit de weg. Op het jaarcongres van Nevedi (november 2017) waande hij zichzelf, zo sprak hij zelf, letterlijk in het hol van de leeuw. Zijn bijdrage vond ik niet slecht. Hij beschikte over een betere dossierkennis dan pro-landbouwers in de zaal en pareerde zodoende gemakkelijk de kritieken. Hij pleitte toentertijd voor kringlooplandbouw, met de veehouderij als verwerker van reststromen. Niet zozeer van het opruimen van alle dieren. Ook pleitte Grashoff voor een beter verdienmodel voor de boer. Hoewel deze gedachte wellicht wat idealistisch was, kan geen enkele boer daarop tegen zijn.
Opvolger verafschuwt veehouderij
Deze blog is overigens geen pleitrede voor Grashoff; ik ken hem alleen maar van de publieke optredens. Wel durf ik te stellen dat er met het opstappen van Grashoff een politieke slijpsteen voor de Nederlandse landbouw en veehouderij verdwijnt in Den Haag. Een constructieve dwarsligger is iets wat de positie van de agrarische export waarschijnlijk eerder baat dan schaadt. Niet voor niets staat de Nederlandse landbouw hoog aangeschreven in het buitenland, op gebied van dierwelzijn en milieu.
Zijn opvolger (Laura Bromet) zegt de intensieve veehouderij te verafschuwen. Dus of het er voor boeren vanaf 7 juni beter op wordt, moet nog maar blijken. Het tegengeluid van GroenLinks zal wellicht nog scheller en feller klinken dan ooit.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10878812/boeren-gaan-rik-grashoff-nog-missen][/url]
De landbouw op zich heeft niet zoveel bijgedragen aan de status waarop NL zich nu bevindt. Aardgas, Rotterdam, banken en belastingparadijs zijn de pijlers van waar Nederland nu staat. Het hoogste kennisniveau, eens op landbouwgebied misschien, is ook verleden tijd met de rekenmeesters uit Wageningen. Klagende, zielige vrouwzoekende boeren die mesten, spuiten en de wegen bemodderen, daar is de hedendaagse moderne Nederlander wel klaar mee.