Politiek

Laura Bromet

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Ruim twee jaar geleden dacht Tweede Kamerlid Laura Bromet even gemakkelijk te kunnen scoren met stikstof, niet vermoedend welke doos van Pandora ze zou opentrekken. Ze vroeg (nu demissionair) minister Van der Wal om een top 100 van stikstof- en ammoniakuitstoters voor Nederland. Dit waarschijnlijk met de bedoeling om de 'megabedrijven' in de veehouderij nog eens fijn in het zonnetje te zetten.
16 Februari 2024
Oekraine

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Oekraïne zou in de onderhandelingen over toetreding tot de EU overwegen af te zien van de subsidies uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid GLB. In ruil daarvoor wil Oekraïne een vrijstelling voor de agrarische sector voor de verplichtingen in de Green Deal. Dat zeggen althans anonieme bronnen in de European Pravda.
14 Februari 2024
belgie

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Normaal gesproken volgt pas na carnaval de kater, tenminste voor degenen die aan dat ooit katholieke feest meedoen. Voor de landbouw was de kater er deze week al voor carnaval. De hoop van grote groepen boeren en andere plattelanders op een kabinet dat iets meer oog voor hen zou hebben, lijkt in rook op te gaan en alle boerenacties van de voorbije weken lijken ook maar een mager resultaat op te leveren. In ieder geval niet de verhoopte verlichting van het bestaan.
9 Februari 2024
boerenprotest

Opinie Kasper Walet

Laat boerenprotest groene plannen verdampen?

De boerenprotesten die deze periode in ons land en de buurlanden plaats vinden, gaan niet alleen over stikstof bij ons of het afbouwen van de subsidie op agrarische diesel in andere landen. Maar vooral ook tegen het klimaat -en natuurbeleid van de EU, dat de boeren keihard in hun bestaanszekerheid raakt.
6 Februari 2024
Boerenbusiness

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof kat en muisspel en regieperikelen bij NSC

Zet een nieuwe en deels nog flink onervaren Tweede Kamer en een uitgeregeerd, maar ervaren kabinet bij elkaar in een vergaderzaal en het levert altijd wel bijzondere momenten op. Zo dus ook bij de behandeling van de LNV-begroting in de Tweede Kamer. Het duo Adema en Van der Wal, bijgestaan door een team van handige ambtenaren, maakte alle lastige vragen van gretige Kamerleden professioneel onschadelijk.
3 Februari 2024
boerenprotest

Achtergrond Protesten

Boerenprotesten in Europa worden nog niet minder

Op diverse plaatsen in Europa zijn er boerenprotesten, dat kan u bijna niet ontgaan zijn. In Frankrijk en Duitsland zijn het belastingverhogingen die de directe aanleiding vormden voor boeren om de straat op te gaan. In het oosten van Europa is het de steun aan Oekraïne die voor een ongelijk speelveld zorgt volgens demonstranten. De woede in de agrarische sector zit dieper.
29 Januari 2024
regels

Nieuws Stikstofstemming

Brievenbarrage Adema en Van der Wal in blessuretijd

De demissionaire ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) lijken nog nooit zo hard gewerkt te hebben als in de afgelopen twee weken, ook al moest de eerste met een corona infectie thuis in Friesland blijven. Adema wekte bijna de indruk dat hij, juist omdat hij thuis zet en nergens anders aan toe kwam, dan maar een berg stukken heeft zitten lezen en ondertekenen.
26 Januari 2024
Ursula von der Leyen

Nieuws Politiek

Von der Leyen start toekomstdialoog landbouw

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen trapt donderdag een 'strategische dialoog' af over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie. Hiervoor zijn naast de agrarische organisaties ook ngo's, consumentenorganisaties en wetenschappers uitgenodigd.
22 Januari 2024
Piet Adema

Achtergrond Stikstofstemming

Mest en fosfaatrechten de meest urgente belangen

De meest dringende boerenbelangen zijn bijna altijd de korte termijnbelangen. Daar maakt iedereen zich druk om. Dat blijkt nu ook weer uit de breed gedeelde zorg over een greep van demissionair minister Piet Adema in de pot met fosfaatrechten.
19 Januari 2024
Cem Özdemir

Nieuws Boerenprotest

Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir heeft een goedmakertje bedacht om het Duitse boerenprotest te laten luwen: een dierenwelzijnsheffing, waarmee boeren de modernisering van hun stallen kunnen betalen. Niet iedereen in de Duitse landbouw is er blij mee, maar weigeren wordt moeilijk.
15 Januari 2024
boerenprotest

Achtergrond Stikstofstemming

Duitse landbouw ook straat op tegen 'ontboering'

Al is Frans Timmermans uit Brussel vertrokken, het door hem ingezette milieubeleid blijft diepe sporen trekken in de Europese landbouw. En het is niet alleen daar waar er veel steun is voor meer milieu- en natuurbeleid, dat het met name voor boeren steeds lastiger maakt om mee om te gaan. Het beleid van de Duitse Ampel-coalitie (socialisten, groenen, liberalen) laat zich eveneens voelen. Duitse boeren voelen zich daar ook extra door getroffen en gaan de straat op gaan, nu al bijna een week lang. In onze rubriek 'Stikstofstemming' geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikststofcrisis en aanverwante thema's.  
12 Januari 2024
boerenprotest

Achtergrond Politiek

Duitsland staat verhitte protestweek te wachten

Het is aktionswoche in Duitsland. Niet alleen boeren gaan door met protesteren. Deze week sluiten ook de transportbedrijven en vissers zich aan. En of dat nog niet genoeg is, kondigde de spoorwegvakbond GDL een staking af voor de tweede helft van deze week. Alles bij elkaar gaat het om meer dan honderd verschillende acties tegen de belastingplannen van de Duitse regering.
8 Januari 2024
glastuinbouw sjaak van der tak

Achtergrond Stikstofstemming

Sjaak van der Taks nalatenschap van rust

In een radio-interview van afgelopen week keek inmiddels oud-voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland terug op het voorbije jaar en zijn wapenfeiten bij de land- en tuinbouworganisaties. Misschien heel voorspelbaar bij een algemene omroep, cirkelde het grootste deel van het interview rond het afgeketste Landbouwakkoord, waarin ook heel veel stikstofbeleid zat verweven.
5 Januari 2024
Duitsland boerenprotest Berlijn

Nieuws Politiek

Duits boerenprotest gaat door ondanks handreiking

De Duitse regering ziet af van de abrupte stop van de uitzondering op dieselaccijnzen in de agrarische sector. Berlijn kiest ervoor om de regeling langzaam af te bouwen. Daarnaast heeft de regering besloten om een uitzonderingspositie op de wegenbelasting van landbouwvoertuigen toch niet te schrappen. De sector wil echter alle maatregelen van tafel en zet de aangekondigde protesten door.
5 Januari 2024
euro betalen portemonnee inflatie

Opinie Krijn J.Poppe

Het verdienmodel houdt in 2024 ook gemoederen bezig

Einde van het jaar, de tijd van lijstjes. Voor een verkiezing van het agrarisch woord van het jaar verdient 'verdienmodel' een hoge plek. Er is in 2023 heel wat vergaderd over dit thema, zonder veel oplossingen.
29 December 2023
Piet Adema Virginius Sinkevicius

Achtergrond Stikstofstemming

Andere toon nieuwe Tweede Kamer en provincies

Symboolpolitiek of niet, feit is dat de nieuwe Tweede Kamer gelijk een andere wind liet waaien richting demissionair landbouwminister Piet Adema. De boodschap was helder: Ga maar terug naar Brussel om nog eens te praten over de aanpassingen op het laatste moment van de hectare-compensaties. Adema zegde toe, maar leek er al bij voorbaat niet veel feducie in te hebben.
9 December 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox