Politiek

politiek Tweede Kamer

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

De verkiezingen zijn geweest, de uitslag is inmiddels bekend, maar het duurt nog tot 6 december voordat de nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd. Vanaf dan is het nog even inwerken en is de nieuwe Kamer wellicht nog niet overal scherp op, ook omdat de diverse fracties geen feiten willen creëren die een belemmering kunnen zijn voor de aanstaande coalitievorming. Verwacht dus niet dat men elkaar direct al te hard zal vallen.
Vrijdag 14:00 uur
Rob Jetten

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

De verkiezingen van deze week waren verrassend, maar ook wel een beetje onthullend. Opeens zaten de boze blanke mannen niet meer rechts van het midden, maar links. De eerste beelden van Rob Jetten en ook van Frans Timmermans na het bekend worden van de eerste verkiezingsuitslagen, spraken boekdelen. De toon deed de rest.
25 November 2023
geert wilders

Analyse Verkiezingen

Stikstofbeleid met PVV op schop, veehouderij vaag

De kiezer heeft met de stembusgang van 21 november het hele politieke landschap op de kop gezet. De PVV is met afstand de grootste partij gemaakt, terwijl nu ook een coalitie over rechts het meest voor de hand ligt. Wat dit voor de landbouw betekent, is moeilijk precies te voorspellen, maar er gaan heilige huisjes sneuvelen en wellicht worden ook (spaar)potjes opengebroken.
23 November 2023
stikstof boerenprotest

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Stikstof is volgens allerlei peilingen geen groot ding meer voor de kiezer die volgende week woensdag in het stemhokje staat. Strikt genomen kan dat waar zijn, al lijkt dat teleurstellend voor veel mensen op het platteland. Toch hoeft de constatering niet zomaar te worden geslikt. Stikstof staat onderhand immers voor veel méér wat de kiezer ook beweegt. Het is synoniem geworden voor de dagelijkse absurditeiten waarmee gewone ondernemers en ook burgers te maken hebben in hun omgang met overheden.
17 November 2023
Harm Holman

Interview Harm Holman (NSC)

Vertrouwen en perspectief terug, ook minder vee

Rodenaar Harm Holman (66) is het landbouwgezicht op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt. Met plek 20 op de lijst, lijkt de oud-CDA'er en voormalig zuivelbestuurder verzekerd van een zetel in de Tweede Kamer en dus een rol in de Haagse beslismachine. Het is een stap naar een harde wereld, weet Holman, en of het hem daar mee zal vallen of niet, dat moet blijken. 'Ik heb bijval gekregen, er zijn ook mensen die zeiden: Harm, waar begin je aan?'
14 November 2023
Frans Timmermans

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Als Eurocommissaris in Brussel lijkt het gemakkelijker iets te verordonneren en daaraan vast te houden, dan terug in eigen land de poot stijf te houden. We hebben het over 'Mister Green Deal', Frans Timmermans - die er als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie een enorm pakket milieu- en duurzaamheidsmaatregelen doorheen jaste. Landbouw- en voedingsbelangen voldoen zich als overreden door een stoomwals. Zo onstuitbaar (en ook weinig luisterend) ging Timmermans zijn gang.
10 November 2023
Thom van Campen

Interview Thom van Campen (VVD)

'Boeren aan stuur laten door Brussel te overtuigen'

Thom van Campen (33) zit ruim 2,5 jaar in de Tweede Kamer. Zelf was hij als liberaal al nooit zo'n voorstander van onteigening van boeren. Zijn partij laat dat nu ook los, net als 2030 als streefdatum voor de halvering van stikstofuitstoot.
9 November 2023
Gerben Boon

Interview Gerben Boom (najk)

'Beleid Brussel wordt vaak gezien als iets ongrijpbaars'

Gerben Boon is de nieuwe portefeuillehouder Internationaal bij het NAJK. Daarmee komt hij het dagelijks bestuur versterken nu zijn voorganger Peter Meedendorp zich meer op de achtergrond voor het bestuur gaat inzetten. Gerben wil zich sterk maken voor de toekomst van jonge boeren: 'Het is belangrijk dat we als jonge boeren een structurelere inbreng krijgen in het beleid dat gemaakt wordt voor de toekomst.'
8 November 2023
Tjeerd de Groot

Interview Tjeerd de Groot (D66)

'Er moet een landbouwvisie op tafel komen'

Tjeerd de Groot (55) zit sinds 2017 voor D66 in de Tweede Kamer. Hij wist boeren in het verleden flink in het het harnas te jagen met zijn uitspraak over de halvering van de veestapel, maar ziet zichzelf absoluut niet als anti-boer. De politicus heeft getwijfeld of hij zich weer verkiesbaar moest stellen, maar gaat er toch weer voor. 'Het is niet minder nodig om je in te zetten voor herstel van de natuur, schoon water, schone bodem en de toekomst van de boer. Daar ligt toch mijn hart!'
7 November 2023
tuning

Achtergrond Stikstofstemming

Big data en kleine cijfertjes van het stikstofbeleid

Met nog drie weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen valt het op dat het debat over de toekomst van de landbouw, over natuur en platteland, tot nog toe iets kalmer wordt gevoerd dan afgelopen voorjaar, rond de Provinciale Statenverkiezingen.
3 November 2023
Pieter Grinwis

Interview Pieter Grinwis (ChristenUnie)

'Boer niet problematiseren, maar vertrouwen geven'

Pieter Grinwis (44) zit nu ruim twee jaar voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer en heeft onder meer landbouw in de portefeuille. Op de lijst staat hij direct achter lijsttrekker Mirjam Bikker. De zoon van een akkerbouwer in Goeree Overflakkee vond het de afgelopen periode soms moeilijk: 'Ik heb het lastig gevonden om land- en tuinbouwwoordvoerder te zijn terwijl er in plaats van verbinding steeds meer verwijdering leek te ontstaan.'
2 November 2023
Cor Pierik BBB

Interview Cor Pierik (BBB)

'De landbouw kan niet alle karren trekken'

Al is hij 58 jaar en beschikt hij over een berg feitenkennis als het gaat om landbouw en platteland, een doorgewinterd politicus is hij nog niet, zo maakt BBB-kandidaat Cor Pierik duidelijk. 'Ik ben nog een ontzettend groentje in de politiek. In het debat zoek ik het ook minder in de scherpe oneliners, maar ga ik liever door naar de inhoud.'
31 Oktober 2023
Johan Vollenbroek

Achtergrond Stikstofstemming

De modellenman preekt de stikstofpassie

In de rechtszaal is stikstofgoeroe Johan Vollenbroek sterker en overtuigender dan in een gewone discussie. Dat bleek in ieder geval tijdens een debat in Eemnes voor een zaal gevuld met boeren, bestuurders en politici.
27 Oktober 2023
Sieta van Keimpema

Interview Sieta van Keimpema (BVNL)

'Ik ben een agrarische langeafstandschaatster'

Sieta van Keimpema (56) verbetert de interviewer meteen als ze voor veteraan dreigt te worden uitgemaakt. 'Ik ben een langeafstandschaatster,' reageert ze, 'en iemand met een groot agrarisch netwerk - nationaal en internationaal.' Mede met behulp daarvan wil ze oplossingen aandragen voor de situatie waar landbouw en platteland zich nu bevinden. 'En alles wetenschappelijk onderbouwd', vult ze aan.
26 Oktober 2023
Laura Bromet

Interview Laura Bromet (Gl-PvdA)

'Dat wij boerenhaters zouden zijn, klopt niet'

GroenLinks heeft niet eerder aan een kabinet deelgenomen, maar met de combinatie GroenLinks-PvdA komt dat wel in zicht. Laura Bromet (53) zit vijf jaar voor GroenLinks in de Tweede Kamer en heeft onder meer landbouw in haar portefeuille. Ze staat op nummer 11 van de combineerde lijst.
24 Oktober 2023
stikstof

Achtergrond stikstofstemming

Allemaal over naar emissiebeleid, of toch niet?

De discussie over stikstof gedraagt zich vaak net zoals de stof zelf: nagenoeg ongrijpbaar. Illustratief hiervoor was de opstelling van een aantal politieke partijen bij de stemmingen deze week in de Tweede kamer over een inzet op emissiebeleid.
20 Oktober 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox