Politiek

Koning Willem Alexander

Achtergrond Stikstofstemming

Vreemde Haagse vogels en regeergrage ambtenaren

De vergelijking tussen het aanstaande kabinet-Schoof en het kabinet-Balkenende I uit 2002 is al vele malen getrokken. Ook toen werd een atypische regeringscoalitie gevormd en struikelden aspirant-bewindslieden soms al voordat ze goed en wel waren begonnen. Één kandidaat moest deze week al afhaken.
Vrijdag 20:02 uur
politiek

Achtergrond Stikstofstemming

De les van de trage vorming van de ministersploeg

De trage invulling van ministersposten na het benoemen van een kandidaat-premier is niet echt een teken van kracht voor de nieuwe coalitie. Tegelijkertijd is het misschien een waarschuwing voor al die mensen vanuit de landbouw die denken dat het wel goed komt als de partijen van hun keuze eenmaal zetels hebben veroverd en bestuurders van hun kleur zijn benoemd.
7 Juni 2024
Dick Schoof

Opinie Krijn J. Poppe

Van shocktherapie naar samen werken met de boer

Het wordt tijd voor een positieve column over het landbouwhoofdstuk van het hoofdlijnenakkoord voor het kabinet-Schoof. Want de afgelopen weken stonden de media bol van de kritische noten over een 'douceurtje' van rode diesel in 2027, symboolpolitiek rond de naamgeving van LVVN (nu nog LNV) en het idee dat je met lef Brussel op andere gedachten brengt.
4 Juni 2024
Henk Staghouwer

Achtergrond Stikstofstemming

Herwaardering voor oud-minister in nadagen Rutte 4

Met het nieuwe kabinet-Schoof in aantocht en de oude ploeg bijna echt weg, is het goed om terug te kijken naar wat de uitgaande bewindslieden eigenlijk tot stand hebben gebracht. Vanuit de agrarische sector bezien, was het weinig positiefs. Het waren stressvolle jaren met meer bedreigingen dan kansen. Iemand die het net te laat doorkreeg, maar wel de consequentie trok, is de in september 2022 opgestapte Henk Staghouwer.
31 Mei 2024
slak

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Het nieuwe kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB in wording moet wel het meest ongewenste en ook domme kabinet sinds decennia zijn. Tenminste, afgaande op de berichten van de meeste mainstream media. Oppositiepolitici en ook uitgaande bewindslieden doen volop mee aan deze beeldvorming. En het is niet alleen de PVV-deelname die dit losmaakt.
24 Mei 2024
trekker diesel brandstof

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Met de comeback van rode diesel krijgen boeren, tuinders en loonwerkers een korting van 28 cent per liter diesel. Dit zei Caroline van der Plas, leider van BoerBurgerBeweging (BBB), vanochtend bij de toelichting van het coalitieakkoord van haar partij met de PVV, VVD en NSC. De land- en tuinbouw moet nog wel even geduld hebben: de herinvoering van de rode diesel staat pas gepland voor het jaar 2027. 
16 Mei 2024
Piet Adema Janusz Wojciechowski

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Het ontzag van democratisch gekozen politici voor nieuwe verkiezingen is bekend. Het speelt altijd en zal ook bij de huidige formatie een rol speler in de achterhoofden van onderhandelende partijen. Vanzelf speelt het ook in Brussel. Hoe dichterbij de Europese verkiezingen, hoe meer er wordt getwijfeld over het doorzetten van impopulair beleid, maar Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski spant wel de kroon.
10 Mei 2024
vliegtuig

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

De manier waarop de laatste twee kabinetten-Rutte zijn omgegaan met de PAS-melders is goed als graadmeter te nemen voor de politieke oprechtheid van die kabinetten. En daar is het niet heel goed mee gesteld, zo bleek deze week maar weer eens uit Haagse documenten over Schiphol, in dit geval opgevraagd door MOB.
3 Mei 2024
Frans Timmermans

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Nederland heeft niet zozeer een laatste en zeer strenge derogatie van de Europese Nitraatrichtlijn gekregen vanwege niet voldoen aan technische als wel vanwege politieke eisen, komend vanuit het kabinet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans en diens kabinetschef Diederik Samsom.
22 April 2024
kaasproductie

Opinie Krijn J. Poppe

Wie pakt regie voor goede visie op voedselproductie?

Er wordt regelmatig geroepen om visie en regie. Een gevolg van een tijdperk waarin de overheid niet wilde sturen, hooguit problemen oplossen en daarmee vaak te lang wachtte. Dus klinkt regelmatig de vraag: waar willen we met dit land en deze sector naar toe, en wordt er verwijtend naar Den Haag gekeken dat niet met een visie komt.
22 April 2024
Pieter Omtzigt

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Het plan dat NSC-leider Pieter Omtzigt ooi lanceerde om een kabinet met louter vakministers aan te stellen heeft zijn voor- en nadelen en zal waarschijnlijk niet snel werkelijkheid worden. Maar wie het debat van afgelopen week tussen de ministers Van der Wal (natuur en stikstof), Adema (LNV) en de Tweede Kamer volgde, moet daar na afloop onmiddellijk voor gewonnen zijn.
19 April 2024
Rob Jetten

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

In de niet aflatende strijd van Rob Jetten, onze minister van Klimaat en Energie, valt weer een nieuw dieptepunt te noteren. Zelfs in demissionaire staat gaat deze zelfbenoemde 'klimaatdrammer' door met onze economie kapot te maken om onze aarde te redden. Voor zover dat al nodig is.
15 April 2024
Piet Adema

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Het lange (in)formatietraject in Den Haag breekt nog geen records, maar laat wel zijn sporen achter in de politiek. De periode van schaduwregeren duurt te lang. Kamerleden van de formerende partijen willen zaken anders aanpakken, maar kunnen nog niet vooruitgrijpen op een nieuwe coalitie, want die bestaat nog niet. De zittende, demissionaire bewindslieden moeten blijven doorwerken, maar worden niet meer geacht om al te voortvarend te werk te gaan en nieuwe initiatieven op te pakken.
12 April 2024
Piet Adema

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Liever dan het gevecht aangaan bij de Europese Commissie over de uitvoeringsdetails van de Nitraatrichtlijn, zet demissionair landbouwminister Piet Adema het mes verder in de veestapel. Dit maakte hij duidelijk na afloop van het vrijdagse kabinetsberaad. De missie moet voltooid.
5 April 2024
Piet Adema Virginius Sinkevicius

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Demissionair minister Piet Adema is een geduldig man, of een aartstwijfelaar. Meer dan een maand geleden meldde hij de Tweede Kamer dat hij eind maart met een besluit zou komen inzake de mestproblematiek in de Nederlandse veehouderij. Vanwege de stand van zaken rond de derogatie (van de Nitraatrichtlijn) is er immers een knellend mestoverschot, zo meldt zijn ministerie bij voortduring. Daar is door hem en zijn voorgangers regelmatig over gesproken met de Europese Commissie, maar steeds kwam de minister van LNV met lege handen thuis.
29 Maart 2024
transport mesttransport drijfmest

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

De details volgen nog, want vers van de pers, maar demissionair landbouwminister Piet Adema hoeft niet meer af te zwaaien als de minister die steeds maar met de handen in de lucht staat. Hij heeft geleverd en eindelijk toestemming van de Europese Commissie voor wellicht grootschalige mestverwerking. Het principe-akkoord is er, maar hoe praktisch het wordt, moet nog blijken.
22 Maart 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden