Toekomst bij gemengd bedrijf

Hans Huijbers: Stop met duurzaamheid

23 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Stop vandaag nog met het gebruik van het woord duurzaamheid. Kort maar krachtig waren de boodschappen die ZLTO-voorzitter Hans Huijbers het publiek meegaf tijdens een Inspiratiesessie bij CAH Vilentum in Dronten.

Kort en krachtig kunnen we de uitspraken van Huijbers wel noemen die hij studenten en geïnteresseerde meegaf in zijn presentatie. Het streven van Europese supermarktketens om altijd voor de laagste prijs voedsel te leveren maakt volgens hem de gehele sector kapot. We moeten er daarom alles aan doen dit beeld te veranderen. Het zit hem duidelijk erg hoog.

De term duurzaamheid is volledig kapot gemaakt

Eén van de actiepunten waar vandaag nog mee moet worden begonnen is het afschaffen van de term duurzaamheid, meent Huijbers. Die term is volgens hem volledig kapot gemaakt en wordt in 95 procent van de gevallen verkeerd geïnterpreteerd. Hij sprak vervolgens in de presentatie meermalen zelf over duurzaam, maar dat ter zijde.

Beter zou de Zuid-Afrikaanse term ‘volhoudbaar’ zijn. Op zowel economisch als ecologisch en sociaal vlak moet de landbouw dat zijn. Stel jezelf die vragen is zijn devies. De boer is nu een grondstoffenproducent. U vraagt, de boer draait. Het gevolg is volgens Huijbers dat aandeelhouders bepalen welke kant de markt op beweegt. Dat moet anders.

Is er volgens de ZLTO-voorman dan nog hoop? Ja dat is er, maar daarvoor moet veel veranderen. Bij de boer, de handel en de consument. Hij ziet de regio tussen het Westland en het Roergebied als prima proeftuin om nieuwe concepten te testen. Zo pleit hij voor de terugkeer van gemengde bedrijven. Dat is geen keuterboertje met een koe, een kip en wat aardappelen maar een professionele ondernemer die zich focust op de voedselproductie, verzorging (bijvoorbeeld kinderopvang) en die oog heeft voor de beleving waar de consument om vraagt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
john 23 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868385/Hans-Huijbers:-Stop-vandaag-nog-met-duurzaamheid]Hans Huijbers: Stop vandaag nog met duurzaamheid[/url]
we zijn prooi geworden van de coöperaties die de sector 100 jaar geleden heeft opgericht. Voor een productiekolom is er niets zo beangstigend als een sterke boerencooperatie. klein bestuur en een platte bedrijfsvoering. Dat hebben we weer nodig om onze producten te verwaarden.
Abonnee
erik 23 Februari 2016
John, verklaar je nader. Moeten we volgens jou nu wel of niet blij zijn met coöperaties of niet. En zo ja, wat heeft dat met het duurzaamheidsverhaal van dhr. Huijbers te maken.
Abonnee
henk 24 Februari 2016
Belangrijk punt is dat er door de overheid een niet-gelijk speelveld wordt gecreëerd onder het mom van de NMA; Boeren mogen niet samenspannen om de kracht en het misbruik van de 3 supers (van Eerd/Jumbo, AH en Superunie) te breken. Kijk op de site van de SuperUnie/missie: "..het inkopen van goederen en diensten met de beste prijs/kwaliteit verhouding". Dus zo goedkoop mogelijk en zoveel mogelijk kwaliteit...
Zolang de VVD enkel oog heeft voor grote multinationals en de huidige landbouwbestuurders niet openlijk, keihard en de publiciteit-opzoekend hierop de aanval openen, zal het zo blijven...
... helaas...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden