Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Business Zuivel

Global Dairy Trade verrast met minimale plus

6 April 2021 - Eric de Lijster

De Global Dairy Trade (GDT) heeft de eerste veildag van april dinsdag (6 april) vrij verrassend afgesloten met gemiddeld een kleine plus. Boter en magere melkpoeder stijgen in prijs, terwijl volle melkpoeder vrijwel gelijk blijft. Welke richting geeft de GDT daarmee aan de zuivelmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs op de mondiale zuivelveiling in Nieuw-Zeeland kwam uit op US $4.081 per ton, een plus van 0,3% ten opzichte van vorige veildag op 16 maart. Daarbij moet worden gezegd dat het verkochte volume met ruim 25.100 ton het hoogste was in jaren van de eerste veildag in april op de GDT. Alle zuivelproducten, op het minimaal aangeboden lactose na, stegen in prijs.

Voor volle melkpoeder, dat een kleine 70% van het aangeboden volume beslaat, was deze prijsstijging slechts $2 per ton. Daardoor gaat de gemiddelde prijs van volle melkpoeder van $4.085 per ton als gelijk met die van de vorige veildagen in de boeken. Magere melkpoeder stijgt met 0,6% in waarde tot $3.367 per ton, terwijl boter met 2% in prijs steeg tot gemiddeld $5.776 per ton. Vet deed het sowieso redelijk op de GDT, want ook Cheddar steeg met 2,2% tot $4.393 per ton en melkvet (AMF) met 0,8% tot $6.209 per ton.

Tegenstrijdige noteringen
De uitkomst van de GDT lijkt de zuivelmarkt enig houvast te geven voor de komende periode. Na de sterk oplopende prijzen eind februari en de eerste helft van maart, slingerenden de noteringen de laatste weken nogal heen en weer. Zo waren de koersen op de termijnmarkten, afhankelijk van het werelddeel, soms tegenstrijdig met elkaar en kan sterk worden gereageerd op impulsen uit te markt.

Als bijvoorbeeld wordt gekeken naar de Nieuw-Zeelandse termijnmarkt NZX, dan had een dalende gemiddelde prijs op de GDT voor de hand gelegen. In dat opzicht was de stabiele GDT een verrassing. In Noordwest-Europa liep de DCA-notering voor bijvoorbeeld boter afgelopen week stevig op, na de week ervoor een daling te hebben verwerkt. De Europese voorraden van boter zijn in deze periode minimaal. Zulke bewegingen tekenen de zuivelmarkt in deze periode.

Volle melkpoeder het motorblok
Voor de GDT vormt volle melkpoeder het motorblok. Daarvan loopt de export naar China nog steeds naar behoren, waardoor zuivelgigant Fonterra deze winter in korte tijd tot 2 keer toe de prognoseprijs voor het lopende zuivelseizoen heeft verhoogd. Voor de korte termijn lijkt de sterkste impuls te moeten komen van de landen die de lockdowns in de loop van het voorjaar geleidelijk gaan versoepelen. De eerste stappen die Nederland vandaag daartoe heeft gezet, lijken daarvoor een voorbode. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden