Shutterstock

Nieuws Stikstof

Zaak tegen stikstofmodel Aerius met jaar vertraagd

21 Maart 2023 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Stichting Stikstofclaim (SSC) moet voor een uitspraak over rekenprogramma Aerius een bodemprocedure aanspannen. De rechtbank in Den Haag heeft zich in een kort geding onbevoegd verklaard voor het doen van een uitspraak.

De rechter gaf drie weken geleden al aan dat ze eraan twijfelde of zij wel een uitspraak zou moeten doen in een zo gewichtige zaak als het opschorten van Aerius. Dit heeft voor haar dus uiteindelijk de doorslag gegeven. Voor de SSC is de voorlopige uitkomst een teleurstellling, want 'het betekent een jaar uitstel', constateert voorzitter John Spithoven. Voor de Twentse varkenshouder, die ook in de procedure zit, is het uitstel ronduit pijnlijk, want hem hangen dwangsommen boven het hoofd en hij kan geen stikstofrechten bijkopen.

Met de huidige uitspraak is ondertussen wel duidelijk gemaakt dat SSC ontvankelijk is als partij in een zaak tegen Aerius. Daar maakte de landsadvocaat nogal een punt van toen het geding diende. SSC meent dat de rechter in de nu gedane uitspraak nog wel een vreemde redeneerstap zet. Ze stelt namelijk dat SSC de provincie had moeten dagen en niet de staat, omdat de provincies met Aerius werken. SSC stelt daartegenover dat Aerius verplicht wordt gesteld bij ministeriële regeling en dat daarom dus de minister moet worden aangesproken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
R. Aar 21 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903398/zaak-tegen-stikstofmodel-aerius-met-jaar-vertraagd]Zaak tegen stikstofmodel Aerius met jaar vertraagd[/url]
zeker een D66 rechter
Jost 21 Maart 2023
Gele hesjes weer uit de kast halen.
Abonnee
Arie arme tak. 21 Maart 2023
Inderdaad echt vervelend dat uitstel, maar ziende dat diverse wetenschappers er al jaren over in gevecht zijn, niet zo vreemd dat een rechter er nu zijn vingers niet aan wil branden. Wel proberen het netjes te houden moet elkaar. Met schelden bereik je niets.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden