Plukon Food Group

Nieuws veehouderij

Convenant dierhouderij niet door ieder getekend

25 Juni 2025 - Klaas van der Horst

Met een aantal dierhouderijorganisaties is deze week het convenant Dierwaardige Veehouderij getekend. Officieel heet dit het convenant 'Stappen naar een dierwaardige veehouderij'. Het is ook getekend door dierenwelzijnsorganisaties, markt- en ketenpartijen en minister Femke Wiersma van LVVN. Echter, niet door alle organisaties, zoals nodig is voor een vereiste 'belangenafweging'. Onder meer de pluimveeorganisatie NVP heeft niet getekend.

Wat dit nu precies betekent voor het convenant is nog onduidelijk, maar het zou complicaties kunnen opleveren voor de afdwingbaarheid en naleefbaarheid van afspraken.  

Doel van het convenant is dat stapsgewijs wordt gewerkt aan doelen richting 2040, waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar economische gevolgen voor boeren en naar de ruimte binnen vergunningen. Een nieuwe 'Autoriteit Dierwaardige Veehouderij' monitort en rapporteert over de voortgang.

Het convenant sluit nauw aan op de algemene maatregel van bestuur 'Dierwaardige Veehouderij 2040', die door minister Wiersma tot aan 5 augustus is opengesteld voor een internetconsultatie. Hierin staat beschreven hoe melkvee, kalveren, varkens en kippen op een dierwaardige manier gehouden kunnen worden.

De regels zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen uit de veehouderij, zo meldt het ministerie. Waar mogelijk zijn het doelvoorschriften, zodat boeren zelf kunnen bepalen hoe ze deze toepassen binnen hun bedrijf. De maatregelen worden wettelijk verplicht voor alle veehouders. De algemene maatregel van bestuur zal naar verwachting dit najaar aan de Eerste en Tweede Kamer worden aangeboden.

Grote financiële gevolgen
Uit onderzoek van Wageningen University & Research en Connecting Agri & Food blijkt dat de voorgenomen maatregelen grote financiële gevolgen kunnen hebben voor de sectoren. Boeren kunnen deze omslag niet direct en vooral niet alléén maken. Daarom is in het convenant afgesproken dat ook supermarkten, verwerkers en andere marktpartijen hun verantwoordelijkheid nemen. Producten moeten worden afgenomen tegen een eerlijke prijs, zodat boeren ook bij hogere kosten een redelijk inkomen kunnen verdienen. De praktijk moet leren hoe dat gaat. 

De komende jaren werken alle betrokken convenantpartijen samen om nog meer kennis te ontwikkelen, praktijkproeven uit te voeren en afspraken met andere marktpartijen te maken. Zo moeten worden uitgezocht wat in de praktijk werkt, en kunnen voorlopers sneller stappen zetten. Hiervoor heeft het kabinet €51 miljoen beschikbaar gesteld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden