Shutterstock

Ruwvoertour Week 15

Melkveehouders verlangen naar warmer weer

13 April 2021 - Erik van der Deure

In veel gebieden van het land is het nat voor de tijd van het jaar. Waar veel percelen vorig jaar kampten met de droogte, heerst nu vooral het verlangen onder melkveehouders naar snel warmer wordend weer. 

Het Ruwvoertour-perceel in Sint-Oedenrode van melkveehouder Joost van Nostrum is vrij nat voor de tijd van het jaar. De afbeelding hieronder geeft een mooie weergave van het verschil in grondwaterstand. Rond dezelfde periode werd het vorig jaar snel droog en zat het eind april zelfs in het kritische gebied. De trend van dit jaar ontwikkelt zich heel anders en neigt eerder naar erg nat.     

Huidige toestand grondwater in historisch perspectief   Bron: Waterschap de Dommel

Een wereld van verschil
Met een gemiddelde temperatuur van ruim 11 graden, was april vorig jaar ruim 2 graden warmer dan de huidige gemiddelde temperatuur tot nu toe in april 2021. Dit is ook terug te zien in de grasgroei op de percelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour. Vorig jaar werd de eerste snede door één van de deelnemers op 22 april gemaaid. Met de weersverwachtingen in het vooruitzicht en met name de aanhoudende koude nachten, gaat dat dit jaar minimaal een week later worden. 

Toch wordt 2021 vooralsnog door de boeren beschouwd als een goede start van het groeiseizoen. Er is voldoende vocht aanwezig en het klaarleggen van het bouwland ging met een lach. Door de aanhoudende en strenge vorst in februari was de grond goed doorgevroren en dat is hieronder goed terug te zien aan de fotovergelijking van 2020 en dit voorjaar.

Perceel in Zeewolde (Flevoland) maïsland klaarmaken 2020
Perceel in Zeewolde (Flevoland) maïsland klaarmaken 2021
Perceel in Jelsum (Friesland) maïsland klaarmaken 2020
Perceel in Jelsum (Friesland) maïsland klaarmaken 2021
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden