Eigen foto

Ruwvoertour Frank Rooker

'Als je weidt, moet je er ook alles uithalen'

23 April 2021 - Erik van der Deure

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Iedere week vragen we 1 van de deelnemende melkveehouders naar zijn visie en aanpak voor dit groeiseizoen. Deze week is dat Frank Rooker, hij runt samen met zijn broer en vader een melkveebedrijf in Aartswoud (Noord-Holland).

Frank Rooker

Locatie: Aartswoud (Noord-Holland)

Oppervlakte bedrijf:
74 hectare grasland
16,5 hectare maïs
13 hectare beheer Noord-Hollands landschap
11 hectare verhuren voor tulpen

Grondsoort: Zavelgrond 20% afslibbaar

Veestapel: 200 melkkoeien & 90 stuks jongvee

Productie: 10.900kg 4,33% vet 3,67% eiwit 

Rantsoen: Graskuil, maïskuil, stro, gedroogd gras, soja, sodagraïn, tarwekernbrok & aardappelpersvezels 

Actuele rassenkeuze
Gras: HAVERA 4
Maïs: Asgaard

Het groeiseizoen is aan de gang, hoe staat het perceel ervoor?
''Ik ben meer dan tevreden hoe de percelen erbij liggen. Last van nattigheid hebben wij niet gehad en van droogte is nu geen sprake.''

''Afgelopen maandag (week 16) is het maïsland bemest met 40 m3 rundveedrijfmest. De percelen zijn gerotord en klaar om te worden gezaaid.Ondanks de kou en lage bodemtemperatuur (+-10 graden) gaat het zaad er niet veel later in dan normaal. Het is voor nu nog even wachten tot het warmer wordt.'

Wat wordt je strategie dit jaar?
''Jaarrond telen wij genoeg ruwvoer en daarom staat kwaliteit boven kwantiteit. Het ruwvoer dat wordt geteeld, proberen we op een akkerbouwmatige manier te telen. Een zo hoog mogelijke kwaliteit eiwit is dan ook ieder jaar weer het streven. De eerste snede kuilen wij in rond de 43% droge stof, om het eiwit niet te onbestendig in de kuil te krijgen.''

''Het doel voor de komende jaren is om het productiepotentieel van de koeien nog beter te benutten. Wij melken met 3 melkrobots en willen deze capaciteit zo efficiënt mogelijk benutten en dat in combinatie met weidegang. Of ik echt een fanatieke weider ben, weet ik niet. Maar ik ben me er wel van bewust dat als je weid, je er ook alles uit moet halen. Zo hebben wij vorig jaar de 170 dagen weiden aangetikt en hebben de melkproductie en gehaltes er goed onder kunnen houden. Wij steken er veel tijd in, maar het mag niet ten koste gaan van alles.''

Een andere belangrijke factor is de rassenkeuze, welke rassen teel je?
''Met de keuze voor de maïsrassen gaan we voor een zeer vroeg ras en daar leent de Asgaard zich uitstekend voor. Wij gaan niet per se voor de hoogste opbrengst, als de kwaliteit maar hoog is. Het HAVERA 4 mengsel kiezen wij vanwege de geschiktheid voor zowel maaien als weiden. De hoge productiviteit in combinatie met smakelijkheid maakt het voor ons het ideale mengsel. Op het Ruwvoertour perceel is ook witte en rode klaver toegevoegd. De combinatie tussen wit en rood bevalt goed en weten daardoor het klaverbestand mooi op pijl te houden. Dit komt mede door de rode klaver die van zichzelf toch wat sterker. Door het aandeel klaver kunnen we later in het jaar de kunstmestgift wat naar beneden afstellen.''

Wat is de reden dat je meedoet met de Ruwvoertour en wat verwacht je ervan?
''Kennis verbreden en van anderen leren zijn de belangrijkste redenen dat ik mee doe. Daarnaast vind ik het leuk om te zien hoe het er elders aan toe gaat.''

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden