Eigen foto

Ruwvoertour Bert Wissels

'Richting 15 kilo krachtvoer per 100 kilo melk'

30 April 2021

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Iedere week vragen we 1 van de deelnemende melkveehouders naar zijn visie en aanpak voor dit groeiseizoen. Deze week is dat Bert Wissels, melkveehouder in Hengelo (Gelderland).

Bert Wissels 

Locatie: Hengelo (Gelderland)

Oppervlakte bedrijf
50 hectare grasland
16,5 maïs
2,4 voederbieten
1 hectare veldbonen

Grondsoort: Leem zand 

Veestapel: 110 melkkoeien & 40 stuks jongvee

Productie: 8500kg 4.80% vet 3.75% eiwit 

Rantsoen: Maïskuil, graskuil & geplette gerst

Actuele rassenkeuze
Gras: 
HAVERA 6
Mais: LG31.205

Het groeiseizoen gaat van start, hoe staan de percelen ervoor?
''Gisteren (29 april) hebben we de maïs laten zaaien met van variabel zaaien. Door op de droogtegevoelige plekken minder dicht te zaaien, heeft de plant minder concurrentiedruk. Meer ruimte per plant betekent ook meer vocht en beschikbare voedingsstoffen. Het verschil binnen het perceel varieert tussen de 95.000 en 105.000 zaden per hectare.''

''De koeien lopen nu 3 weken buiten en de graspercelen hebben het zwaar. Je ziet met name de wat jongere grasland percelen bijna blauwbekken op het land. Het heeft ook vocht nodig, maar met name behoefte aan warmte.''

Afgelopen jaren waren erg droog, maak je als teler nu andere keuzes?
''Ruwvoer teel ik altijd genoeg, maar de afgelopen jaren is het aardig ingeteerd. Als het weer net zo droog wordt als voorgaande jaren, moet ik meer gaan beregenen. Met oog op de lange droogteperioden vind ik dat de voederbiet daar redelijk goed tegen kan, ieder geval beter dan maïs. Als het niet te vroeg in het jaar droog wordt en de biet al aardig blad heeft gevormd, dan kan het goed tegen een stootje.''

Wat wordt je strategie voor dit jaar? 
''Mijn strategie van de afgelopen jaren is zoveel mogelijk melken uit eigen ruwvoer. Dat is aankomend jaar niet anders. Laag krachtvoerverbruik is leidend. Ik zit vaker richting de 15 kilo krachtvoer per 100 kilo melk dan richting de 20 kilo. Als de droogtes van de afgelopen jaren een trend is die zich door blijft zetten. Dan gaat hier wel wat in veranderen.'' 

''Naast de voederbieten teel ik dit jaar ook veldbonen. Ik ben benieuwd wat het doet. Wel ben ik mij er van bewust dat goed grasland altijd nog de beste eiwitbron is qua opbrengst in verhouding tot kwaliteit.''

Een andere belangrijke factor is de rassenkeuze, welke rassen teel je?
''Het HAVERA 6 mengsel is een massaal mengsel en doet het uitstekend op deze gronden. Ik behaal er goede opbrengsten mee en de kwaliteit is uitstekend. De 205 vind ik een goed ras door zijn hoog energie aandeel en een goed verteerbare stengel. De plant is nu eenmaal een groot aandeel van de snijmaïs en een goede verteerbaarheid is dan onmisbaar.'' 

Wat is de reden dat je meedoet met de Ruwvoertour en wat verwacht je ervan?
''Veel informatie vanuit andere plekken in Nederland, dat is de voor mij de belangrijkste reden dat ik meedoe. Zelf doe ik al 26 jaar mee aan het Maïsmeetnet. Zo zie ik hoe de maïs elders in het land presteert onder verschillende omstandigheden. Van deelname aan zulk soort projecten leer je altijd.''

boerenbusiness.nl

Ruwvoertour Fotoreportage

Drukke weken voor de boeg bij melkveehouders

Ruwvoertour Week 31

Grasklaver zorgt voor goede eiwitaanvulling

Ruwvoertour Week 28

Limburg krijgt het weer zwaar te verduren

Ruwvoertour Weer - week 19

Maïs ligt droog en extreme temperatuurverschillen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief