Eigen foto

Ruwvoertour Gras - Week 19

Keuzes maken in het maaien van eerste snede

11 Mei 2021 - Erik van der Deure

Dat het een heel ander voorjaar is dan vorig jaar, staat als een paal boven water. De weersvoorspellingen voor de aankomende 14 dagen zijn erg wisselvallig. Voor de melkveehouders die willen maaien, wordt het stelen tussen de buien door.

Het warme weer blijft uit en de grasgroei binnen Nederland is wisselvallig. Staat er al genoeg gras waarvoor het is bemest en haal je het naar binnen onder het gewenste droge stof percentage? De keuzes voor het maaien van de eerste snede houden ook de Boerenbusiness Ruwvoertour deelnemers bezig.

Deelnemers aan het woord
Melkveehouder Frank Rooker uit Aartswoud heeft vandaag (11 mei) de maaiers aan gekoppeld en is gaan maaien. "Langer wachten zien we niet zitten, het wordt alleen maar langer en daarmee moeilijker om droog te krijgen", vertelt Rooker.

Silvain Kusters uit Guttecoven (Limburg) schrikt nog niet van de grashoogte en durft nog wel even te wachten met maaien. Zoals het er nu uitziet hoopt hij eind deze week te beginnen, als het weer een beetje mee zit. ''De doorschiet datum komt met zo'n late eerste snede erg dichtbij. Het gras kuil ik in lasagnekuilen, dus met het maaimoment van de tweede snede kan ik altijd wat spelen'', vertelt Kusters.

Melkveehouders Jan Dirk Ubbels uit Jelsum (Friesland) en Wim Bos uit Zuidbroek (Groningen) binden woensdag en donderdag de maaiers eraan. De weersverwachting van volgende week is niet veelbelovend en daarom nemen zij de gok om deze week te maaien.

Maaimoment
Met de doorschiet datum van het Engels raaigras in het vooruitzicht, is het advies om deze week (week 19) te maaien waar dat kan. ''Deze week maaien betekent dat het nog ongeveer 3 weken kan groeien, voordat de tweede snede zijn kwaliteit snel verliest vanwege het schieten. Een kwalitatief goede tweede snede van ongeveer 2.000 kilo kan dan nog worden gehaald", aldus Leo Tjoonk, hoofd Nutrition van Agrifirm.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden