Sander

Ruwvoertour week 41 - Gras

Melkveehouders druk met inzaai, goede najaarssnede

17 Oktober 2022 - Manon van der Meer

Het meeste melkveehouders hebben het landwerk inmiddels achter de rug. De deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour waren afgelopen week nog druk met de laatste werkzaamheden. De laatste snede wordt van het land gehaald en het opnieuw inzaaien van het gras is gaande.

De uitslag van het vorige week maandag gemaaide gras bij Sander Vijverberg uit Strijen (Zuid-Holland) is binnen. Het gras had een eiwitgehalte van 204 en is hiermee het meest eiwitrijke najaarsnede van dit seizoen tot nu toe. "Topuitslag helemaal in lijn met mijn verwachting". Vijverberg heeft dit jaar gekozen om strak volgens de kalender te maaien en dat werpt zijn vruchten af. Hij spreekt over mooie kwaliteitskuilen en is daar trots op. Bij de zomerveldbonen had het allemaal wat beter gekund, vertelt de melkveehouder uit de Hoeksche Waard.

Het gewas door de warmte te laag gebleven, waardoor met het oogsten veel opbrengst is achtergebleven op het land. Vijverberg schat in dat wel een ton op het land kan zijn blijven liggen. Op de percelen waar de melkveehouder zomer- en winterveldbonen had staan, heeft hij eerder Italiaans raaigras gezaaid. Ook deze percelen konden nu al mee worden gemaaid en dit is onder in de kuil gestopt. Helaas was er bij de zomerveldbonen duidelijk te zien dat met het oogsten een deel was achter gebleven op het land. Het leverde een nattig gewas op van beide percelen, wat volgens Vijverberg wel lekker rook. Door hoge opbrengst van de najaarssnede en toch iets wat tegenvallende weer, was het moeilijk om goed droge stofgehalte te krijge. Al met al is Vijverberg over de graspercelen dit groeiseizoen dik tevreden.

6de snede bij Sander Vijverberg uit Strijen (Zuid-Holland)

Minder opkomst van bladrammenas
Ook Robert Welhuis uit Wapse (Drenthe) heeft met de bladrammenas een lagere opkomst door het achterblijven op het perceel van zomerveldbonen. Welhuis koos om deze groenbemester te zaaien voor extra stikstofbinding in het land, zodat hier volgend jaar de voederbieten beter op kunnen groeien. Dat blijkt gelukt te zijn, alleen niet geheel met de groenbemester, maar meer met de veldbonen zelf.

Bij Schoenmakers uit Udenhout (Noord-Brabant) is het gras er ongeveer twee weken geleden gemaaid. Schoenmakers kiest er bewust voor een kleinere snede te maaien, zodat het gras nog wat makkelijker opdroogt. "een mooi sneetje, maar ik vrees dat we nog een keer mogen", zoals hij zelf zegt. Hij zit niet te wachten op een dik nat pak, maar stopt er liever wat meer werk in en gaat voor de kwaliteit. Ook de nieuwe maïs wordt inmiddels gevoerd. Die lijkt op het oog wat droog, ondanks het vele beregenen. Schoenmakers heeft bewust op de maïspercelen Italiaans raaigras gezaaid. Hij kan zo eventueel volgend jaar een ander perceel gras te scheuren, mocht het tegenvallen.

Bert Wissels is uit Hengelo (Gelderland) is gestart met het inrollen van de percelen. De onderzaai van de maïslanden staat er mooi groen bij. Volgend jaar kiest Wissels na twee jaar zomerveldbonen toch voor de winterveldbonen, waarbij hij kijkt naar de meeropbrengst van de wintervariant. Daarbij viel de teelt van de zomerveldbonen toch iets tegen en dan met name de onkruidbestrijding, De winterveldbonen zijn reeds gezaaid, met tarwe als onderzaai. Dit wordt gedaan in samenwerking met een akkerbouwer als onderdeel van een project.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Manon van der Meer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden