John Deere bovenaan

Frankrijk grootste markt voor trekkers en combines

22 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen jaar werden in de 18 grootste West-Europese landen in totaal 151.000 nieuwe trekkers van 50 pk of meer verkocht. Dat is 2 procent meer ten opzichte van 2012. John Deere is in West-Europa het meest populair, gevolgd door New Holland. Ook is Frankrijk de grootste markt voor nieuwe maaidorsers in Europa.

De vijf grootste trekkermarkten, die van Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië zijn samen goed voor 115.000 nieuwe trekkers. De overige 36.000 verdwijnen onder andere naar ons landje (3.124 stuks). Opmerkelijk is dat Frankrijk afgelopen jaar het stokje van Duitsland overnam. Met 38.200 nieuwe trekkers is dat land nu de grootste markt voor nieuwe trekkers. Een verhoging van 11 procent. In Duitsland werden 36.000 nieuwe trekkers verkocht. Dat meldt de Engelse Profi.

De meeste nieuwe trekkers komen bij John Deere en New Holland vandaan. Beide merken staan op plek één in zes verschillende landen. Omdat Deere vooral populair is bij de grootste markten, als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, staan de Amerikanen wat dat betreft met aantallen op één. Kijk je echter naar de overkoepelende organisatie, in het geval van New Holland is dat CNH, dan komen de Italianen weer op de eerste plek. Met NH, Case IH en Steyr heeft de Fiat Group namelijk een Europees marktaandeel van 23 procent. John Deere volgt dan op plek twee, met 20,8 procent. De trekkers van MF, Fendt, Valtra en Challenger, die vertegenwoordigd worden door Agco, zit Deere echter wel op de hielen, met een marktaandeel van 20,7 procent. SDF (Deutz-Fahr), Claas, Kubota, en Argo (Landini en McCormick) vullen de lijst aan. Hierbij lukt het alleen SDF om een marktaandeel van meer dan 10 procent te behalen.

Volgens CEMA, de brancheorganisatie voor Europese machinefabrikanten, zijn de verwachtingen voor de toekomst licht negatief. Gedeeltelijk heeft dat met de situatie in de Oekraïne en Rusland te maken. Overigens geldt dit niet alleen voor de productie en verkoop van trekkers, maar voor alle machines. Eén op de drie bedrijven zegt tegen CEMA te verwachten dat de orders deze maand zullen dalen. 19 procent denkt dat het aantal orders nog zal stijgen. In maart daalde de algehele productie, afgezien van Italië. Vooral fabrikanten van machines voor de akkerbouw hadden tijdens het eerste kwartaal minder orders. Voor de tweede helft van 2014 is de sfeer wel licht optimistisch.

Naast de grootste markt voor trekkers doet Frankrijk het ook goed bij de maaidorsers. Afgelopen jaar werden 32 procent meer combines verkocht, schrijft de Franse brancheorganisatie Axema. In totaal 2.473 stuks. Een jaar eerder waren dat er nog 1.870. In 2010 lag de Franse markt voor combines helemaal op zijn gaat. Toen bereikte de verkoop niet eens de 1.000 stuks. CNH is, wederom, marktleider als het gaat om de maaidorsers. New Holland en Case IH hebben samen een marktaandeel van net geen 40 procent. Kijk je naar één merk dat doet Claas het beter, met 35,5 procent. John Deere heeft 16 procent van de markt in handen. Massey Ferguson, Laverda, Deutz-Fahr en Fendt vullen de lijst verder aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden