Voor nat grasland

Kongskilde bouwt en test maairobot op rupsen

20 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Samen met twee universiteiten en het bedrijf Frobomind heeft Kongskilde een maairobot gebouwd, genaamd GrassBots. Het zelfrijdende voertuig staat op twee rupsen. Dat moet ook wel, want hij is vooral bedoeld om natter en laaggelegen grasland te maaien. Volgens de bedenkers moet in de toekomst een hele vloot aan robots de complete grasoogst uitvoeren.

Vorig jaar zag de GrassBots het levenslicht. Het bleef toen bij een kleine demonstratie. Deze maand zal Kongskilde de machine laten zien op het Grassland & Muck evenement in Groot-Brittannië. De Deense machinebouwer Kongskilde is dergelijke techniek niet vreemd. Zo liet het vorig jaar de Vibro Crop Robotti zien. Het studiemodel van een schoffelrobot op rupsen.

De techniek achter de GrassBots is niet eens heel revolutionair. Er zijn verschillende fabrikanten die een robotmaaier op rupsen aanbieden. Die worden onder andere door cultuurtechnische bedrijven gebruikt om steile heuvels en dijken te maaien. Onderzoekers van de Deense Aarhus universiteit, de Engelse Harper Adams universiteit, het Deense bedrijf Frobomind en Kongskilde werken samen aan het project. Als basis dient een Lynex rupsvoertuig, dat op afstand wordt bestuurd om gras te maaien. Alleen is de klepelmaaier hier vervangen voor een drie meter breed exemplaar van JF Stoll en gaat de besturing via een RTK-GPS systeem van Trimble. Het apparaat heeft een 100 pk Caterpillar motor en weegt zo’n 2.000 kilo.

De GrassBots is slechts een eerste stap in het project en relatief simpel te realiseren. Het doel is om meerdere van deze voertuigen laaggelegen grasland te laten maaien. Een andere ploeg robots komt in actie om het gras te hakselen. Vrachtwagens voeren het product af naar een biogasinstallatie om er groene energie van te maken. Eén persoon kan ondertussen, vanuit zijn kantoor, alle robots aansturen. Voor de besturing keken de bedenkers naar de game-industrie en lieten ze zich inspireren door de bediening van een game console. Volgens de initiatiefnemers zijn er in Europa veel laaggelegen gronden die op een dergelijke manier nuttig kunnen zijn.

Het streven van de bedenkers is ambitieus maar haalbaar. Volgend jaar al moet de techniek praktijkrijp zijn. Dat doel lijkt nog wel erg ver verwijderd. Afgezien van het duurzame streven; dat gras wordt gemaaid, omgezet in biogas en de reststromen vervolgens ingezet als bemesting voor het grasland, kan de techniek op korte termijn ook in Nederland zijn nut tonen.

Laaggelegen grasland is er bij de vleet. Lichtgewicht robots kunnen dat prima maaien en schudden. Je zou de twee bewerkingen zelfs kunnen combineren. Hiermee komt wel direct de vraag: Hoe veilig is zo’n robot? Realistisch gezien zal er voorlopig wel een supervisor bij moeten blijven staan, om in te grijpen wanneer nodig.  Het afvoeren van gehakseld gras of balen zal een groot obstakel blijken voor de robottechniek.

Door flink te besparen op gewicht heeft een dergelijke machine een paar flinke voordelen. Eén of twee robots kunnen op ‘normaal’ grasland ook 24 uur per dag actief zijn met het maaien en schudden. Afhankelijk van de aanschafkosten hebben ze de mogelijkheid om goedkoper te werken dan een gangbare trekker met maaier en chauffeur. Groot voordeel is dat melkveebedrijven reeds ervaringen hebben met robottechniek. Denk maar aan de voerrobot, voerschuifrobot, melkrobot of mestschuifrobot. Om iedereen te vriend te houden moeten de Denen er misschien wel een weidevogel-signaleringssysteem op monteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Rasmus Nyholm Jørgensen 21 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10850736/Kongskilde-bouwt-en-test-maairobot-op-rupsen]Kongskilde bouwt en test maairobot op rupsen[/url]
This is the raw images and movies collected during the day testing the GrassBots for the first time in real life lowlands

https://plus.google.com/107302724098749009086/posts/bmeGDSQstEF

Here is the Finish partner in the project demoing their GrassBots

https://plus.google.com/photos/107302724098749009086/albums/6061400392901882433
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden