Verkoop zakt 3 tot 5 procent

Europese machineverkoop zet de daling in

10 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Vier jaar lang ging het de Europese machinebouwers voor de wind maar volgens brancheorganisatie VDMA Landtechnik is de daling nu ingezet. Gedurende het eerste kwartaal liep de verkoop nog goed echter, nu worden beduidend lagere cijfers genoteerd. Het zijn vooral Frankrijk en Duitsland waar minder wordt geproduceerd en verkocht.

Vorig jaar groeide de wereldwijde markt voor landbouwmachines nog met 7 procent. Nu is deze met 3 tot 5 procent gedaald. Volgens Bernd Scherer, directeur van VDMA Landtechnik, blijft de markt zich echter op een hoog niveau bewegen en hoeven we ons geen zorgen te maken. De daling betekent echter wel een omkeer voor de markt. Gezien de wereldwijde goede vooruitzichten voor boeren verwacht VDMA dat de verkoop van nieuwe trekkers en machines goed zal blijven lopen. Een recessie zit niet in het verschiet.

Vorig jaar behaalde de Europese machinebouwers een recordomzet van 30 miljard euro. Vooral Duitsland trok de kar, door hun omzet met 10 procent te verhogen. In de eerste vier maanden van dit jaar is die voorsprong weer geheel verdwenen. De dalende cijfers zijn vooral te danken aan minder investeringen in de twee grootste landbouwlanden van Europa. Frankrijk en Duitsland zijn namelijk goed voor 42 procent van de totale markt. Gedurende het eerste kwartaal zakte de vraag uit Frankrijk met een kwart. Ook in Duitsland hebben ze, sinds februari, te maken met een steeds kleiner wordende orderportefeuille. VDMA verwacht dat de Franse markt 15 procent zal dalen dit jaar en de Duitse markt met 10 procent.

Toch zijn er nog enkele lichtpuntjes in Europa. Zo is er in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Scandinavië juist meer verkocht. Dankzij de politieke situatie blijft de handel met Rusland zeer moeilijk voor alle machinefabrikanten. Voor Europa verwacht VDMA een daling van 5 procent dit jaar. Wereldwijd gezien ligt dat net iets beter, met min 4 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden