4,5 miljoen dollar subsidie

Robottechniek vervangt mensenhanden in VS

14 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Jarenlang hebben agrarische bedrijven in de Verenigde Staten gebruik kunnen maken van zeer goedkope Mexicaanse werknemers. Omdat hun thuissituatie verbeterd droogt deze bron op en moeten zij hun extra handen ergens anders vandaan halen. Vooral arbeidsintensieve gewassen als groente en fruit worden bedreigd. Robots zijn wellicht de redding.

Het zit er niet in dat de productie van groente en fruit zal afnemen in de Verenigde Staten. De vraag is namelijk groot. Wel hebben deze bedrijven steeds vaker problemen om aan personeel te komen. Al sinds de jaren 50 trekken Amerikanen weg van het platteland. Ongeschoolde Mexicaanse arbeiders hebben hun plek ingenomen maar, die tijd is voorbij. Hun thuissituatie verbeterd en Mexicaanse landbouwbedrijven bieden vergelijkbare lonen. Ook kiezen veel arbeiders ervoor in de bouwsector aan het werk te gaan. Zo daalde het aantal Mexicaanse arbeiders van ongeveer 8,6 miljoen in 1996 naar 6,2 miljoen in 2010. Meer dan driekwart van alle agrarische medewerkers in de VS zijn van buitenlandse afkomst.

Het ziet er niet naar uit dat het bestand arbeiders vanuit Mexico snel zal worden aangevuld. Landen als Guatemala of El Salvador zijn te klein of niet agrarisch gericht. Zelfs wanneer de lonen in Amerika sterk zouden stijgen verwachten onderzoekers niet dat Amerikanen of Mexicanen terug zullen komen naar agrarische bedrijven. Staten als Californië en Washington, waar veel intensieve land- en tuinbouw wordt bedreven, kampen momenteel met de grootste personeelstekorten. In Georgia werd geprobeerd gevangenen in te zetten, maar dat verliep slecht.

Robots worden gezien als een van de oplossingen voor arbeidsintensieve bedrijven. Voor het zover is moet eerst nog veel onderzoek plaatsvinden. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schreef vorig jaar oktober voor 4,5 miljoen dollar aan subsidies uit om de ontwikkeling van robottechniek te promoten. Hieronder vallen onder meer robots die aardbeien of appels kunnen plukken en drones die ziektes op kunnen sporen.
Enkele bedrijven in Amerika maken momenteel al gebruik van robots om werkzaamheden uit te voeren die voorheen door mensenhanden gebeurde. Zo zet de plantenkweker Hackney Nursery uit het noorden van Florida vier robots in om vaste planten te transporteren in kassen. Inmiddels maken 20 plantenkwekers gebruik van dergelijke HV1000 robots.

Met de komst van no-till technieken in de graanteelt is het bedrijven in de graanstreek gelukt zo min mogelijk gebruik te maken van personeel. Voor de intensieve gewassen ligt dat echter niet zo gemakkelijk. In de staat Washington worden jaarlijks 17 miljard appels met de hand geplukt. Een job die robots moeten gaan uitvoeren. De universiteit van Washington werkt hard aan een plukrobot, die over vijf jaar klaar moet zijn. In 2012 ontwikkelde het bedrijf Blue River Technology al een robot die slaplanten kan uitdunnen in het veld. Ook die taak werd eerst handmatig uitgevoerd.

Het inzetten van robots en machines die minder arbeid vergen zorgt ervoor dat de hoeveelheid ongeschoolde arbeiders op het agrarische bedrijf drastisch daalt. De vraag voor hoog opgeleide werknemers stijgt echter. In de praktijk blijken die vooral uit de regio te komen. Wanneer robots op grote schaal worden toegepast zal ook de run op geschoolde werknemers toenemen. Om daarover te beschikken zal wederom over de grens gezocht moeten worden.

Bron: Vox.com


Vier robots bij Hackney Nursery in Flordia worden gebruikt om vaste planten door de kas te transporteren. Zo hebben ze meer ruimte om te groeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden