Grootste robotproject DeLaval

Nederlander melkt met 24 robots in Nieuw-Zeeland

15 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dat Nederlanders gek zijn op gerobotiseerd melken blijkt wel uit recente berichten. In juni van dit jaar maakte Lely bekend 44 melkrobots te instaleren op één bedrijf in Oost-Duitsland. Dat wordt gerund door een Nederlandse familie. DeLaval maakt nu bekend in Nieuw-Zeeland hun grootste melkrobot-project te starten. 24 robots worden geleverd aan melkveehouder Aad van Leeuwen.

1400

koeien

worden straks gemolken door de robots

Aad en Wilma van Leeuwen, eigenaren van de Van Leeuwen Dairy Group, hebben net de laatste hand gelegd aan een nieuwe gerobotiseerde melkveestal, die 13.000 vierkante meter beslaat. Hiermee hoopt het bedrijf de kosten per koe te kunnen verlagen en het rendement te verbeteren, verteld Aad van Leeuwen tegen The Timaru Herald. Hij verwacht dat meer melkveehouders in Zuid-Canterbury deze stap zullen nemen omwille van de efficiëntieslag.

In de stal staan momenteel 720 melkkoeien, die door 12 DeLaval robots worden gemolken. Wanneer het project gereed is zullen er 1.400 koeien worden gemolken door 24 robots. Het is hiermee het grootste robotproject van DeLaval wereldwijd.

Van Leeuwen schat in dat de nieuwe koeienstal de benodigde hoeveelheid menselijke arbeid heft gehalveerd om een kilo melk te produceren. Ook zijn de transportlijnen korter en minder variabel geworden. Een gunstiger klimaat in de stal zorgt ervoor dat het leven van een koe wordt verlengd. Hierdoor hoopt het bedrijf hun kudde langer te kunnen houden. Een bijkomend voordeel is dat Van Leeuwen ook in het Nieuw-Zeelandse winterseizoen melk met een ‘premium’ kwaliteit kan leveren.

Van Leeuwen stopte in 1983 met melken in Nederland en emigreerde naar Zuid-Canterbury. De nieuwe stal kost hem 22 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars. ‘Er is veel interesse in deze manier van werken maar de hoge kosten schrikken veel mensen af’, verteld hij tegen de krant. ‘Ze zijn namelijk voorzichtig over de toekomst. De Van Leeuwen Dairy Group melkt in totaal 12.250 koeien verdeeld over 10 stallen, waarvan twee gerobotiseerd. Het bedrijf beschikt in totaal over 8.076 hectare gras- en akkerbouwland die allemaal wordt gebruikt voor de productie van voer. Alle voedselproductie en mechanisatie wordt in eigen beheer uitgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden