170 centimeter bodemvrijheid

Amazone gaat met Pantera-spuit de hoogte in

10 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Amazone zoekt het hoger op met hun nieuwe Pantera 4502-H zelfrijdende veldspuit. De 4502 is sinds vorig jaar leverbaar. Daar komt nu een hoog model bij die, met de druk op een knop, tot maximaal 170 centimeter boven de grond uitsteekt. In ons land is dat vooral gewenst om maïs in de zomer te kunnen bespuiten. Uniek is de mogelijkheid om een taster de spuit te laten besturen.

Amazone verkoopt de Pantera tegenwoordig ook in Nederland, nadat de samenwerking met Agrifac werd beëindigd. De Pantera 4502-H is het nieuwste model. Het instellen van de bodemvrijheid, waarbij de wielen hydraulisch naar beneden worden geschoven, doet de chauffeur elektrisch vanuit de cabine. Ook de spoorbreedte is hydraulisch instelbaar, tussen 210 en 260 centimeter. Dat is bovendien nodig om zijn stabiliteit te behouden.

De standaard Pantera 4502 heeft een bodemvrijheid van 125 centimeter en verstelbare assen. De wielen hebben een spoorbreedte van 180 tot 240 centimeter. Het hoge model wordt vooral ingezet in de teelt van zonnebloemen, maar ook maïs en asperges. Dat komt ook in ons land voor. Vooral sinds de bestrijding van bladvlekkenziekte in de maïsteelt een vlucht heeft genomen.

De Pantera 4502-H heeft naast de hoogteverstelling nog een interessant snufje. Zo kan een taster midden onder de machine worden gemonteerd, om de spuit te besturen. Vooral op heuvelachtige percelen ziet Amazone daarvoor voordelen. Echter, in Nederland worden deze machines bijna altijd met GPS afgeleverd. Is dat niet het geval, of is het gewas zonder GPS gezaaid, dan biedt een taster wel uitkomst. Met een druk op de knop klap je hem op voor wegtransport.

Ook Agrifac bouwt al langer een in hoogte verstelbare zelfrijder. De Condor ClearancePlus. Hiervan is de bodemvrijheid instelbaar tussen 140 en 200 centimeter. De spoorbreedte is instelbaar tussen 190 en 265 centimeter. Op het standaard model is dat maximaal 315 centimeter. Amazone betrok voorheen het onderstel voor hun Pantera van Agrifac. Dat is nu niet het geval, maar de onderdelen van beide fabrikanten komen bij dezelfde leverancier vandaan. Ook het Duitse Dammann heeft een zelfrijder die in hoogte verstelbaar is; de Highlander.


De Pantera 4502-H van Amazone heeft een maximale bodemvrijheid van 170 centimeter. Middenvoor is de taster te zien, die de machine automatisch stuurt. Dat is optioneel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden