Dickey-John Hy Rate Plus sensor

Plantpopulatie met Led verlichting controleren

29 Oktober 2014 - 1 reactie

Het zaaien van kilogrammen zaad per hectare wordt in de praktijk nog vaak gebruikt. Echter, het is de plantpopulatie – de hoeveelheid zaden per vierkante meter – wat belangrijk is. Dat is geheel afhankelijk van het gewicht en grootte van de korrel. Fabrikant Dickey-John introduceert een sensor die met behulp van Led verlichting exact de plantpopulatie kan bepalen.

Volgens de Amerikaanse producent werkt hun Hy Rate Plus Led zaadsensor voor zowel grove als fijne zaden. Maïszaad en koolzaad, met alles daartussen, is door de sensor zonder verdere aanpassingen te herkennen. Dat doet het systeem via een rij met Led lampjes, die zich in de aanvoerpijp bevinden. Een algoritme berekend vervolgens wat voor soort zaad wordt verzaaid en past het systeem automatisch aan om de plantpopulatie gelijk te houden ongeacht het DKG.

Het systeem dat Dickey-John gebruikt is niet uniek. Volgens de fabrikant wordt bij hun Hy Rate Plus sensor twee tot drie keer meer Led’s gebruikt ten opzichte van andere systemen. Dat moet de accuratie ten goede komen. In de cabine kan de chauffeur direct zien wat is ingesteld en hoeveel zaad daadwerkelijk wordt verzaaid. Bovendien zijn de gegevens achteraf te gebruiken om te beoordelen hoe een bepaalde zaadsortering heeft gepresteerd.

De sensor past automatisch zijn gevoeligheid aan wanneer de omstandigheden stoffiger zijn. Zo kan hij volgens Dickey-John het zaad beter onderscheiden van vreemde voorwerpen. Vooral op een winderige dag is dat noodzakelijk. Per rij registreert het systeem de zaad afleg en krijg je de output te zien, wat het percentage dubbele is, hoe accuraat de zaaimachine de zaaiafstand in de rij behoudt en wanneer er een misser is. Voor het weergeven van al deze gegevens levert Dickey-John de IntelliAg computer mee.


(Foto: Farmindustrynews.com)

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
kll 3 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10860265/Plantpopulatie-met-Led-verlichting-controleren]Plantpopulatie met Led verlichting controleren[/url]
l
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief