Sector vergrijsd

Tech firma's duiken in Japanse agribusiness

10 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

In Japan is momenteel een kentering gaande binnen de agrarische sector. Het aantal 65 plussers, dat werkzamer is binnen de agrarische sector, is namelijk ongekend hoog in het land. Terwijl zij met bosjes stoppen zijn het de grote technologie bedrijven die de agrarische sector induiken. Door cloud diensten aan te bieden, of door zelf in de teelt te stappen.

Net als in West-Europa willen Japanners ook graag meer lokaal geproduceerd voedsel eten. Echter, de agrarische sector dunt hard uit waardoor dit steeds moeilijker wordt. Bedrijven komen daarom met ICT oplossingen om producten efficiënt in massa te produceren en zonder veel arbeid. Het aantal tech bedrijven dat hier brood in zit neemt exponentieel toe, schrijft The Japan Times.

Volgens cijfers van de Japanse overheid daalde het aantal mensen dat in de agrarische sector werkzaam is met 22 procent in vijf jaar tijd. Op dit moment werken in het land nog 2,6 miljoen mensen in de sector. Daarvan is 61,6 procent ouder dan 65. Vijf jaar eerder was dat nog 58 procent.

Verschillende bekende en minder bekende tech firma’s hebben nu systemen op de Japanse markt die het boeren gemakkelijker moet maken. Dat kan via een cloud maar ook via computergestuurde technieken. Vooral het digitale opslagmedium lijkt erg populair. Aan glasvezel en een goede draadloze verbinding is op het Japanse platteland blijkbaar geen gebrek.

De Sanshin Metal Working Company pakt het anders aan. Zij produceren zogenaamde ‘plant fabrieken’ waar kunstmatig sla wordt geteeld. Die groeit in rekken op waterbasis en met behulp van Led lampen. In Fukushima heeft het bedrijf inmiddels zo’n fabriek opgezet waar dagelijks 8.000 kroppen sla worden geproduceerd. Ook in Canada en het Midden-Oosten gaat het bedrijf van deze fabrieken opzetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden