25.000 euro prijzengeld

Regenmeter hoort hoeveel water er valt

10 December 2014

Het klinkt misschien wat vreemd in de oren maar de Disdrometrics regenmeter kan horen hoeveel regen er valt. Zo hoef je niet langer een schaal af te lezen en hem vervolgens leeg te kiepen. Het is een uitvinding afkomstig van de TU Delft, die recent een innovatieprijs van 25.000 euro in de wacht wist te slepen. De meter is onderhoudsvrij, goedkoop om te produceren en geheel ‘2.0’. Hij is namelijk altijd verbonden met het internet.

Deze akoestische regenmeter werd ontwikkelt door studenten van de TU Delft en inmiddels gebouwd en verkocht door het bedrijf Disdro. Bij de Disdrometric regenmeter hoeft niet langer water te worden opgevangen en dat maakt hem geheel onderhoudsvrij. Een microfoon luistert namelijk naar de regendruppels die op het apparaat vallen. Vergelijk het met een situatie waarbij je in een tent zit en de druppels op het doek hoort vallen. Zo werkt deze meter ook.

Een computertje ontvangt akoestische signalen en zet het om in bruikbare data. Zo kan worden uitgerekend hoeveel regen is gevallen. De sensor weet via deze manier niet alleen hoeveel water is gevallen, maar ook de druppelgrootte. Die gegevens worden automatisch doorgestuurd naar een cloud account, die Disdro beheerd. Ook kun je de gegevens doorsturen naar andere partijen of personen.

Het lijkt misschien een logische stap maar, de regenmeter is niet direct gericht op boeren. De bedenkers willen steden vol zetten met deze regenmeters. Ze zijn namelijk goedkoop om te produceren en te onderhouden. Een gemiddeld weerstation kost ongeveer 1.000 euro. Een akoestische regenmeter slechts één procent van dit bedrijf, zo stelt de bedenker. Watermanagers hebben zo een beter beeld van de regenval in een stad en kunnen hierop anticiperen. Ook gaat de organisatie regenmeters plaatsen in Sub-Sahara Afrika om daar boeren en inwoners te helpen.

Tijdens de CleanTech BusinessDay in Rotterdam is de Disdrometric regenmeter als winnaar uitgeroepen van de Climate-KIC competitie. Daar hangt een prijs van 25.000 euro aan vast.  Dat geld wordt gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Ook een CO2-neutrale warmtepomp werd als winnaar uitgeroepen.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Weer - week 35

Hoe koud en nat was de maand augustus?

Aangeboden door Sencrop

‘Buren vragen screenshots van onze weermeter’

Gewastour Weer - week 34

Flinke smak neerslag voor noordelijke provincies

Gewastour week 30

Neerslag gewenst, maar zorgt lokaal voor overlast

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief