Samenwerking met specialist

John Deere ziet carbon spuitboom als toekomst

23 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Volgens John Deere gaan we het komende decennia flink meer carbon zien op landbouwmachines. Tenminste, bij veldspuiten is dat het geval. ’s Werelds grootste machinebouwer is – om die belofte waar te maken – een samenwerkingsverband aangegaan met de Argentijnse firma King Agro. Zij specialiseren zich in carbon. Onder andere met een eigen spuitboom.

Vanaf 2016 biedt John Deere spuitbomen van carbon aan

King Agro heeft hun hoofdvestiging in Buenos Aires en werd in 1975 opgericht. Zij gaan exclusief voor John Deere spuitbomen uit carbon bouwen voor veldspuiten. Het bedrijf bouwt al 22 jaar onderdelen uit carbon. Vooral binnen de maritieme sector, zoals masten voor zeilschepen. Sinds een aantal jaar focust King Agro zich op de landbouw. In Zuid-Amerika biedt het bedrijf sinds 2011 bomen van carbon aan. Die worden gebruikt door de Argentijnse merken PLA en Praba.

Het grote voordeel van carbon is zijn veelzijdigheid, sterkte en duurzaamheid. John Deere gaat ze om te beginnen leveren op hun 4730 zelfrijdende veldspuit. Vanaf 2016 staan ze in de optielijst. Het grootste voordeel is hun lage eigen gewicht, ten opzichte van de stalen variant. Een boom van 36 meter weegt ‘slechts’ 385 kilo! Een gemiddelde stalen boom van dezelfde lengte zou zo’n 1.100 kilo wegen. Geen enorme besparing maar, het verschil zit hem vooral in het feit dat carbon minder stress aan de gehele constructie geeft. Het gevolg is dat je harder kunt rijden.

5

maal

lichter is carbon ten opzichte van staal

King Agro verkoopt hun carbon bomen sinds 2011 in Zuid Amerika. Goedkoop zijn ze niet. 50.000 dollar voor 36 meter. De sterkte van het materiaal is een groot pluspunt. Die wordt in megapascal uitgedrukt. De sterkte van staal 1010 is 300 MPa. Voor roestvast staal 316 is dat 500 MPa. King Agro gebruikt twee soorten carbon, met een sterkte van 2.500 of 6.000 MPa. Hoe hoger het getal, des te moeilijker het materiaal breekt. Daarnaast weegt carbon 1.450 kg/m³. Staal 1010 is met 7.800 kg/m³ vijf keer zwaarder.

Volgens Guillermo Mariani, directeur van King Agro, gaat carbon het helemaal worden het volgende decennium. Om te beginnen gaat John Deere volgend jaar de bomen in Zuid Amerika en Latijns Amerika aanbieden. Ondertussen zijn beide bedrijven op zoek naar andere markten wereldwijd. Met een fabriek in het Limburgse Horst, wie weet wat we kunnen verwachten.

King Agro is niet de enige fabrikant die pioniert met carbon op veldspuiten. Het Britse Altek showde op de Agritechnica in 2013 ook al een prototype spuitboom van dit materiaal. Echter, die is qua bouwwijze gelijk aan een traditionele boom. Altek maakt daarnaast gebruik van staal en aluminium. In Nederland gebruikt Wingssprayer carbon vanwege de duurzaamheid en het lage gewicht.


Op de Agritechnica in 2013 toonde King Agro hun carbon boom op een PLA veldspuit. Goedkoop is hij niet, en opklappen gaat in één stuk. Achter de constructie hangt de spuitleiding. Dit is gemakkelijk voor de doppenleveranciers.


Het Britse Altek stond eveneens op de Agritechnica met een carbon boom. Echter, deze constructie (die er erg traditioneel uit ziet) maakt gebruik van stalen scharnieren en aluminium tussenstukken. Dat moet extra stevigheid met zich meebengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
John Konst 17 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10864383/John-Deere-ziet-carbon-spuitboom-als-toekomst]John Deere ziet carbon spuitboom als toekomst[/url]
Is de toekomst grotere bedrijven met zelfde spuitwindow dus moet faster gaan .
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden