Systemen verbeteren

Antidiefstal beveiliging blijft noodzakelijk kwaad

25 Juni 2015

Sinds de beregeningshaspels in Nederland weer overuren draaien – voor de regen althans – is ook de diefstal van diesel weer flink toegenomen. Dat blijkt nog eens uit berichten op het Boerenbusiness forum. Cotraco uit Made (NB) is leverancier van anti diefstalsystemen. Het richt zich voornamelijk op de transport- en bouwsector, maar de landbouw wordt een steeds grotere afnemer.

Het systeem geeft een waarschuwing wanneer het tankniveau plots daalt

Cotraco levert al langer anti-diefstalsystemen voor brandstof en voertuigen. Ook uit de landbouwsector kwam interesse, en dat wordt steeds meer. Vooral motorpompen van beregeningshaspels worden steeds vaker beveiligd. De investering van enkele honderden euro’s kan een potentiële dieseldiefstal voorkomen, die flink in de papieren kan lopen. Het Brabantse bedrijf werkt momenteel samen met Abemec om - speciaal voor de agrarische sector - met een beveiligingssysteem te komen.

Van den Boomen Ogem, uit het Brabantse Boekel, liet dit jaar vier anti-diefstalsystemen opbouwen op hun motorpompsets voor beregeningshaspels. Die worden gebruikt voor het beregenen van bloembollen. ‘Vorig jaar hebben we één keer met dieseldiefstal te maken gehad. Toen is 1.000 liter diesel gestolen’, legt eigenaar Peter van den Boomen uit. ‘De dealer heeft daarom vier pompsets voorzien van een beveiliging. Dit jaar hebben we nog niet met diefstal te maken gehad.’

Volgens Van den Boomen heb je geen omkijken naar de beveiliging. ‘Eén keer had een systeem te maken met storing, waardoor hij af ging. Ik heb gekozen voor een geluidsalarm, dat blijft loeien tot je hem uit zet. Een melding per sms is ook mogelijk, maar ik zoek de dieven liever niet ’s nachts op. Daarnaast staan onze haspels vaak ver van huis. Bij transport over de weg moet je het systeem eerst uitschakelen. Het niveau in de tank fluctueert dan teveel, waardoor hij ook af kan gaan’.

‘Bijna iedere dieseltank maakt gebruik van een vlotter voor de niveaumeting. Voor het anti-diefstalsysteem gebruiken we dit signaal’, legt Dirk Bertens van Cotraco uit. Dit systeem is voor vrachtwagens ontwikkeld, maar passen we ook binnen de landbouw toe. Het systeem kost 357 euro. De gsm module kost 150 euro extra. Je moet zelf een abonnement afsluiten. Een voordeel is dat het systeem ook kan smsen wanneer het brandstofniveau onder de twintig procent zakt. Zo loopt de pomp niet droog, wat schade voorkomt.’

Cotraco werkt samen met Abemec om een speciaal systeem voor de agrarische sector te ontwikkelen, op plug en play basis. Op dit moment wordt het systeem getest. Vanaf volgend jaar is het leverbaar. Naast anti-diefstalsystemen voor diesel levert Cotraco ook een nieuw tracking systeem; Eye Tracing.

357

euro

kost het anti-diefstalsysteem van Cotraco

‘De markt voor track & tracing systemen wordt overspoelt op dit moment’, vertelt Bertens. ‘Bijzonder aan Eye Tracing is, naast een GSM en GPS signaal, de uitzending van een radio frequentie. GSM en GPS signalen zijn gemakkelijk te storen door dieven. Ze trekken de accu leeg, laten het apparaat dertig dagen met rust en kunnen hem ongestoord meenemen. Eye Tracing is leverbaar met een accu die drie of twaalf jaar meegaat. Leegtrekken is niet mogelijk. Dit, omdat slechts één tot vier keer per dag een locatiesignaal wordt uitgezonden. De meeste T&T systemen doen dat constant. Een lichtsensor fungeert als extra beveiliging, voor wanneer dieven het systeem trachten te verwijderen. Ziet de sensor licht, dan wordt een signaal verzonden. Het kastje is zeer klein, wat hem voor klein materieel als aanhangers en aggregaten zeer geschikt maakt.’

Wordt een apparaat uitgevoerd met Eye Tracing gestolen, dan spoort - in Nederland - Brinks hem op. Daarvoor moet je wel een abonnement afsluiten, met dekking in 120 landen. De kosten van het apparaat bedragen 240 euro, plus 120 euro per jaar voor de detectivedienst. Echter, voordeel is dat je verzekeraar vaak korting geeft wanneer een dergelijk systeem is gemonteerd. Volgens Cotraco moet de tankgrootte minimaal 100 liter bedragen om een anti-diefstalsysteem financieel interessant te maken.

Regenradar
Powered by Agroweer
Krapte drijft de olieprijs verder op

Analyse Olie

Krapte drijft de olieprijs verder op

Olieprijs weer zo goed als hersteld van omikron

Analyse Olie

Olieprijs weer zo goed als hersteld van omikron

Stemming weer wat positiever op de oliemarkt

Analyse Olie

Stemming weer wat positiever op de oliemarkt

Notering ruwe olie moet een veer laten

Inside Energie

Notering ruwe olie moet een veer laten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief